уторак, 27. август 2019.

Лице тела Јелене Каришик у Галерији ФЛУ




Oтварање изложбе радова докторског уметничког пројекта Јелене Каришик под називом Лице тела одржаће се  у Галерији ФЛУ, Кнез Михаилова 53, Београд, у четвртак, 29. августа 2019. године, у 19ч.

Изложба ће трајати до 9. септембра 2019. године.



Изложени радови (2017–2019) пружају слику о личном сагледавању посматраних делова људског тела, доживљају њихове телесности и повезаности с околином у којој настају и живе. Проучавајући одређени део тела, портрет и торзо, у ствари проучавам сâмо тело јер су односи, садржаји, облици и структуре сваког дела одраз и слика његове целине. Ови фрагменти представљају заокружене ликовне целине и, као такви, самостално егзистирају.

                Људско тело, углавном, не посматрам са дистанце, као фигуру у простору, већ га доживљавам као простор за себе. Надраста ме, зато покушавам ухватити фрагменте и, истражујући их, сагледати бар део тог невероватног комплекса. Поистовећивање формата тела односно његовог дела и рада има за циљ то да нова слика или цртеж постану простор новог тела, садржај тела прелази на слику и слика постаје ново тело. Различити формати цртежа, црнобелих и у боји, приказују студиозне анализе портрета и разгранате нерватуре торза, од слојевитих структура површина и линија до сведених линијских арабески. Белина папира повезује различите приступе и третмане, даје им светлост што се рефлектује на њиховој површини и светлуцавост коју епидерма пружа, а та је белина уједно и подлога која обједињује седиментне наслаге таложених података што изграђују тело фрагмента. Разноврсност и могућност различите интерпретације једног призора задржава ме на посматрању и проучавању истог тела дужи временски период, али и фокусирању на одређене његове делове. Без обзира на то што гледам једно исто тело или портрет дужим посматрањем и бележењем видљивог откривам увек нове податке, промењене односе површина, ритмова и колорита. 



                Сагледавам и доживљавам друга људска тела кроз призму сопственог, али исто тако проучавање и сагледавање туђих тела акумулира њихова искуства у моја, односно обогаћује моја сазнања. Рад на ликовном делу запис је који оставља наше тело путем телесног, менталног и емотивног односа, рукописом који је одраз наше осећајности. Веза између уметника и његовог рада интимна је исповест једног бића другом и обрнуто, место где стваралац препознаје и сагледава део себе у процесу стварања и обликовања дела. У тим ретким тренуцима спајања и поистовећивања свесни смо садржајности властитог бића у делу које стварамо, а које је и само део нас. 

Јелена Каришик


Јелена Каришик је рођена 1973. године у Сарајеву. Завршила је Факултет ликовних уметности у Београду, сликарски одсек, 1997. године и магистарске студије 2001. године. Тренутно је на докторским уметничким студијама на истом факултету. Ради у звању редовног професора на Академији умјетности, Универзитет у Бањалуци. Члан је УЛУС-а.
                                                                                                                            
Самосталне изложбе:


  • 2017.     Унутрашње структуре, изложба графика, Галерија Графички колектив, Београд
  • 2017.     Колористичке структуре, изложба графика, Галерија Народне скупштине РС, Бањалука 
  • 2016.     Унутрашње структуре, изложба графика, Мали ликовни салон, Културни центар, Нови Сад
  • 2016.     Садржаји, изложба цртежа и радова на папиру, Мала галерија УЛУА, Аранђеловац
  • 2013/14.Слике и графике, Музеј Козаре, Приједор
  • 2012.     Графике, Галерија Графички колектив, Београд
  • 2011.     Изложба слика и графика, Културни центар Бански двор, Бањалука 
  • 2011.     Графике, Галерија Свети Анте, Сарајево
  • 2007.     Цртежи, Галерија Народне скупштине Републике Српске, Бањалука 
  • 2006.     Изложба слика, Галерија СУЛУЈ, Београд
  • 2002.     Изложба слика и цртежа, Галерија Нови Храм, Сарајево
  • 2001.     Изложба слика и цртежа, Галерија ФЛУ, Београд


Излагала је на више колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је награде Златна игла за најбољу графику на Пролећној изложби УЛУС-а, Београд (2011), награде Талент за сликарство, Факултета ликовних уметности у Београду (1997) и Велике награде Бета и Риста Вукановић, за сликарство, Факултета ликовних уметности у Београду (1997).


Нема коментара:

Постави коментар