петак, 2. август 2019.

OTISAK VREMENA 70/ Milica Antonijević




Grafički kolektiv – 70 godina

U okviru ciklusa Susreti sa umetnicima, u subotu, 3. avgusta u 19h druženje sa Milicom Antonijević

Milica Antonijević (1973. Kraljevo). Diplomirala grafiku 1997. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je 2003. magistrirala. Član je ULUS-a od 1998. godine. 

Vanredni profesor na Filološko–umetničkom fakultetu u Kragujevcu (predmeti Crtanje i Slikanje).

Od 1995. izlaže na grupnim izložbama, a od 1997. i samostalno u zemlji i inostranstvu (Beograd, Kraljevo, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Čačak, Novi Pazar, Šabac; Poljska, Italija, Francuska, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Sirija…).

Laureat više priznanja i nagrada za crtež i grafiku: Nagrada za crtež na VII međunarodnoj izložbi „Žene slikari”, Kulturni centar Majdanpek 2009; Otkupna nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije, Mala grafika, Galerija Grafički kolektiv, Beograd 2012; I nagrada za grafiku na 9. EX-YU konkursu, Galerija SKC Novi Beograd 2015…

“Milica Antonijević je aktivni učesnik savremene likovne scene, posebno segmenta koji predstavlja grafičku produkciju. Ona redovno učestvuje na matičnim izložbama Grafičkog kolektiva, Majskoj izložbi grafike i izložbi Male grafičke forme. Izložene grafike inspirisane su filozofskim tumačenjem koncepta Aqua permanens, prema Jungovoj teoriji uzvišene vode ili tečne verzje sopstva, prvobitne materije koja je kolevka biološkog i duhovnog života.

Milica Antonijević prilikom izvođenja svojih dela vešto sintetiše tradicionalnu tehniku visoke štampe sa savremenom vizuelnom poetikom grafičkog dizajna. Kolorit na radovima je sveden, umeren, a forme su geometrizovane i predstavljene poput silueta- simboličkih odraza života. U njih je autorka i doslovno integrisala deo materijalnog sveta, jer je tokom procesa rada utiskivala veštačku travu i različite ukrasne forme koje laik ne bi mogao ni da zamisli kao deo procesa izvođenja grafike.

Posvećenost radu najbolje se ogleda u pedantnom postupku otiskivanja, možemo slobodno reći perfekcionizmu. To nas može navesti da pomislimo da su one nastale digitalnom štampom, odnosno da nisu proizvod rada sa grafičkom presom u ateljeu.
Sama postavka je ambientalnog tipa, što opet, pored njenog karakterističnog umetničkog izraza, ide u prilog tome da je Milica Antonijević grafičarka koja neosporno pomera granice ovog medija ka specifičnom vizuelnom identitetu savremene likovne scene.”

Deo govora Vladimira Božinovića sa otvaranja izložbe Aqua permanens, Grafički kolektiv,

Нема коментара:

Постави коментар