понедељак, 5. август 2019.

Zemunski otvoreni festival – ZEMUNFEST 2019




Peto jubilarno izdanje, letnjeg programa, planirano je da se održi u periodu od 17-23. avgusta 2019. godine, na dobro poznatim lokacijama Veliki i Magistratski trg. Centralni događaj festivala je bioskop na otvorenom. Za sedam dana festivala, na dve scene, prikazuje se ukupno deset filmova, svetske i domaće kinematografije, zatim teatar na otvorenom, koncerti grupa „Galija“ i „Vampiri“, igranka u stilu 60ih godina prošlog veka, izložbe slika,  kao i posebna dečja zona u okviru koje će biti održane predstave, radionice mozaika, slikarstva, street-art i grafiti, škola fotografije i filma i predstavljanje radova napravljenih tokom ovih radionica.

Udruženja građana „Klub mladih Zemun“, „ALEF 2018“ i „Zemunfest“ i ove godine organizuju sad već tradicionalni, događaj pod nazivom „Zemunski otvoreni festival – ZEMUNFEST“.

Kao i svih prethodnih godina, istrajali smo u nameri da ovogodišnje izdanje festivala bude veće, sadržajnije, lepše i posećenije nego prethodnih. Zahvaljujući donatorima i njihovoj svesrdnoj pomoći, blagovremeno smo obezbedili finansijska sredstva neophodna za održavanje ove manifestacije.

Tradicionalno prepoznati od strane gradske Opštine Zemun, Kancelarije za mlade Beograd, Sekretarijat za sport i omladinu i Sekretarijata za kulturu, a od ove godine i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, ponosni smo na činjenicu da opština, grad i republika podržavaju ono što radimo, a za dobrobit svih građana i građanki Zemuna, Beograda i Srbije. Napominjemo, da je celokupan projekat finansiran sredstvima iz budžeta opštine, grada Beograd i Ministarstva omladine i sporta. Osim pomenutih, festival su podržale kompanije „Globaltel“, „Hajneken“, JP Skijališta Srbije, PMC Inženjering, Atera plus, StNicholas škola stranih jezika.

JKP „Gradske pijace“ su i ove godine ustupile javnu površinu na kojoj se nalazi jedina trg-pijaca u gradu, Zemunska pijaca.

Očekivani broj posetilaca je preko 10 hiljada, a kao i svih prethodnih godina, ulaz na sve sadržaje je besplatan.
                                                                                                             
ORGANIZACIONI TIM FESTIVALA




PROGRAM VELIKA SCENA

 

 



Sub 17.8.



20:00     Svečana ceremonija otvaranja
20:30     Pain and glory (Dolor y Gloria, Španija 2019, 113 min) F
Režija: Pedro Almodovar
Uloge: Penelope Kruz, Antonio Banderas, Leonardo Sbaraglia, Asier Etxeandia
Nagrade i festivali: Kan 2019 - Najbolja muška uloga, najbolja filmska muzika…
                               Žanr: drama

ned        18.8.    


 
21:00     Vampiri - live     M

pon        19.8.      



21:00     Galija – live  M

uto         20.8.      

 
21:00     Poslednji Srbin u Hrvatskoj (Hrvatska, 2019, 90 min) F
Režija:Predrag Ličina
Uloge: Kresimir Mikic, Hristina Popović, Tihana Lazović, Rene Bitorajac, Sergej Trifunović, Severina
Nagrade i festivali: Pula 2019 – Najbolji debitant, najbolja ženska uloga, najbolja muška uloga, najbolja maska, najbolji kostim
                               Žanr: komedija, avantura, zombi

sre         21.8.      



21:00     Kara tavan (Srbija, 2018, 75min) P
Režija: Miloš Đorđević
Tekst: Cile Neimarević
Uloge: Mira Đurđević, Sonja Knežević i Stefan Uroš Tešić
Izvođenja i gostovanja:  Akademija 28, širom Srbije

22:30     Ljubav i moda (Jugoslavija, 1960, remaster, 105 min)  F
Režija: Ljubomir Radičević
Uloge: Beba Lončar, Dušan Bulajić, Miodrag Petrović-Čkalja, Mija Aleksić           
Žanr: komedija, romansa, muzika


čet         22.8.      


