петак, 30. август 2019.

51. BEMUS - na ovogodišnjem izdanju festivala: Vanesa Mej, Anđela Georgiu, Duško Gojković, Stjepko Gut




„ BEMUS za sobom ostavlja 50 zlatnih godina ispunjenih veličanstvenim koncertima najvećih stranih i domaćih umetnika i ansambala, i stupa u novo doba, u kome se od njega očekuju još viši dometi. Novi duh vremena, nova publika i novi mediji, te civilizacija koja danas hrli identičnim globalnim vrednostima i potrebama, često lišena kulturne raznolikosti koju je u ranijim vremenima cenila kao kvalitet, nalažu i naglašeniju potrebu za Festivalom koji predstavlja prepoznatljivu i visoko rangiranu odrednicu na svetskoj mapi muzičkih događaja.

U selekciji 51. BEMUS-a svaki od odabranih koncerata predstavlja nesvakidašnju priliku za najviše muzičke domete i predviđa superiorni kvalitet.

Od otvaranja BEMUS-a sa jednom od najvećih operskih diva današnjice, sopranom Anđelom Georgiu, preko legendarnih Duška Gojkovića i Stjepka Guta, našeg flautskog doajena Ljubiše Jovanovića, izvanrednog engleskog vokalnog ansambla Kvins siks, čuvene violončelistkinje Natali Klajn, verovatno najvećeg virtuoza današnjice na baroknoj violini Dmitrija Sinkovskog te novog kineskog pijanističkog čuda Niu Niu-a, do završnice i proslave 80 godina našeg elitnog Hora RTS, koji će uz Zbor HRT izvesti "Svenoćno bdenje" Rahmanjinova - može se reći da bi svaki nastup bio ukras bilo kog prestižnog svetskog festivala.

Naš identitet i tradiciju čuvamo "Saborom u pet slika", najbolji mladi umetnici ponovo imaju svoje veče, zajedno proslavljamo i 150 godina Narodnog pozorišta sa Konjovićevom "Koštanom". Na kraju, po atraktivnosti, čak i za publiku koja inače ne posećuje često koncerte umetničke muzike, posebno se na ovogodišnjem BEMUS-u izdvaja nastup planetarne muzičke zvezde, violinistkinje Vanese Mej.

Kosmopolitski duh Beograda se i dalje prepoznaje po jedinstvenoj muzičkoj publici izgrađenog ukusa, koja zaslužuje- najbolje. Kao potpisnik ovogodišnje selekcije uveren sam da ljubitelji kvalitetne muzike ponovo dobijaju svetkovinu koju ne smeju da propuste. “

Umetnički direktor festivala, Bojan Suđić


Sutra u subotu, 31. avgusta počinje prodaja ulaznica za 51. Bemus.

Karte se mogu kupiti online preko tickets.rs i na blagajnama dvorana u skladu sa njihovim redovnim radnim vremenom (Sava centar, Kolarčeva zadužbina i Kombank dvorana).


ПРОГРАМ 51. БЕМУС-а

 



Од 6. до 19. октобра 2019. године

Недеља, 6. октобар, Сава центар у 20:00
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР И ХОР РТС
Диригент: БОЈАН СУЂИЋ
Солисти АНЂЕЛА ГЕОРГИЈУ, сопран, ТЕОДОР ИЛИНКАЈ, тенор
Цене улазница: 1200, 1900, 2700, 3500

Анђела Георгију, један од највећих сопрана нашег времена, отвара 51. Бемус уз румунског тенора Теодора Илинкаја и Симфонијски оркестар и хор РТС-а под управом Бојана Суђића. Често поређена са Маријом Калас, Георгију наступа на најзначајнијим светским оперским сценама као што су Метрополитен опера у Њујорку, Ковент Гарден у Лондону, Бечка државна опера и миланска Скала. Краси је и завидна дискографија за куће EMI Classics и Decca, а њен репертоар обележавају главне улоге сопранског фаха, првенствено из опера Пучинија.



 

Понедељак, 7. октобар, Комбанк дворана у 20:00
ГУДАЧКИ ОРКЕСТАР & БИГ БЕНД РТС
ДУШКО ГОЈКОВИЋ, труба, са триом
СТЈЕПКО ГУТ, труба
Цене улазница: 1200, 1600, 2000

Душко Гојковић, џез трубач, аранжер и композитор, током богате каријере стекао је истинску препознатљивост на светској џез сцени. После студија на Музичкој академији у Београду каријеру наставља са најчувенијим џез уметницима свих епоха и нација, изграђујући себе и свој звук до светске препознатљивости на преко 30 албума.
Сцену Комбанк дворане Душко Гојковић ће делити са својим тријом састављеним од врсних џез мајстора, Стјепком Гутом, нашим такође чувеним трубачем, као и Биг бендом и Гудачким оркестром Музичке продукције РТС.

Уторак, 8. октобар, Коларчева задужбина у 20:00
ЉУБИША ЈОВАНОВИЋ, флаута – 40 година уметничког рада
КАМЕРАТА СЕРБИКА
Диригент: ИГОР ГРУПМАН
Солисти: ЈУБИН КИМ, флаута, ГУОЛИАНГ ХАН, флаута
Цена улазница: 600

Флаутиста Љубиша Јовановић један је од наших најзначајнијих и најактивнијих музичких уметника. Овим концертом он обележава 40 година уметничког рада посвећеног врхунском концертирању, али и педагогији, дириговању и неуморном ангажману у раду са младима. Гости на овим концерту биће велике интернационалне звезде – флаутисти Јубин Ким из Јужне Кореје, први флаутиста берлинског Концертхауса и нaјмлађи победник Такмичења у Женеви, и Гуолианг Хан из Кине, први флаутиста Кинеског Националног симфонијског оркестра и професор флауте на пекиншком Централном музичком конзерваторијуму.


