четвртак, 4. април 2019.

Mala galerija ULUPUDS, utorak 9.4. u 19h

"Vraćam se brzo "-Ivana Kalina Mitrović ( 060-615-67-89 )

Mala galerija Ulupuds
9-19.4.2019.




U Maloj galeriji ULUPUDS-a (UzunMirkova 12, Beograd) u Beogradu  9. aprila u 19 časova biće otvorena izložba,,Vraćam se brzo’’umetnice i dizajnerke Ivane Kaline Mitrović. Za r azliku od njene prethodne samostalne izložbe u istorom prostoru („Ethnic Vibes”, mart - april 2015.), koja je bila fokusirana na medijsku transpoziciju ornamentalnih motiva narodne umetnosti, preoblikovanje njihove pojavnosti u skladu sa vizualnim kodovima savremenog dizajna i njihovu aplikaciju na mnoštvo različitihp odloga, uključujući i upotrebne predmete, tako da je uključivala is vojevrsni ,,Gift shop”, ova izložba je dosta svedena i znatno ličnija.

Kontinuitet sa prethodnom vidljiv je u aspektu refleksije neposrednog životnog i  radnog okružja kroz umetnički rad (gde je u prvom slučaju muzej, a u drugom slučajudom to okružje),  ali su motivi sasvim različiti, kao i postupak njihove obrade, dok je postavka krajnje minimalna, i svodi se na dva para naporedno postavljenih elemenata – dve slike i d va video rada na ekranima.  

Obe izložbe tematizuju neku vrstu ekonomije – izložba iz 2015. ekonomiju tržišta likovne i primenjene umetnosti, a izložba iz 2019. ekonomiju rada u domenu domaćinstva i afektivnog rada brige o najbližima. Postoji, međutim, niz r azlika, od kojih je možda najuočljiviji fokus na predmet i vizuelnu predstavu u prehodnoji fokus na introspektivne procese i odnos između figure i teksta, statične i pokretne slike, preuzetog svedočenja i slobodne ekspresije, slike i predmeta u drugom. Izložbu iz 2019. pratii tek st nešto drugačijeg žanra od klasičnog predgovora u katalogu, u kome se Tijana Savatić i S tevanVuković, njegovi autori, upuštaju u teorijske refleksije koje za cilj imaju ne samo da opišu i kontekstualizuju, veći da na specifičan, i t akođe ličan način, rekonstruišu introspektivne momente evidentne u radu autorke kroz tekst.  Sledi uvodni pasus tog teksta, koji se u celini može naći u katalogu rađenom za ovui zložbu: 
“Celina postavkei zložbe,,Vraćam se brzo’’ predstavlja odnos između unutarnje i spoljne dimenzije sopstva autorke, i ujedno postupak kroz koji se on diskurzivno artikuliše od strane umetnice ka o aktivnog delotvornog društvenog subjekta. Kroz četiri rada prikazana u vidu dvočlane, binarne strukture, ona na suptilan, a li vrlo neposredan način promišlja i jezikom umetno st i višestruko kodira oblike samoartikulacije kroz doživljaj sopstva, kao i kroz v izur u ličnog identiteta percipiranog od strane drugih. Način na koji autorka sebe doživljava i oseća, antagonizovan je u odnosu na to kako je drugi, za nje nidentitet bitnil judi, vide i doživljavaju. Usled toga ona je navedena da promisli procese konstruisanja njenog identiteta i potom ga reartikuliše diskurzivnim metodama, kao i da se prisvajanje m odgovarajućih medijski specifičnih procesa tividovire artikulacije dalje uvedu u polje umetničkog rada. Ona tim iskazima teži da transformiše i izrazi svoje ličnoi skustvo i da kroz istraživanje vidova samoartikulacije, samopredstavljanja i samoidentifikacije dođe do materijalizovanja svoje vizuelne i narativne ekspresije.”


Ivana  Kalina Mitrović diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1995. godine na slikarskom o dseku. Magistrirala je na istom fakultetu 2003. godine. Nakon položenog stručnog ispita i obuke u Narodnom muzeju u Beogradu, stiče zvanje konzervatoraz a metal 1998. godine. Od 1997. do 2007. godine radila  je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnihumetnika Srbije od 1995. godine iDruštva konzervatora Srbije od 2002. godine. Kao samostalni umetnik pored slikarstva bavi se dizajnom.

Нема коментара:

Постави коментар