петак, 5. април 2019.

ZONA B u Domu omladine Beograda!

 
 
Zona B, jedan od najdugovečnijih domaćih sastava, ne posustaje sa inspiracijom i za 19. april priprema koncertnu promociju novog albuma! Vatreni bluz veterani vraćaju se tamo gde je sve počelo – u Dom omladine Beograda, u kojem je domaća bluz scena jednom davno našla svoju prvu kuću!




Zona B je po svemu nesvakišanja grupa na ovim prostorima, kad je u pitanju bluz scena – od sobnih početaka i druženje ljubitelja ovog zvuka, do jednog od najoriginalnijih autorskih sastava ovog tipa kod nas. Okupili su se 29. novembra 1986. godine, na jednom privatnom žuru kod zajedničkog prijatelja tadašnjih članova benda – dogovor je bio neformalan, ali ne i rad i angažman koji su usledili tokom svih ovih godina. Kroz bend je prošlo više eminentnih muzičara, da bi  se postava ustalila u sastavu: Petar Zarija – vokal, Dušan Duda Bezuha – gitara, Petar “Pera Joe” Miladinović – usna harmonika, Zdenko Kolar – bas, Dušan Ristić – bubnjevi i Zoran Žikić – udaraljke. Nastupali su na mnogim bluz festivalima širom regiona i sarađivali sa eminentnim muzičarima, kao sto su Buddy Guy, Mike Sponza, Keith Dunn, te Ivan Aleksijević, Vasil Hadžimanov, Maks Kočetov i mnogi drugi iz zemlje i regiona. Bend je vrlo aktivan u klupskim nastupima, kao i saradnji sa ostalim bluz grupama sa ovih prostora.



Godine 1991. bend je snimio prvi LP “Bestseller” za PGP-RTS , na kome su svoje mesto našle obrade Willie Dixon’s “Spoonful”, Fleetwood Mac’s “Oh Well”, J.J. Cale’s “Cocaine”, The Nashville Teens’ “Tobacco Road“. Gosti na albumu su bili  Bebi Dol i Petar “Pera Joe” Miladinović. Na sledećem LP-ju “Juke-Box“, bend je započeo do sada neprekinuti autorski rad: Bezuha i Savić su napravili prve kompozicije Zone B – “My Woman” i “Don’t Put Me Down“. Album je producirao Bezuha, a izdao ga je PGP-RTS, dok su gosti na albumu bili sjajni domaći muzičari kao što su Saša Lokner – Hammond, Svetozar “Zoran” Božinović – gitara i vokal, Petar “Pera Joe” Miladinović – harmonika, Miroslav “Cvele” Cvetković – bas i vokal, Ivan Božinović “DJ. Ike“– vokal. Godine 1999. snimljen je drugi album – CD “Pirat”, u izdanju Round Records, na kome su proslavljeni gosti bili:  Vlada Divljan – gitara, Ognjan “Ogi” Radivojević – Hammond, Petar “Pera” Radmilović – bubnjevi, Miroslav “Cvele” Cvetković – vokal i  Ivana Ćosić – vokal.



Naredno izdanje se vezuje za 2005. godinu  kada izlazi album “Original” sa isključivio autorskim numerama, što je pomak u načinu razmišljanja na našoj bluz sceni, po čemu Zona B postaje i regionalno prepoznatljiva – sledeća dva albuma, takođe su bili autorska dela stvaralačkog tandema Bezuha i Mušicki: “Devil Blues” (2007), kao i “The Joker” (2011). U 2014. godini,  objavljen je CD “Live” sa koncerta u Domu omladine Beograda.
Prošla godina prošla je uz izuzetnu koncertnu aktivnost u našoj i okolnim zemljama – tako ih susrećemo na 34. Jazz Festivalu u Valjevu, Jazz festivalu u Kragujevcu, Blues & Jazz Festivalu “Art Avlija” u Bavaništu, Blues & Rock Festivalu u Mostaru, Jazz Festivalu “Nišville” u Nišu, “Beer fest” u Beogradu i Jazz Festivalu u Petrovcu na moru itd.
U ovoj godini “Zona B” objaviće novi studijski album, koji će biti promovisan na koncertu u Domu omladine Beograda, tamo gde je sve počelo!

 
 
Ulaznice su u pretprodaji preko Ticket Vision mreže, po ceni od 500 RSD.

Нема коментара:

Постави коментар