21:00     Juče (Yesterday, Velika Britanija, 2019, 116 min)
                               Režija: Deni Bojl
                               Uloge: Himeš Patel, Lili Džejms, Sofija di Martino
Nagrade i festivali: Montclair 2019 – Nagrada publike za najbolji film    
Žanr: komedija, fantazija, muzika

pet         23.8.      


21:00     VIS Limunada - Igranka na trgu            


 

Festival evropskog filma u saradnji sa EU info centrum u Beogradu





TIŠINA DRUGIH 

Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

DIJAMANTINO 

Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

BELGIJSKI KRALJ 

Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u  zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

KRVAVO MLEKO 

Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

STRANAC U RAJU 

U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.


POZORIŠNI PROGRAM



KARA TAVAN

Rezija: Miloš Đorđević
Igraju: Mira Đurđević, Sonja Knežević i Stefan Uroš Tešić
Tekst: Cile Neimarević

Taman ste pomislili da ništa ne može da ugrozi vašu ljubavnu idilu i da niko ne može da ugrozi vašu jutarnju romantiku,ali eto NJE!!! Majka,tašta,žena koja vas poznaje bolje od vas samih.Ćerki otvara oči a zetu overava člansku kartu za udruženje švalera.KARA TAVAN,izuzetno pitka predstava koja u sebi kombinuje komediju karaktera i komediju situacije nateraće vam suze na oči i ponovo vam omogućiti da se prepoznate u likovima sa one strane reflektora.Prijatno i ljubi vas tašta!

Reč pisca
Dvoje mladih, srećni i sami, u iznajmljenoj mansardi... Dok ne dođe njena majka… Na kratko…                                        

Situacija ne tako retka, ali ovde su stvari malo komplikovanije. Mama ima svoje ideje, koje pokušava po svaku cenu da sprovede u delo. Ćerka se protivi, no krv nije voda… 

A zet ko zet, malo u kući a više van nje. Više zbog posla, a manje zbog tašte… Ili je obratno? Majka isteruje mak na konac, zet povremeno uzvraća strelice koje su mu upućene, a ćerka izigrava amortizer… Dok joj majka ne “otvori oči”.

Troje glumaca, Sonja Knežević, Mira Đurđević i Stefan Uroš Tešić, u komediji situacije su tu da vas nasmeju i podsete na vreme i događanja koja su mnogima od vas poznata iz kućnog miljea.

Dobru zabavu želi vam pisac, Cile Neimarević

Deset na prema jedan
autorski projekat: Tatjana Kecman

Za ulazak u brak i protiv njega

Predstava u komično-ironičnom maniru tretira neke najčešće stereotipne predstave o braku. Radnja je podeljena u deset manjih celina, a svaka predstavlja ilustraciju jednog ženskog karaktera. Tu se našao čitav niz tipskih likova i bračnih kandidata iz naše svakodnevice, kao što su: nežna mlada nezaštićena žena, žena koja zna šta hoće, žena koja ne izlazi iz kuhinje, žena koja je puna novca, studentkinja, plavuša, kafanska pevačica, Piroćanka, Sosa i druge. Između ovih epizoda glumica se uglavnom obraća publici diskutujući na šaljiv način o razlozima koji su za ulazak u brak i protiv njega.

Jedna glumica, jedna stolica, monodrama, i deset različitih priča. 

