четвртак, 29. август 2019.

Bogdan Diklić dobitnik nagrade Živojin Žika Pavlović za promociju regionalne filmske umetnosti u svetu



Glumac Bogdan Diklić ovogodišnji je laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović“ koju Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, a koja će mu biti uručena u okviru dvanaestog po redu izdanja festivala koje se održava od 17. do 21. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Prema rečima organizatora, Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca sa ovih prostora ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića.

Povodom nagrade Bogdan Diklić je izjavio: 

„Velika je čast primiti nagradu „Živojin Žika Pavlović“, i velika je čast biti predstavnik svih onih koji su zajedno sa mnom radili sve te filmove. Sebe doživljavam kao predstavnika svih reditelja, scenarista, kolega sa kojima sam zajedno igrao u svim scenama, „izaslanikom“ svih scenografa, direktora fotografije, kostimografa, garderobera, klapera, vozača... svih onih koji su zajedno sa mnom bili 44 godine u istom poslu. Bilo bi besmisleno sebe smatrati jedinim zaslužnim za to priznanje, i kad se bolje razmisli - to je i logično. Jednostavno, to je tako.“

U rodnom Bjelovaru gde je završio osnovnu i srednju školu, ovaj proslavljeni glumac amaterski je počeo da se bavi glumom, a 1972. godine upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. Nakon zapažene uloge u filmu „Nacionalna klasa“ (1979) njegova glumačka karijera kreće uzlaznom putanjom, koju su obeležile i uloge u filmovima „Majstori, majstori“ (1980), „Variola vera“ (1982), „Maratonci trče počasni krug“ (1982), „Čudo neviđeno“ (1984), „Oktobarfest“ (1987), „Sabirni centar“ (1989), „Tri karte za Holivud“ (1993), „Lajanje na zvezde“ (1998), „Bure baruta“ (1999), „Mali svet“ (2003), „Mamaroš“ (2013), i „Južni vetar“ (2018). Na televiziji je glumio u serijama: „Grlom u jagode“ (1976), „Sijamci“ (1981), „Kamiondžije 2“ (1983), „Brisani prostor“ (1985), „Balkan ekspres“ (1989), „Otvorena vrata“ (1995 i 2013), „Čizmaši“ (2015) i „Koreni“ (2018). Osim na filmu, Bogdan Diklić ostvario je i veliki broj zapaženih pozorišnih uloga.

Za svoj rad kojim je značajno doprineo srpskoj kinematografiji, ovenčan je mnogobrojnim nagradama i priznanjima među kojima su nagrade „Pavle Vujisić“ (2009) za životno delo, Zlatna arena u Puli, i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke (2018).

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje desetogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

Među ranijim laureatima ove nagrade su: Slobodan Šijan, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac i Emir Kusturica.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE održaće se od 17. do 21. septembra na više lokacija u Leskovcu. Tokom pet festivalskih dana, publika će moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini.

Нема коментара:

Постави коментар