четвртак, 8. август 2019.

Vrt uživanja Vesne Džakić u Galeriji SINGIDUNUM




Galerija SINGIDUNUM

Kneza Mihaila 40


Vesna Džakić:" Vrt uživanja"

 
22-31.8.2019.





Ako je život ravan, umetnost, ljubav i lepota su treća dimenzija. Stvarati u toj dimenziji znači tragati za smislom, za višim od nas samih, ići ka beskraju najdubljih spoznaja. 

Slikarstvo, kao vizuelna umetnost esencija je uvida u suštinu doživljenog, kako slikarevog, tako i posmatračevog. Slika je mesto susreta i razmene misli, osećanja, poruka. Veličanstven medij kroz koji se prepoznajemo, razumemo, koji sadrzi proslost i buducnost, secanja i shvatanja, radosti i rane. Slikar pred nas stavlja ogledala sveta, prozore kroz koje se vidi bolje, dalje, više. Takvo je stvaralaštvo Vesne Džakić - kao oživljena bajka. To je svet pun životne radosti, bujan, zvonak, raskošan. Ona slavi prirodu, slikajući medom boja i oblika, iznoseći pred nas esenciju lepote sveta u kome živimo. 

Zato bih njene slike uporedila sa prozorima. To su okna sveta kroz koja se vidi najlepše što svetlost otkriva - nežnost cveća, toplina snova, muzika zvezda i boje, boje! Iz ovih prozora, kroz prizmu posmatračeve duše, dopire bezvremena radost života, kao u rajskom vrtu.



2 коментара:

  1. Više nego talentovana umetnica, koja svoje akademsko obrazovanje vraća unatrag, do praiskonskog poteza četkicom. "Vrt uživanja", kao i prethodne izložbe, isijava sinkretizam i sinestezičnost, boje pevaju, mirišu i govore. Nadamo se sledećoj, vrlo uskoro.

    ОдговориИзбриши