понедељак, 12. август 2019.

Nomadski letnji program #3 – Sastanak na slepo/Blind date


Otvaranje izložbe je u utorak, 13. avgusta u 19:00
Izložba traje do 30. avgusta 2019. u Galeriji Doma omladine Beograda

Nomadski letnji program nastao je iz Letnjeg programa Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Ovo je 13 godina njihovih likovnih eksperimenata tokom leta u gradu, a po drugi put će prikazati svoj gostujući projekat u Galeriji Doma omladine Beograda. Treći Nomadski letnji program, pored ostalih posetilaca, uključuje i osobe oštećenog vida.

Taktili, reljefi, audio/svetlosne instalacije i Brajevo pismo potvrđuju da umetnost ne reprodukuje vidljivo, već čini vidljivim. Težište koje se nalazi izvan okvira, izvan kadra u kinematografiji zove se slepo polje. Slepo polje – ta izmičuća supstanca nas i dovodi na Sastanke na slepo.

Obe izložbe Nomadskog letnjeg programa su prostori između čitanja, gledanja, dodirivanja i slušanja. (P)osetioci višečulne prikaze paradoksalno ne mogu doživeti nikako sem ujedinjenjem iskustava osoba koje vide i koje ne. Tokom trajanja obe postavke planirana su stručna vođenja koja će obavljati kustos, umetnici i članovi Saveza slepih Srbije.


Ana Vujović, Dodirivaćeš ono što sam ja dodirivao




Od 13. do 21. avgusta 2019.

Ovde teče neko drugo vreme u kom umetnost nije postavljeni skup granica, već trenutna i krhka ravnoteža. Svi smo jedni drugima potrebni u Aninim mračnim izmaglicama. Ta ekonomija razmene je ključ ravnoteže.

Ana nas smešta u slepo polje, aktivira senzacije kolektivnog sna u sinestezijskom mraku, vodi nas kroz područja Cyberpunka, hauntologije, K-punka… Pored prizvuka uzbune u Aninim radovima postoje i poetika i ljubav. Dodirivaćeš ono što sam ja dodirivao – sjedinjuje nas jedna treća koža. A u toj koži, u tom prostoru slepe ljubavi svi gubimo oslonac.



Ana Vujović (Beograd, 1979)  je vizuelna umetnica koja svoju praksu realizuje kroz formu objekata, skulpture, instalacije, crteža i slike. Kombinacijama multimedijalnog i digitalnog, istražuje post-analogno iskustvo, interakciju društva sa digitalnim svetom i njegov odnos sa korenima tradicionalnog nasleđa. Studije slikarstva je završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2002 . godine. Boravila je na umetničkim rezidencijama u Grčkoj, Nemačkoj, Italiji i Belgiji.

Vladimir Veljašević, Najbolji deo dana



 
Od 23. do 30. avgusta 2019.

Posle Aninog tamnog futurističkog mizanscena Vladimirova postavka nas izvodi na brisani prostor svetlosti dana, u sred zaglušujuće tišine magičnog sata-neposredno posle izlaska i pre zalaska sunca, kada je svetlost mekša i crvenija, a senke najizduženije. Kontemplativni aspekt napuštenih pejzaža naglašen je kombinacijom western ikonografije i japanskog načina kadriranja. Senzibilnosti istoka i zapada spakovane su unutar strip estetike.

Lepota postaje opšte mesto kada se opisuje, to je večita teškoća sa razglednicama.
Pred nama su prizori iz neobjavljenog autorskog stripa rađenog kao deo Vladimirovog doktorsko-umetničkog projekta. Matrice prvenstveno zamišljene kao osnove za blindruk/reljefnu štampu se ovde osamostaljuju. Klišei postaju samodovoljni minimalistički taktili monumentalnih razmera.

Narativ je u drugom planu. Smešten je na uglu između strip prostora i strip vremena. Taj ugao je širok kao dokolica. Tu stojimo. Družimo se. Ćoškarimo.



Vladimir Veljašević rođen je 1969. god. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Zaposlen je na grafičkom odseku u zvanju redovnog profesora. Izlaže od 1993.  Samostalno (19) kao i na domaćim (73) i  međunarodnim (314) izložbama grafike, crteža i ilustracije, od zapada do istoka. Dobitnik je nekoliko domaćih (4) i međunarodnih (5) nagrada za grafiku i strip.






Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар