понедељак, 26. август 2019.

XIV Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019“ PREMIJERA FILMOVA

Интеракција – место окупљања младих документариста из целог света
У организацији Независног филмског центра Филмарт из Пожеге, од 12. до 29. августа 2019. године студенти филмских академија из различитих делова света ће снимати документарне филмове у оквиру 14. Међународног студентског филмског кампа Интеракција. Учесници 9. Међународног мастеркласа документарног филма Интердоц ће слушати предавања из области креативног документарног филма, док ће у оквиру програма ИВА.лаб настати два видео рада домаћих уметника.
Током седмодневног боравка у Чачку, Ивањици и Ужицу, петнаест учесника кампа Интеракција из Аргентине, Немачке, Индије, Пољске, Русије, Бразила, Грчке, Црне Горе, Хрватске и Србије, подељени у три екипе, под супервизијом Ефима Грабоја, редитеља из Израела, снимиће три документарна филма на тему Свакодневни ритуали. По завршетку снимања, 19. августа, учесници ће се окупити у Пожеги где ће монтирати филмове.
Учесницима кампа у Пожеги ће се придружити и група од двадесетједног учесника 9. мастеркласа Интердоц. Поред студената филмских академија,учесници мастеркласа су и млади документаристи из Чешке, Јужноафричке Републике, Литваније, Египта, Канаде, Индије, Француске, Северне Македоније, Италије, Пакистана, Велике Британије, САД-а, Бенина, Словеније и Србије. Предавачи на овогодишњем мастеркласу су афирмисани документаристи из Србије и региона – Небојша Слијепчевић, Владимир Перовић и Младен Матичевић.

У оквиру програма ИВА.лаб (Интер-видео-акција), намењеног визуелним уметницима из Србије, Иван Петровић и Дејан Клемент ће заједно са учесницима кампа и мастеркласа учествовати у продукцији видео радова.
Поред продукције и предавања, у оквиру пратећег програма Интерсцреен, намењеног учесницима, али и широј публици, од 20. до 27. августа у Пожеги ће биће приказани документарни филмови учесника, али и филмови афирмисаних редитеља: Србенка, Небојше Слијепчевића, документарац који је на прошлогодишњем Филмском фестивалу у Кану добио награду Доц Алианце, Жеђ каменог мора, Владимира Перовића, избор кратких филмова Милоша Томића, али и најновији документарац Младена Матићевића Небеска тема – прича о Влади Дивљану.
Премијера филмова снимљених током овогодишњег кампа биће одржана 28. августа у Дворани Културног центра Београда.
До данас, у оквиру кампа, мастеркласа и ИВА.лаб учествовало је око 400 учесника из више од 60 земаља. Снимљена су 44 документарца и освојено је 15 награда на филмским фестивалима широм света.
Овогодишњи програми су подржани од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије, Града Чачак, Општине Ивањица, продуцентске куће Циннамон Филмс, као и других организација из јавног и бизнис сектора.

Улаз је слободан!

Нема коментара:

Постави коментар