Glumica koja pokretima, rečima i muzikom, pokušava da dočara deset ženskih likova. Svaka sliči, od one druge ima nešto u sebi, a opet svaka različita. Kakva je zapravo emancipovana, samosvesna žena, dovoljna sama sebi, ili pak ona koja najveću radost pronalazi u ulozi domaćice i sa neograničenim zadovoljstvom kači veš. Koliko su slične i različite žene sa severa i juga ove naše lepe nam zemlje. Kako se izboriti sa pričljivom južnjakinjom kojoj su abrovi duševna hrana, a kako sa rasipnom Vojvođankom, kojoj je osnovni cilj imati dovoljno hrane. Deset razloga da se uđe u bračnu zajednicu , a samo jedan da se to ne učini. Da li muškarcima više odgovaraju posesivne žene, one koje ih svojim bogatstvom drže u šaci i nude im sve blagodeti života, ili pak one „lutke sa naslovne strane“ kojima je dovoljno da budu mažene i pažene. Koliko mogu biti naporne i dosadne one žene koje samo govore „ja, pa ja“, a koliko one koje se predaju stihiji života i prihvataju ga onakvim kakav je. Deset ženskih likova , koje mogu pomoći ili odmoći muškarcima da se odluče za bračnu zajednicu.

Predstava je premijerno izvedena pre nekih desetak god u UK Vuk-u, gde je bila na stalnom repertoaru. Sto zbog jednostavnosti predstave u scensko tehnickom smislu, sto zbog atraktivnosti teme sa tom predstavom sam gostovala po skoro svim gradovima Srbije, BiH, Kosova, Hrvatske, Slovenije. U  inostranstvu: Cirih, Bazel, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg,  Melburn,  Adelaid, Sidnej, Brizban,Pert

Kecmanova je uverljivom glumom nasmejala publiku.

Glumica Tatjana Kecman u svom autorskom projektu na duhovit način savetuje muškarcima zašto da se ne ožene i kakve pripadnice lepšeg pola treba da izbegavaju. Kecmanova je odglumila deset potpuno različitih tipova žena i pokušala da otkrije njihove maske, igre i sitne laži. Publika se dobro zabavljala posmatrajući sjajne imitacije i karikirane situacije . Pitka i lagana, komedija ne zadire duboko u muško-ženske odnose, već je neka vrsta krokija. U uvodnom delu autorka predstavlja portret žene vozača i smeje se njenoj neefikasnosti i zbunjenosti. Glumica se igra koristeći banalne situacije iz svakodnevnog života, a posebno one u vezi s kućnim poslovima, kao što su pranje veša i kuvanje da bi pokazala pravo lice svojih junakinja. Kroz način na koji šire veš one otkrivaju kakve su u stvari i koju igru igraju sa svojim partnerom. Uz pomoć muzike prilagođene karakteru svakog pojedinačnog lika, glumica pretvara kućne poslove u neku vrstu plesa i otkriva kako npr. razvijanje testa može poslužiti kao odličan način za zavođenje i manipulaciju muškarcima. Odličan imitator i pantomimičar, Kecmanova je bez mnogo teškoće odigrala „nezaštićenu” bogatu ženicu sa „samo” jednom kućnom pomoćnicom, seljančicu iz Srbije, Vojvođanku, Bosanku koja ne izlazi iz teretane, ženu s juga Srbije, glasnu ženu koja po ceo dan naređuje po kući, bogatu „gnjavatorku”, problematičnu kćerku, plavušu Dobar kontakt s publikom, jasna parodija na stereotipe o ženama, kao i odličan humor, osnovni su kvaliteti ove monodrame. Ona nije didaktička i sigurno nijednom muškarcu neće pomoći u odabiru prave supruge, ali bez mnogo pretencioznosti demaskira neke od zabluda o ženama kao slabijem polu, koji je večito ugrožen „jakim” muškarcima. Prave tiranke ponekad su veoma dobro skrivene i iza korpe sa prljavim vešom ili varjače kojom mešaju supicu za svoju porodicu. Kada muškarci otkriju s kim imaju posla, već su izgubili bitku.

Tatjana se tokom šezdesetak minuta monodrame, na izuzetno komičan i kreativan način transformiše u deset različitih žena na temu sklapanja braka, odnosno kakva bi žena bila dobra nekom muškarcu za zajednički život. Tih deset likova žena, od kojih je svaka zanimljiva na svoj način, su iz svih sfera života našeg društva,od različitog obrazovanja, iz grada i sela, pa do nametljivih i samozatajnih.





