понедељак, 26. август 2019.

OTVARANJE IZLOŽBE "INNER GAME" ( UNUTRAŠNJA IGRA ) U ULIČNOJ GALERIJI U "ČAVKETOVOM PASAŽU"



Izložba "Inner Game" (Unutrašnja igra) koju čini devet radova, od kojih svaki predstavlja jedan od devet stadijuma razvojnog (ili) evolucionog ciklusa, biće otvorena u petak 30. avgusta u 20h u Čavketovom pasažu pored Kombank dvorane.

Izložba autorke Vanje Seferović će biti otvorena do 13. septembra.

Centralne figure su prelepe žene, onakve kakve se uglavnom viđaju u reklamama i na modnim pistama. Izmeštene iz takvog konteksta, a smeštene na bilborde Ulične galerije, one donose neke dublje poruke od reklamnih; one ništa ne kupuju niti prodaju, one samo stvaraju i savetuju - “Go For Your Dreams” (Kreni za svojim snovima) ili “Focus On The Bright Side” (Fokusiraj se na svetlu stranu). 

Svaki od radova komunicira različitim simbolima, a za sve je zajednički motiv životinje - devet životinja kao devet metafora. Na platnu “Tears Are Teachers” (Suze su učiteljice) uši polarnog medveda su tu kao podsetnik na to da je hibernacija prirodna životna faza, i da je povlačenje nekada preko potrebno kako bismo sagledali šta smo naučili, čak i iz teških situacija.

Radove je moguće tumačiti i kroz izraze lica ili položaje tela ženskih figura, gde one ili gledaju u prošlost, okrenute na levu stranu, u budućnost, okrenute ka desnoj, ili su stabilno i smireno okrenute ka posmatraču, prisutne u sadašnjosti, sa svim svojim čulima i mislima, otvorenih očiju - zenice su bele, kao aluzija na to da su junakinje u isto vreme zagledane i ka spolja i ka unutra.

Svetle i vedre boje radova nose ne samo asocijacije, nego i vibracije; savremena nauka je otkrila da boje imaju moć da utiču čak i na ritam otkucaj srca. Tako roze boja umiruje i podstiče nežnost dok žuta boja budi, kao boja intelekta i fokusirane snage.

Ipak, u procesu „unutrašnje igre“, možda i više od linija i boja, komunicira praznina – ostavljena je sa namerom, jer sa namerom ni jedan od motiva nije u potpunosti završen i zatvoren. Jer kraj ciklusa uvek je ujedno i novi početak - život je konstantnan proces i stalna promena. Netaknuta, bela površina poziva posmatrača na dijalog, to je trenutak igre u kom je publika na potezu - igralište na kom se između ograničenja i pravila, na nivou pojedinca, odvija potraga za kreativnim rešenjima.

Devet različitih, a komplementarih poruka, umetnica pretvara u poziv – poziv da se fokusiramo na svetlu stranu, da probudimo intuiciju, maštovitost, nežnost i empatiju, kako bi smo živeli srećnijim životom i tu sreću delili sa svetom oko sebe.


Vanja Seferović je rođena u Beogradu 1989. godine. Osnovne studije iz Ilustracije i animacije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, dok je Master iz Vizualnih komunikacija završila u Londonu na Kingston univerzitetu 2014., gde je dobila i prestižnu D&AD nagradu. Bila je jedan od osnivača art i dizajn studija Shonski i Instituta za aplauz. Do sada je imala četiri samostalne i brojne grupne izložbe u zemlji i u inostranstvu.

Нема коментара:

Постави коментар