понедељак, 9. март 2015.

Sviraj to ponovo Sem


Šarmantan je i načitan, taj mali iskompleksirani Jevrejin.  Moj omiljeni  šeret, Vudi Alen, koji  je eto sa ovim filmom udario pedesetu recku u svojoj uspešnoj karijeri. I iako priča uvek o istom, iako iz sadašnjosti  vešto beži u zlatna vremena Holivuda i neko, naizgled, lepše i otmenije vreme, gde se živelo, varalo i slušao vreli džez nikad nas ne razočara. Dobijete baš to po šta ste i došli!


A oko čega je Vudi ovaj put zakuvao zaplet? Kineski mađioničar Vej Lin Su je najčuveniji mađioničar svog vremena, ali malo njih zna da je to samo lik za pozornicu Stenlija Kroforda, mrzovoljnog i arogantnog Engleza s previsokim mišljenjem o sebi i averzijom prema lažnim spiritualistima.


Pošto ga je prijatelj, Hauvard Burkan, nagovorio, Stenli kreće na misiju na Azurnu obalu, na imanje porodice Katlidž koju sačinjavaju: majka Grejs, sin Brajs i ćerka Karolina. Predstavlja se kao poslovan čovek po imenu Stenli Taplinger, kako bi razotkrio mladu vidovnjakinju, Sofi Bejker, koja je tu odsela sa svojom majkom. Sofi je u vilu Katlidžovih došla na poziv Grejs, koja je ubeđena da Sofi može da joj pomogne da uspostavi kontakt s pokojnim mužem, i kad to učini, da skrene pažnju Brajsa, koji se do ušiju zaljubio u nju.


Sledi niz događaja koji su magični u svakom smislu te reči. A rasplet je naravno u stilu velikog majstora.

Upravo u tome je i najveći uspeh Vudija Alena. Uraditi to toliko puta, biti prepoznatljiv i svoj, a ne dosaditi, ne potrošiti se. Ali zna to taj smušeni neurotik sa velikim srcem i viškom stila. I zato skidam kapu!

ovde možte pogledati delić iz filma

Нема коментара:

Постави коментар