уторак, 13. август 2019.

PRODAVAČICA - ROMAN KOJI JE OSVOJIO SRCA


Svake godine pojavi se bar jedan japanski roman koji bez velike pompe, najviše zahvaljujući preporukama, polako postane globalni književni hit.



Poput romana „Gošća“ koji smo objavili pre par godina i „Prodavačica“ je opčinila knjižare koji su je stavljali u izloge i na udarna mesta i toplo je preporučivali kupcima, da bi ti isti kupci glas o jednoj maloj, naizgled uzdržanoj pripovesti širili dalje i od nje napravili bestseler. Prvo u Japanu gde je prodata u preko 600.000 primeraka i ovenčana brojnim nagradama, a potom i u dvadesetak svetskih zemalja.
Keiko Furukura ima 36 godina i tačno polovinu svog života zaposlena je kao prodavačica u mini-marketu. Tu se jedino oseća kao da ima svrhu i po prvi put u životu uklopljena je u svoje okruženje. Prateći ritam svakodnevnih poslovnih obaveza i kopirajući izgled, ponašanje i govor svojih kolega Keiko je gotovo savršeno sakrila svoje nesnalaženje u svetu odraslih i prilagođenih. 
Međutim, kako godine prolaze, pritisak društva na nju da se uda, rodi decu i nađe bolji posao postaje sve neprijatniji prisiljavajući Keiko da preduzme neke prilično neobične akcije.
Briljantan roman o neuklopljenosti i nerazumevanju prikazan kroz psihu nezaboravne naslovne junakinje postao je ogroman hit u Japanu sa više od 650.000 prodatih primeraka da bi potom bio preveden na 20 jezika, a u Engleskoj i Americi je nedeljama boravio na top listama najprodavanijih knjiga.

Sajaka Murata (1979) spada među najcenjenije spisateljice nove generacije u Japanu. Za svoje knjige ovenčana je svim najznačajnijim nagradama. Murata u svojim delima istražuje različite posledice neuklopljenosti muškaraca i žena u društvo, posebno u pogledu rodnih uloga i roditeljstva. Dok nije postigla uspeh kao književnica radila je kao prodavačica u mini-marketu, i mnoge likove, teme i zaplete svojih romana i priča stvorila je zapažajući ljude i svet u radnom okruženju.

Нема коментара:

Постави коментар