уторак, 27. август 2019.

Po želji publike, Hindi Zahra opet u Beogradu




Po običaju, novu sezonu Musicology Barcaffè Sessions otvoriće izvođač koji je već imao priliku da oduševi beogradsku publiku u okviru pomenutog serijala. Ove godine, reč je o svetski poznatoj francusko-marokanskoj kantautorki, Hindi Zahri, koja će održati čak dva koncerta u kultnom klubu Bitefartcafe, 28. i 29. septembra.

Pevačica slobodnog duha i baršunastog glasa, osvojila je prestižne nagrade „Constantin“ i „Victoires de la Musique“. Hindi je samouka multiinstrumentalistkinja i kantautorka koja sve muzičke uticaje i životna iskustva spaja u jedinstvenu i autentičnu muzičku kreaciju.

Nakon izdavanja svog albuma „Homeland“ koji je rasprodat u 135 hiljada primeraka širom sveta, održala je preko 300 koncerata u periodu od dve i po godine – uvek svirajući do poslednjeg atoma snage i ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. U potrazi za sobom i svojim muzičkim identitetom, odlučila je da se preseli u Marakeš, sama, i posvetivši se sebi, krenula u otkrivanje novih puteva do njene autorske muzike. Ona objašnjava ovaj poduhvat kao „pravi beg u samoću, iz koje su se rodile pesme nastale u istinskom zanosu“ i dodaje: „Moje iskustvo tamo je zaista bili posebno – pet godina traganja za sobom, sazrevanja i rada doveli su ovde gde sam danas! Zauvek sam zahvalna na tome.“



Kod Hindi Zahre, sve se bazira na suštinskoj, sirovoj emociji i iskustvu: „Sve što se desi nekome u životu, bilo dobro ili loše, ostavlja uticaj i transformiše njegovu ličnost, a sa tim i njegovu kreativnu stranu. Verujem da su upravo oni najteži trenuci mog života ti koji su me najviše izmenili.“

Kritičari kažu da u „muzičkoj zgradi svog detinjstva, Hindi poznaje svaki sprat“. Njeno muzičko putovanje preuzelo je uticaje Kube, Jordana, Andaluzije, Egipta i Italije, susrevši se sa strašću i energijom muzičara kao što su Miriam Makeba, Cesaria Evora, Marvin Gaye i Nina Simone.

Za njenu muziku kritičari kažu da poseduje nešto suštinski važno i elementarno, nalik toplini Sunca, zvuku okeana, Svemiru ili šoljici vrhunskog Barcaffè espresa. Njene kompozicije kreću se putanjem različitih muzičkih stilova koji se prepliću, ali su izgubili svoja imena, nošeni opojnim tempom koji je ovom albumu dao pečat. Uvek praćene avanturističkim duhom, pesme ostaju prožete večitom melanholijom i ekstazom u njenom glasu.

Nakon što je pre 2 godine nastupala u Beogradu u okviru istog serijala, Hindi Zahra izjavila je kako je povezanost koju je osetila sa beogradskom publikom bila nestvarna, dodajući da jedva čeka da ponovi to iskustvo.

Posle koncerata Hindi Zahre, na Musicology Barcaffè Sessions serijalu, koncert će održati gitarista grupe „Vulfpeck“, koji će prvi put nastupiti u Beogradu sa svojim bendom, 7. novembra u klubu Bitefartcafe.
Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti online ili na prodajnim mestima www.tickets.rsi www.ddtickets.rs.

Musicology Barcaffè Sessions predstavlja novi koncept koncertno – festivalskog iskustva, na kome posetioci koncerta imaju priliku da uživaju u intimnim klupskim nastupima velikih svetskih jazz, blues, funk, r’n’b zvezda, koje obično nastupaju u većim prostorima. Na ovaj način se zadržava taj intimni trenutak, kontakt između izvođača i publike, koji se izgubio u velikim halama i festivalima, dok se ljubiteljima kvalitetnog zvuka nudi nešto što u regionu do sada nisu mogli da iskuse. Izuzetno uspešna prva godina koncertnog serijala 2016 - 2017, koju su obeležile rasprodati i virtuozni koncerti, posebna, intimna atmosfera, kao i druženje publike i muzičkih zvezda nakon koncerata, napravila je veliki odjek kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu. Ovakve reakcije doprinele su tome da se Musicology Barcaffè Sessions u drugoj sezoni proširi na Sloveniju, a od prošle godine i na Zagreb.

Нема коментара:

Постави коментар