четвртак, 29. август 2019.

Najbolje predstave iz Sankt Peterburga u HNK Zagreb


XIII Međunarodni festival SANKTPETERBURŠKE POZORIŠNE SEZONE 

Od Kulturnikovog dopisnika iz Zagreba 


Od 12. do 17. septembra 2019. godine u Zagrebu će se održati XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške pozorišnene sezone. Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih pozorišnih reditelja iz Sankt-Peterburga, Severne prestolnice Ruske federacije, kao i izložba mladog ruskog umetnika, fotografa, Pavla Frančišina.


Na daskama HNK u Zagrebu imaćete priliku da vidite dramske predstave TARAS, LUDI NOVAC, TARTUFFE i baletsku predstavu SOLARIS.

Zahvaljujući festivalu, gledaoci će se upoznati s predstavama raznih žanrova i formi i tako pobliže upoznati suvremenu umetnost Sankt-Peterburga.

PROGRAM:

 
13. septembar  2019. u 19:30
Festivalsko pozorište Baltički dom

TARAS 
Drama u dva čina 
Predstavu prema motivima istorijskog romana Taras Buljba, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, režirao je Sergej Potapov, mlada rediteljska zvezda, diplomac u klasi reditelja Marka Zaharova na Ruskom institutu za pozorišne umetnosti  u Moskvi. Potapov je i dobitnik Nacionalne pozorišne nagrade Zlatna maska. Prema rediteljevim rečima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, no ima nešto i od Gogolja.

Predstava je poput ljuljaške, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, već i publika. Prvi čin je smelo zapleten, brz, spretno odigran, pevan i otplesan. Drugi čin sadrži niz ispovednih monologa koji plaše, razoružavaju i razotkrivaju celu priču. I čini se da samo jaka očinska ruka može zaustaviti ovaj vrtešku.
Trajanje predstave: 2 sata i 5 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/433/

14. septembra 2019. u 19:30
Državno dramsko pozorištee Prijut komedianta

SOLARIS
Baletska predstava u dva čina
 
Solaris je nastavak razmišljanja, započetih u istoimenom naučno-fantastičnom romanu Stanislava Lema. Glavno pitanje glasi:  Koja sila prethodi čoveku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru. Odlazeći na međuplanetarno putovanje, čovek neizbježno uranja u istraživanje sopstvenog, unutaršnjeg svemira. Možda u njemu leži sila, neizbrisivo svetlo. Šest likova predstave istovremeno su delovi jedne osobe, otisci sećanja njene podsvesti. Prateći likove, gledalac shvata da je zapravo on glavni lik predstave.
Trajanje predstave: 2 sata i 30 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/434/

15. septembra 2019. u 19:30
Sanktpeterburško državno akademsko pozorište komedije  N. P. Akimov

 LUDI NOVAC
Komedija u dva čina
Lepotica Lidija Čeboksarova, koja je navikla da živi na visokoj nozi, ima mnogo obožavaoca, ali niko nije spreman da zaprosi izbirljivu devojku u lovu na bogatog muža, sve dok se skromni provincijalac Vasiljkov ne pojavi na horizontu. Prijatelji Čeboksarovih, koji žele da se našali sa Lidijom, predstavljaju Vasiljkova kao vlasnika rudnika zlata. Lidija prihvata Vasiljkovu ponudu, ali biva okrutno prevarena. Radnja predstave A. N. Ostrovskog podseća na Devojku bez miraza, samo su sve postavke drame predstavljene na smešan način. Posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu.
Trajanje predstave: 3 sata (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/435/


17. septembra 2019. u 19:30
Sanktpeterburško državno pozorište Masterskaja

Molijer TARTUF
Komedija u dva čina
Mlado peterburško pozorište Masterskaja izvesće predstavu Tartuf u režiji svog umetničkog direktora Grigorija Kozlova. Ovoga puta Tartuf je esteta, pesnik i muzičar. O je toliko šarmantan da ga niko uopše ni ne želi da posumnjia na neku laž i podlost. Međutim, on je istančano, profinjeno utelovljenje zla, koje opčinjava, potčinjava i pobeđuje, bezbrižno uklanjajući prepreke s puta. Molijereov Tartuf je komedija. I predstava teatra Masterskaja je komedija. U početku je sve vrlo smešno, no, zatim iznenada i odjednom sve postaje vrlo ružno. Ružno zbog uviđanja bespomoćnosti čoveka pred navirućom silom. Od beskonačnih mogućnosti zla. Od toga što će sve odvrteti krug života, i Tartuf će se vratiti. On je večan i neizbežan.
Trajanje predstave: 2 sata i 50 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/436/

Нема коментара:

Постави коментар