субота, 24. август 2019.

DELIRIJUM TREMENS OTVORIO 54. FILMSKE SUSRETE U NIŠU




Prepuna letnja pozornica niške Tvrđave pozdravila je Goricu Popović gromoglasnim aplauzom

Delirijum tremens, novi film čuvenog srpskog reditelja i scenariste Gorana Markovića, svečano je otvorio 54.  Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“ u Nišu. Film je snimljen nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta i posvećen doajenu našeg glumišta Predragu Peci Ejdusu. Filmski susreti počeli su večeras i trajaće do 30. avgusta. 



Predsednica tročlanog žirija glumica Nela Mihailović, uz Gorana Radakovića i Tamaru Aleksić doneće odluku o osam glumačkih nagrada za uloge u ukupno 12 filmova koliko će biti prikazano u takmičarskom programu tokom festivala. Nela Mihailović pozdravila je publiku, i nazvala je pravim čuvarem ovog divnog festivala i uz tradicionalni pozdravo: „Kolege glumci – tvrđava je naša!“ Nakon ovog pozdrava svi glumci su izašli na scenu da pozdrave publiku, predvođeni Tihomirom Tikom Stanićem i glumačkom ekipom filma Delirijum tremens u pratnji Milice Zarić, Berede Rešid, Srđana Timarova, Maše Dakić, Filipom Čolovićem i ostalim glumcima gostima festivala. 



Predsednik Udruženja glumaca Srbije Vladan Živković uručio je glumici Gorici Popović plaketu Pavle Vujisić za izuzetan doprinos umetnosti glume u domećem filmu. Našu slavnu glumicu publika je pozdravila ovacijama praćenim aplauzom kolega na sceni. Prilikom uručenja plakete je izjavila: 

„Nekoliko puta sam sa radošću izlazila na ovu scenu, počev od svog prvog filma Miris poljskog cveća. Rado sam dolazila svaki put, godine su došle i rodne i sušne, i sumorne i blistave, ali su i prošle. Ovo je kruna jednog opusa, neću da kažem karijere, kruna glumačkih radova, pogotovu što je dodeljuju kolege u Nišu. Hvala vam na vernosti, ljubavi i poštovanju. Ne stavljam tačku, već zarez i idemo dalje!“ Ispričala je publici anegdotu sa snimanja filma sa Pajom Vujisićem Halo taksi, u kojem je glumila taksistu, ali još nije vozila i poručila mu: „Pajo, naučila sam i da vozim i još što-šta oko glume!“ 


Praćeno vatrometom, Gorica Popović proglasila je 54. Filmske svečanosti otvorenim, dok su glumci sa scene tradicionalno bacili po jednu ružu publici, a zatim je filmski program festivala započeo projekcijom filma Gorana Markovića Delirijum tremens u prepunoj Letnjoj pozornici niške Tvrđave. U Delirijum tremensu pored Tike Stanića igraju Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović Pele, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetkovića, Maša Dakić, Goran Daničić i Srđan Timarov.


Нема коментара:

Постави коментар