уторак, 27. август 2019.

Održana promocija knjige Vuleta Žurića


Promocija zbirke priča „Forenzika Itake“ Vuleta Žurića održana je u Delfi knjižari u SKC-u. Osim autora, o knjizi su govorili književnica Ljubica Arsić i urednik u Laguni Dejan Mihailović.

Ovo je presek najboljih priča iz Vuletovih zbirki „Umri muški“, „Dvije godine hladnoće“, „U krevetu sa Madonom“, „Valceri i snošaji“, „Katenačo“ i „Tajna crvenog zamka“, koji je zaokružen sa pet novih priča. Književni sladokusci konačno su u prilici da na jednom mestu uživaju u parodičnim, duhovitim, ali često i gorkim slikama vremena u predvečerje i u jeku raspadanja zemlje koja i dan danas, uprkos tolikim naporima, tvrdoglavo odbija da umre. Žurićeve književne likove ispunjava ceo jedan repertoar velikih iluzija koje se gube u njihovim sudbinama čiji je nepovoljan ishod ponajčešće nametnut tuđom voljom.




Na samom početku promocije Vule je istakao da se oseća radosno zbog izlaska ove knjige. „Posle skoro trideset godina stvaralaštva dobro je napraviti neku vrstu osvrtanja, ali i preseka, i videti šta dalje“, rekao je Žurić, dobitnik Andrićeve i Vitalove nagrade, čije su priče prevedene na desetak jezika.


Književnica Ljubica Arsić se prisetila kako je kada se prvi put srela sa Vuletovom zbirkom „U krevetu sa Madonom“, naglas izgovorila „Evo ga novi pisac!“. 

„Vule je osoben i u toj osobenosti istrajava. Svojim darom i izuzetnim talentom pokušava i uspeva u onome što ne polazi za rukom mnogim piscima – da spoji nešto što je dramatično i tragično sa humorom koji nije lagodan, koji nije jeftinog karaktera. Žurićev naratorski postupak je neobičan, poput fudbalske igre. Pisac vodi loptu, ne zna gde će ko da puca, mi nemamo ideju kako će priča da se završi, prebacuje sa jednog igrača na drugog… Poenta priče dolazi potpuno zbunjujuće i iznenada“, rekla je Ljubica Arsić.





Urednik izdanja Dejan Mihailović složio se sa konstatacijom Ljubice Arsić da je jezik ono što oblikuje i gradi pisca. 

„Kod Vuleta je najvažnije i najvidljivije to što reči ili kontekst određenih delova priča ne govore ono što jesu, već nešto kriju. On na književno uspešan način postiže da rečima i kontekstima kaže nešto drugo. Žurić uspešno izbegava romantizam, koji je veoma prisutan u našoj savremenoj književnosti. Otklon od bilo kakve vrste patetike je konstanta od prvih Vuletovih priča do danas“, istakao je Lagunin urednik.



Zbirku priča „Forenzika Itake“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар