петак, 30. август 2019.

Platforma Contemporary Balkan Art





Platforma Contemporary Balkan Art osnovana je u Londonu sa ciljem promocije savremenih umetnika iz jugoistočne Evrope. 

Drugu godinu za redom, Southeast European Future Festival (SEFF), koji se održava u londonskom kulturnom centru Rich Mix, će predstaviti selekciju najistaknutijih umetnika iz regiona, sa posebnim fokusom na dokumentarni filmi dokumentarnu fotografiju.U galeriji Mezzanine posetioci će moći da vide izložbu Perspectives: Photography Storytellingu trajanju od 29. avgusta do 15. septembra 2019. 

Radovi petnaest eminentnih fotografkinja iz šest zemalja svedoče da slika može poslužiti kao pokretačdruštvenih promena i novog sagledavanja proživljenih iskustava. One podstiču razmišanja o aktuelnim problemima uključujući ljudska prava ženske populacije, te stoga izložene fotografije prikazuju različite priče kako u vezi sa rodom, feminizmom i seksualnošću, tako i u vezi sa ruralnim životom u marginalizovanim grupacijama kao što su izbeglice, LGBT+, itd. 



Pitanja identiteta i ljudske slabosti su kontekstualizovana kroz modnu i teatralnu fotografiju kao i pejzažne prizore i posleratni fotozurnalizam. Sve ovo čini dotične fotografkinje izuzetno priznatima na lokalnoj i medjunarodnoj sceni. Fotografkinje učesnice: Katja Goljat, Jelena Janković, Marija Janković, Imrana Kapetanović, Boryana Katsarova, Sanja Knežević, Glorija Lizde, Lazara Marinković, Dijana Muminović, Mia Novakova, Andjela Petrovski, Roxana Pop, Senja Vild, Marcella Zanki and Jelena Žigić.

U subotu, 14. septembra, SEFF otvaraju dva istaknuta filma, IKEA for YUrediteljke Marije RatkovićVidakovići Okupirani bioskopSenke Domanović, dobitnice glavne nagrade na Martovskom festivalu. Nakon projekcija, publika će imati priliku da prisustvuje panel diskusiji ‘Sta je tebi Jugoslavija?’ na temu preispitivanja nasih secanja u vezu Jugoslavije. U večernjem terminu biće prikazan film Nebeska temakoji se bavi životom i delom Vlade Divljana. Zbog interesovanja film će biti repriziran u nedelju tokom dana.U nedelju, 15. septembra, publika će moći da vidi ostvarenje Born Just NowRoberta Adanta, film o Marti Jovanovići njenoj odluci da se opredeli za umetnost umesto braka i nasilja. Nakon projekcije biće organizovana još jedna panel diskusija gde će se razgovarati sa grupom fotografkinja čiji će radovi biti izloženi u galeriji Mezzanine. Nakon panela biće prikazan Golirediteljke Tihe Gudac, film o životima i sudbinama grupe ljudi sa Golog otoka. SEFF će zatvoriti Honeyland, film o povratku prirodi, gajenju pcela i pratećim izazovima, u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

Za više informacija u vezi sa festivalom, pogledajte OVDE.

Нема коментара:

Постави коментар