петак, 23. август 2019.

SPEKTAKL FIJE MENAR NA 53. BITEFU

Fotografija iz predstave Nemoralne priče - 1.deo: Kuća majka, foto Jean-Luc Beaujault


Pedeset treće izdanje pozorišnog festivala Bitef, održaće se u Beogradu u periodu između 17. i 26. septembra. U glavnom programu festivala čiji je tematski fokus na pozorištu koje se bavi raspadom zajednice na svim nivoima (od političke do partnerske) i mogućnošću njene obnove, biće izvedeno dvanaest predstava iz Belgije, Brazila, Nemačke, Nigerije, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske i Švajcarske.


Kao što je javnost već obaveštena, Bitef nastavlja svoju tradiciju izvođenja predstava van pozorišnih prostora, na lokacijama koje obično nisu za to namenjene. Cela druga polovina festivala će se održati u halama Luke Beograd, a jedna od predstava za koje vlada posebno interesovanje je projekat Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka i, u okviru njega, nastup Fije Menar, čuvene francuske konceptualne umetnice i performerke sa iskustvom u cirkusu. Menar je ovaj performans-instalaciju kreirala u saradnji sa Žan-Lik Božolom i po narudžbini jedne od najvećih likovnih manifestacija u Evropi - Dokumenta. Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka će zvanično otvoriti program Bitefa u Luci Beograd, u kojoj će se predstave izvoditi od 22. do 26. septembra.


Fija Menar, potpuno sama na sceni, u gotovo prirodnoj veličini gradi konstrukciju od kartona koja predstavlja antički hram i koja počinje da se natapa vodom i propada onog momenta kada je završena. Dosta direktna scenska metafora raspada osnova zapadne civilizacije obogaćena je izuzetnim izvođačkim kvalitetima i jakim čulnim i emocionalnim dejstvom koje izaziva borba čoveka sa materijalom i uništavanje rezultata ljudskog rada, što ovu predstavu svrstava u red „najspektakularnijih“ koje će publika 53. Bitefa moći da vidi.
  Gostovanje predstave na Bitefu ostvarno je uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.


KONSTANCA MAKRAS U BITEF TEATRU

Uporedo sa kupovinom ulaznica za festival, svi zainteresovani će moći da nabave ulaznice i za prvu premijeru Bitef teatra u novoj sezoni koja predstavlja prvi korak u novoj strategiji Bitefa za čvršće povezivanje festivala i teatra. Ta strategija počiva na produkciji predstava vrhunskih svetskih umetnika u Bitef teatru, što praktično znači da će beogradska publika tokom cele sezone biti u mogućnosti da gleda predstave kakve je navikla da gleda za vreme trajanja festivala. Radi se o plesnoj predstavi Gradovi kojih više nema, jedne od najznačajnijih svetskih koreografkinja danas, Konstance Makras, čija će premijera biti održana 1. oktobra. Projekat će biti realizovan uz učešće domaćih umetnika, glumaca i plesača Bitef dens kompanije. Više detalja o sezoni 2019/20 Bitef teatra, tim Bitefa će saopštiti u septembru, odmah po završetku festivala.



Rezervacija ulaznica za sve predstave na 53. Bitefu je u toku i trajaće do 30. avgusta.

Rezervaciju možete izvršiti putem telefona +381 69 899 24 00 (10-17h svim danima osim nedeljom), mejla: blagajna@bitef.rs i onlajn, putem SAJTA

Prodaja ulaznica za sve predstave na 53. Bitefu počinje 2. septembra.

Ulaznice možete kupiti onlajn, putem SAJTA ili na blagajni Pozorišta na Terazijama.

Više informacija o rezervaciji i prodaji ulaznica nalazi se NA SAJTU Bitefa.

Нема коментара:

Постави коментар