понедељак, 12. август 2019.

IETM održava jesenski plenarni sastanak u Rijeci - Evropskoj prestolnici kulture 2020. godine



IETM jedna od najvećih međunarodnih mreža za primenjene umetnosti, s oko 450 članova iz više od 50 zemalja, svoj jesenski plenarni sastanak ove godine održava u Rijeci (Hrvatska), od 24. do 27. oktobra 2019. godine. Sastanak će okupiti više od 400 profesionalnih umetnika iz celog sveta, a sve u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prestolnica kulture.

Rijeka se time ponosno pridružuje gradovima poput Berlina, Sofije, Budimpešte, Berlina, Glazgova, Krakova i Kopenhagena, koji su ugostili IETM, čiji su trajni ciljevi međunarodne koprodukcije, saradnički projekti i procesi, mobilnost umetnika i razmena profesionalnih znanja.

Središnja tema plenarnog sastanka IETM-a u Rijeci je publika i uključivanje zajednica, s ciljem da se potakne novo razumevanje razvoja publike te da se prodube postojeći koncepti povezani s razvojem publike. Učesnici sastanka, koji predstavljaju različite zemlje i različitih su profesija, razmišljaće o aktivnom uključivanju zajednice u stvaranje i realizaciju kulturnih i umetničkih programa.

O tim će temama u Rijeci govoriti razni stručnjaci, između ostalih Andrej Mirčev, Igor Stokfiszewski, Jenny Wilson, Simón Hanukai, Goran Tomka, Luca Ricci, Darko Lukić,  Rarita Zbranca, Zvonimir Dobrović, Natalia Skoczylas, Goran Sergej Pristaš i mnogi drugi.  Takođe, kroz program IETM-a, odnosno predavanja i posebne umetničke šetnje, biće predstavljen i program Rijeke 2020 – Europske prestolnice kulture.  Skup je ujedno i odli;na prilika za predstavljanje hrvatske primenjene scene nekima od najvažnijih međunarodnih promotera, producenata, koproducenata i upravnika festivala.

IETM u Rijeci održaće se na više lokacija: u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u RiHubu, u Udruzi Delta 5 te u Filodramatici, a pratiće ga i bogat umetnički program.
 
Preliminarni program sastanka možete pronaćí OVDE.

Na ovaj događaj pozvani su članovi IETM mreže, ali i oni koji to nisu. Informacije o kortizaciji za učešće, kao i on-line prijava, možete pronaći OVDE.

Early-bird prijave traju do 20. septembra 2019.godine.



IETM – Međunarodna mreža za suvremene primenjene umetnosti – mreža je koju čini više od 450 organizacija primenjenih umetnosti i pojedinaca koji deluju u savremenim primenjenim umetnostima širom sveta: pozorište, ples, cirkus, performans, interdisciplinarne umetničke forme, novi mediji. 

Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, ozorišta, istraživački i resursni centri, univerziteti i institucionalna tela, a godišnje se održavaju dva plenarna sastanka u različitim evropskim gradovima i manji sastanci širom sveta. Osim toga, IETM naručuje publikacije i istraživačke projekte, olakšava komunikaciju i distribuciju informacija te se zalaže za vrednost primenjenih umetnosti.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je osvojio prestižnu titulu Evropske prestolnice kulture, a 2020. tu će titulu poneti  zajedno s irskim Galwayom. Cilj ovog evropskog projekta je utkati kulturu u dugoročni razvoj evropskih gradova te, kroz upoznavanje bogatstva kulturne raznolikosti Evrope,  doprineti zbližavanju evropskih građana i njihovom boljem međusobnom razumevanju. 

Kulturni program projekta Prestolnice u Rijeci započinje svečanim otvorenjem 1. februara 2020., a celu godinu obježiće velike izložbe međunarodno priznatih likovnih umetnika, atraktivne pozorišne predstave, spektakularni baleti, gala koncerti, vrhunske opere, performansi i umetničke akcije. Rijeka i njena okolina doživjeće i prostorne promene u projektima uglednih arhitekata i umetnika svetskog glasa.

Нема коментара:

Постави коментар