уторак, 27. август 2019.

CIRCLE 2019 Women Doc Accelerator: Dokumentaristkinje iz cele Evrope na programu u Novom Sadu






Četvrtak, 29. avgust - ponedeljak, 2. septembar, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad


Rad na drugom modulu u okviru programa za rediteljke i producentkinje dokumentarnog filma CIRCLE Women Doc Accelerator održaće se od četvrtka, 29. avgusta do ponedeljka 2. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, i biće posvećen strateškom planiranju i marketingu. Program koji se odvija u tri modula namenjen je ženama iz sveta filma koje razvijaju projekat međunarodnog potencijala sa fokusom na dokumetaristkinjama iz zemalja Južne i Istočne Evrope.

Eksperti će tokom nekoliko dana raditi sa rediteljkama/producentkinjama jedanaest projekata iz Bosne i Hercegovine, Belorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Malte, Poljske, Srbije, Ukrajine i Španije. Program omogućuje učesnicama detaljnu analizu svojih projekata i stavlja poseban akcenat na nove pristupe pripovedanju priče, finansiranju i angažovanju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija.

Među ekspertima na drugom modulu u Novom Sadu su Joana Solecka iz Poljske, marketinški strateg i stručnjak za ono što se zove audience design, i kreativni producent za dokumentarni film koji radi za Alphapanda, jednu od vodećih marketinških agencija za film; Phil Jandaly iz Švedske, montažer i konsultant u montaži dokumentarnih filmova koji radi kao ekspert za EDN; Aleksandar Govedarica iz Kanade - sales agent koji radi za Syndicado, jednu od vodećih kuća za distribuciju autorskih dokumentaraca; Jelena Mišeljić iz Crne Gore - producentkinja, selektorka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Cetinju; Ivana Mladenović iz Srbije, rediteljka nagrađivanih filmova “Priče iz Ferentarija” i “Ivana Grozna” koji je ove godine osvojio Specijalnu nagradu žirija u Lokarnu, i čiju će studiju slučaja učesnice programa raditi na ovom modulu, kao i Maša Marković iz Bosne i Hercegovine, kordinatorka Cinelink-a i selektorka “Dealing With the Past” programa Filmskog festivala u Sarajevu. 



Prvi modul koji je održan od 2. do 6. juna u Podgorici, bio je posvećen analizi i razvijanju kreativnog potencijala projekta. Učesnice CIRCLE programa imale su priliku da rade sa priznatim ekspertima među kojima su Rada Šešić iz Holandije - rediteljka, selektorka Takmičarskog programa - dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, i članica selekcionog tima festivala IDFA Amsterdam i IFFR Roterdam; Brižit Ošea iz Nemačke - direktorka Co-Pro Marketa DOK Leipzig filmskog festivala; Simona Nobile iz Italije - scenaristkinja, ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska iz Makedonije – korediteljka filma “Zemlja meda”, ovogodišnjeg višestrukog pobednika Sundance festivala čiji je nastanak analiziran kroz studiju slučaja, i Oliver Sertić iz Hrvatske - producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnija film festivala.


Treći modul koji će se održati u Lajpcigu posvećen je umrežavanju sa međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i finansijerima. Cilj programa je osnaživanje žena koje rade u filmskoj industriji kroz rad na konkretnim projektima, kao i usavršavanje profesionalnih veština, upoznavanje sa najsavremenijim tendencijama, profesionalnim alatkama i umrežavanje kroz učešće na Co-Pro marketu festivala DOK Leipzig.  

Među odabranim učesnicama ovogodišnjeg programa su rediteljke Alina Gorlova iz Ukrajine, Anđelka Vujinović iz Srbije, Andrea Gautier rediteljka i producentkinja iz Španije, Anna Savchenko iz Belorusije koja živi u Belgiji, Asia Dér iz Mađarske, Charlie Cauchi sa Malte, Federica Martino iz Italije, Joanna Janikowska iz Poljske, Lee Nechushtan iz Izraela, bosanska producentkinja Ena Omerović koja živi u Holandiji, kao i Tina Kuzman, rediteljka i producentkinja iz Crne Gore.

Program organizuju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada u saradnji sa UnderhillFestom iz Podgorice, DOK Leipzig festivalom, Evropskom ženskom audiovizualnom mrežom (EWA), MEDIA deskom Srbije i MEDIA Deskom Crne Gore, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije Petrović Njegoš.

CIRCLE Women Doc Accelerator je prvi program ove vrste u Evropi i jedan od prvih u svetu koji se javio iz potrebe da osnaži žene u dokumentarnom filmu, te podigne njihove profesionalne kapacitete, samosvest i samopouzdanje kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koje će funkcionisati i po završetku ovih modula, gde će se učesnice međusobno konsultovati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.


Нема коментара:

Постави коментар