Robin Hud

Predstava Robin Hud namenjena je najmlađima, kako bi ih podsetila na prave vrednosti.
Kroz svima poznatu priču o legendi Šervudske šume, Robinu Hudu, predstava skreće pažnju na ekološke probleme, odnosno, uči decu koliko je prirodna važna i kako je treba čuvati.

Iako je u pitanju odmetnik od zakona koji živi u šumi, one je nosilac price sa prastarom temom borbe dobra i zla: na jednoj strani pohlepnog i zlog princa Džona, a na drugoj junaka koji se odriče svog staleža zarad borbe za istinu i pravdu, kao i života u čistoj i netaknutoj prirodi.

Pored ekologije, komad Robin Hud se bavi i temom siromaštva i borbe protiv tlačenja.
Robin uzima od bogatih i daje siromašnima, bori se za pravdu i jednakost za sve, ali i za očuvanje prirode. Zli princ Džon, osim što pljačka siromašne, želi i da poseče sve šume, a Robin je svestan koliko je suživot sa prirodom važan za sve nas.Kroz priču o borbi dobra i zla, provlači se i priča o pravoj ljubavi koja uvek nadvlada sve prepreke. U okviru premijere, organizovano je i prikupljanje garderobe, slatkiša, knjiga i igračaka za decu iz Svratišta, kao i udomljavanje kuca i deljenje sadnica, kako bi se istakla važnost teme kojom se predstava bavi za društvo i našu okolinu.

AUTOR: Milena  Đorđević
REDITELJ PREDSTAVE_Milena Đorđević
SCENOGRAFIJA-KOSTIMOGRAFIJA_Lejla Vujović
ORIGINALNA MUZIKA Igor Marković
TON/SVETLO MAJSTOR Sanja Đurđević
GLUME: Predrag Kotur, Milena Đorđević, Milan Uzelac,  Milena Moravčević, Aleksandar Jovanović


 

 

KONCERTI – Veliki trg

 

 



 

Grupa VAMPIRI  - nedelja 18.08. / 21h

Grupa VAMPIRI je srpski du-vap sastav, oformljeni kao bend 1990. godine. Bend su oformili Aleksandar Eraković-Era, Dejan Pejović-Peja, Dušan Varda-Duća, Goran Redžepi-Gedža i Dušan Pavlović-Lude. Snimli su nekoliko albuma od kojih su najpoznatija tri – Rama lama ding dong (1990/1991),Tačno u ponoć (decembar 1991) i Be-Be (1992).

Prvi album je prodat u izvanrednom tiražu,pesme su brzo prihvaćene i sastav je stekao vernu publiku, posebno među tinejdžerkama. Naslovna numera Rama lama ding dong bila je obrada velikog istoimenog hita američke grupe The Edsels. Vampiri su komponovali i muziku za film Mi nismo anđeli, Srđana Dragojevića. Takođe, 1995. snimli su album Plavi grad, a na jesen 1997. i svoj poslednji pod nazivom Moneky food. Bend je bio aktivan sve do 1998. godine, a onda se ponovo aktivirao 2012., održavši koncert u Sava Centru.




Grupa GALIJA – ponedeljak 19.08. / 21h

Grupa GALIJA je srpska rok grupa, osnovana u Nišu 1976. godine. Ime je dobila po istoimenoj kafani u kojoj su se članovi benda prvobitno okupljali. Centralne ličnosti benda su braća Nenad (vokali, akustična gitara i usna harmonika) i Predrag Milosavljević(vokal). 

Jedan su od najtrajnijih sastava jugoslovenskog i srpskog rokenrola, a izdanja grupe varirala su od progresivnog roka do mejnstrim orijentisanog zvuka. Kroz grupu je prošao veliki broj muzičara, a sadašnji sastav čine Nenad Milosavljević, Predrag Milosavljević, Boban Pavlović, Dragutin Jakovljević, Slaviša Pavlović, Ivan Ilić i Goran Antović. 

Tokom karijere objavili su petnaest studijskih, jedan uživo i šest kompilacijskih albuma.










Нема коментара:

Постави коментар