четвртак, 1. август 2019.

RIMINI PROTOKOL NA 53. BITEFU


Beograd na daljinski tokom celog trajanja festivala

  
Fotografija iz predstave Remote X, foto: Mike Vonotkov

Bitef festival će se ove godine održati po pedeset treći put, u periodu od 17. do 26. septembra. U glavnom programu biće prikazano dvanaest predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike. U bogatoj festivalskoj ponudi, publika će imati priliku da vidi predstave velikih zvezda evropskog pozorišta kao što su Štefan Kegi, Milo Rau i Tomas Ostermajer koje beogradska publika već dobro poznaje, ali i nekih manje poznatih imena kao što su nigerijski koreograf Kuduz Onikeku i Lusijana Lara iz Brazila.

Posebnu zanimljivost 53. Bitefa predstavlja to što će prošlogodišnji dobitnici Gran Prix „Mira Trailović“ festivala, umetnički kolektiv Rimini protokol, učestvovati i ove godine. Publika će moći da pogleda njihov projekat Beograd na daljinski, svakog dana tokom festivala u dva termina, od 11 i 17 časova
Koncept predstave potpisuje Štefan Kegi, a režiju Anton Roze. Prvo izvođenje je zakazano za dan Prologa, najviše zbog toga što se u njemu prepliću zlatne niti glavnog programa, umetnička i tematska. Na formalnom planu, projekat je potpuno imerzivan jer se u njemu publika ne utapa u scensku situaciju već je, u nedostatku izvođača, sama stvara, prateći uputstva iz slušalica. Rimini protokol, grupa poznata po tome da tehnologiju instrumentalizuje u cilju stvaranja jedinstvenog pozorišnog izraza, ovoga puta kreira predstavu na otvorenom pod generičkim nazivom Remote X, koju uvek prilagođava gradu u kome se izvodi.


Uprkos upotrebi visoke tehnologije, ovde se zapravo radi o jednom nežnom pozivu na solidarnost. Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, o ovoj predstavi kaže: „Vrlo pametan tekst iz slušalica nas navodi da razmišljamo o tome da li znamo grad u kom živimo, da li se bolje osećamo u grupi ili van nje, kako se osećamo u zajednici, da li kroz život idemo sami ili nas vodi neki nadređeni mehanizam.“ Dakle, u tematskom smislu, Beograd na daljinski se potpuno naslanja na slogan festivala „Počnimo ljubav iz početka“, jer istražuje mehanizme funkcionisanja našeg društva i istražuje alternativne pristupe svetu koji nas okružuje.
 

UPOZNAJTE BEOGRAD KROZ BITEF


Početna lokacija za izvođenje predstave Beograd na daljinski je Aleja velikana na Novom groblju u Beogradu, da bi se publika potom, vođena instrukcijama, kretala od jedne do druge gradske lokacije (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Tašmajdan, zgrada nekadašnjeg Doma sindikata) i završila svoju avanturu na krovu zgrade u centru Beograda.

Predstavu je moguće pratiti i na srpskom i na engleskom jeziku, te je potrebno naglasiti željeni jezik pri rezervaciji i kupovini ulaznica. 

53. BITEF NA LOVEFEST-U!


Kažu da nas ljubav obeležava do kraja života! Bitefove tetovaže na Lovefest-u vas ove godine obeležavaju samo privremeno, ali će vas program 53. Bitefa sigurno obeležiti na mnogo duže. 
Potražite Bitef tattoo štand svakog dana tokom trajanja festivala, upoznajte se sa programom, izaberite tetovažu sa motivom ovogodišnjeg koncepta i tako ostvarite popust na kupovinu karata za odabrane predstave.
 

Нема коментара:

Постави коментар