Среда, 9. октобар, Коларчева задужбина у 20:00
THE QUEEN’S SIX, вокални ансамбл
Цене улазница: 800, 1200, 1500

The Queen Six су вокални секстет састављен од професионалних певача Виндзорске капеле, који свакодневно певају на богослужењима и свим краљевским церемонијама. Њихов репертоар излази из оквира дворца Краљице Елизабете II освајајући ширу публику и креће се од једноставних средњовековних напева и ренесансних дела, преко песама за лов, до џеза и поп аранжмана. 



Четвртак, 10. октобар, Сава центар у 20:00
ВАНЕСА МЕЈ, виолина и камерни ансамбл
Цене улазница: 1500, 2000, 2500, 3000, 3500

Ванеса Меј, међу публиком окарактерисана и као поп икона класичне музике, померила је музичке границе у 16. години објављивањем првог „поп“ албума Violin Player, стварајући неуобичајен стил комбиновањем класичног, поп, џез и техно звука, али и упечатљивим сценским изгледом. У Гинисову књигу ушла је као најмлађи инструменталиста који је снимио виолинске концерте Бетовена и Чајковског, а њен култни аранжман Бахове Токате и фуге у де молу и даље је једна од најслушанијих класичних нумера икада. Са продатих преко 10 милиона албума широм света, сматра се једним од најзаначајнијих виолиниста који су обележили свет интерпретације краљице инструмената.

Субота, 12. октобар, Коларчева задужбина у 20:00
КАМЕРНИ ОРКЕСТАР СЛОВЕНАЧКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ
Солиста: НАТАЛИ КЛАЈН, виолончело
Цене улазница: 600, 800, 1000

Британска виолончелисткиња Натали Клајн је доспела у жижу музичке јавности освајањем титуле Би-Би-Си Млади уметник године 1994. Била је први британски победник Евровизијског такмичења младих музичара, а награђена је и Класичном БРИТ наградом за најбољег британског извођача. Дебитовала је на чувеном Промсу 1997, а потом је била један од првих уметника позваних да се придруже новој шеми нашироко слушаног Би-Би-Си Радија 3. Ексклузивно снима за кућу Hyperion. Наступа са свим најзначајнијим британским оркестрима, али и Монтреалском симфонијом, Националним оркестром Лиона, Новозеландском симфонијом и филхармонијским оркестром Буенос Аиреса. На концерту у оквиру 51. Бемуса наступиће уз Камерни оркестар Словеначке филхармоније.

Недеља, 13. октобар, Коларчева задужбина у 20:00
ДМИТРИJ СИНКОВСКИ, виолина и контратенор
АНСАМБЛ “LA VOCE STRUMENTALE”
Цене улазница: 600, 800, 1000

Упознајте Дмитрија Синковског – виолинисту који пева! Овај несвакидашњи музички геније не само да је врхунски виолиниста, већ и својим гласом контратенора осваја све поштоваоце старог барокног и ранокласичног репертоара доносећи бравурозне интерпретације било на својој виолини Руђери из 1675, било невероватним гласом. Синковски је врата врхунског извођаштва отворио победом на чувеном Баховом такмичењу, а од тада наступа широм света, између осталих и са својим ансамблом Инструментални глас.

Уторак, 15. октобар, Коларчева задужбина у 20:00
НИУ НИУ, клавир
Цене улазница: 800, 1000, 1200

Кинеско пијанистичко чудо од детета - Ниу Ниу, дебитовао је у шестој години, а већ у осмој је постао најмлађи студент у историји Шангајског конзерваторијума! У десетој години, као најмлађи пијаниста икада, потписао је ексклузивни уговор са EMI Classics. Наступа у најзначајним светским музичким дворанама, а ове сезоне је на светској турнеји.

Среда, 16. октобар, Народно позориште у 19.30
Петар Коњовић: КОШТАНА, опера у два чина
У сарадњи са Народним позориштем поводом 150 година постојања
Цене улазница: 200, 400, 500, 700, 1000, 1200

У част велике годишњице националног театра ова наша реномирана кућа поставила је оперу Петра Коњовића Коштана, писану по драми Боре Станковића, а у режији Југа Радивојевића. Фантастични врањански фолклорни мотиви уткани су у рухо овог драмског и музичког ремек дела, а водећи оперски уметници Народног позоришта, укључујући хор, оркестар и балетски ансамбл допринели су монументалности овог јединственог националног уметничког драгуља. 


Субота, 19. октобар, Коларчева задужбина у 20:00
СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ
ХОР РТС – 80 ГОДИНА
ХОР ХРТ
Диригент: БОЈАН СУЂИЋ
Цене улазница: 800, 1000, 1200

Свеноћно бденије Сергеја Рахмањинова биће централно дело репертоара удружених хорских ансамбала Радио телевизије Србије и Хрватске радио телевизије. Невероватно духовно дело спојиће два најзначајнија хора наших простора под управом Бојана Суђића. Овај концерт и поред тога што затвара 51. Бемус, свакако отвара нову страницу музичког извођаштва у Београду и нове етапе живота нашег најзначајнијег фестивала уметничке музике.

                                                                                             
                                                              

Нема коментара:

Постави коментар