среда, 14. август 2019.

NAJAVA 22. SEZONE OPERE I TEATAR MADLENIANUM




Zadovoljan rezultatima predhodne sezone Andreja Rackov, generalni direktor Opere i teatra Madlenianum, je u neformalnom susretu sa novinarima najavio sledeću sezonu, 22. po redu. 

Sada već tradicionalno, sezonu započinjemo u septembru, koncertom. Ranije najavljivan, pa odlagan zbog bolesti našeg čuvenog tenora - Gala koncert Zorana Todorovića i prijatelja održaće se 28. septembra, na otvaranju sezone 2019/2020. Želeći da svojih 25 godina umetničkog rada proslavi koncertom u gradu iz koga je potekao Zoran Todorović je ovaj koncert zakazao kao početak proslave na početak godine, ali će on na kraju doći kao finale proslave njegove bogate umetničke karijere - 28. septembra na Velikoj sceni Madlenianuma. 

Uz Zorana će nastupiti njegovi prijatelji, pre svih dirigent Alberto Veronezi, bariton Nikola Mijailović, a umesto najavljene Dragane Radaković, soprana, koja zbog ranije preuzetih obaveza ne može da peva koncert, Zoran je odabrao da na našoj sceni predstavi jednu mladu opersku nadu - Evgeniju Jeremić, koja se već dokazala na operskim takmičenjima, a imala je produkcije i u Narodnom pozorištu u Beogradu, poslednja od njih je Koštana Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića. Program koncerta ostaje isti, po Zoranovom izboru program je sastavljen od njemu omiljenih arija i dueta, poput onih iz Toske, Pajaca, Turandot, Otela..., kao i „laganijeg“ repertoara iz operete i kancona. Karte su već u prodaji i mogu se nabaviti on line, ili na blagajni Muzeja Zepter, Knez Mihailova 42.

Direktor Rackov se osvrnuo i na premijerne predstave i gostovanja. Prva premijera koja nas očekuje je premijera drame Nana, po čuvenom romanu Emila Zole, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Ivane Vujić, sa Tamarom Aleksić u naslovnoj ulozi. U novembru ćemo postaviti novi operski naslov, operu Đoakina Pučinija Manon Lesko, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Za prvu polovinu sezone spremamo i gostovanja: 24. septembra gostujemo sa predstavom Dolce vita u Minsku, Belorusija, a sa operom Pajaci smo 15. decembra 2019. u Tore di Lago, rodnom mestu Pučinija, povodom stogodišnjice smrti Leonkavala. 



Posle kraćeg službenog puta u Osijek, Andreja Rackov, umetnički direktor sektora Opere i baleta je potvrdio još jednu koprodukciju u sledećoj sezoni – sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku radiće se opereta Vesela udovica Franca Lehara. Premijera ove koprodukcije očekuje se u martu 2020. godine. HNK u Osijeku će sa svojom operom Karmen gostovati na našoj Velikoj sceni u sledećoj sezoni. Takođe, za drugi deo sezone planirana je premijera komada Augusta Strindberga Drugovi.

Potvrđeno je još jedno inostrano gostovanje Opere i teatra Madlenianum u sezoni 2019/2020. - na poziv Udruženja dramskih umetnika Rusije, Madlenianum je pozvan da gostuje na Festivalu komada Jurija Poljakova pod nazivom Gledanje. Festival se održava od 02. do 13. novembra 2019. u pozorištu Višnjik u Moskvi. Madlenianum će nastupiti sa komedijom Koferče Jurija Poljakova, koja je premijerno izvedena 12. aprila 2019. godine, i kojoj je prisustvovao i sam pisac komada.

Нема коментара:

Постави коментар