уторак, 6. новембар 2018.

Predavanje: VEZA IZMEĐU SPOLJAŠNJEG I UNUTRAŠNJEG ŽIVOTA ČOVEKA

Metod i rad Gurđijeva

Ideje Gurđijeva, koje dotiču suštinske aspekte našeg postojanja, nisu zamišljene da budu od apstraktnog interesa, čak ne ni od velikog i značajnog apstraktnog interesa, niti da ostanu u knjigama, nego da izađu sa stranica, tražeći da budu življene, kao direktno, i proverljivo iskustvo.
Reč ne može da zameni iskustvo. U ovom je i odgovor na pitanje zašto se Četvrti put često naziva, jednostavno, Rad.

Problemi ljudi su isti ako ne i veći u odnosu na vreme kada je Gurđijev podelio sa svima ono do čega je došao.

Ali, da li je Rad moguć za današnjeg čoveka?

Današnji čovek je:

– bez pažnje na sebi, koja mu je oduzeta nametnutim zanimanjem i vezanošću za razne oblike tehničkih dostignuća, kao što su mobilni telefon, internet, televizija…

– u stalnom psihičkom i fizičkom grču zbog nametnute težnje da dostigne bolje materijalno stanje, udobniji stan, bolji auto, atraktivnije mesto za odmor…zarobljen ispunjavanjem dnevnih obaveza ubrzanog ritma svakodnevnog života.

– skoro sasvim odvojen od višeg dela svog bića, pod stalnim pritiskom okružujućeg života, nezadovoljan, izgubljen, bez identiteta.

A bez pažnje na sebi, koju ne može ničim da nadomesti, bez normalne psihičke i fizičke opuštenosti, bez svesti i iskustva o postojanju i mogućnosti kontakta sa sopstvenim višim delom, kome i čemu stvarno pripada i služi njegovo postojanje?

Da li je moguće ostvariti vezu između spoljašnjeg i unutrašnjeg života savremenog čoveka?

Da li ima mesta za čovekov unutrašnji život u XXI veku?

Rad Gurđijeva, i njegove razne forme koje je doneo i koje se izučavaju u brojnim grupama, nije zasnovan na verovanju, niti na sledbeništvu već na radu, istraživanju, upoznavanju dimenzija kako samog Rada tako i života koje nam ostaju skrivene jer čak i kad hoćemo ne znamo kako, kuda? Kako da radim dok živim, obavljam poslove, ulazim u razne situacije i odnose. Neki od odgovora se mogu pronaći u zaostavštini koju je Gurđijev ostavio.

Predavači: Lynn Peters, rođena u Australiji. Sa suprugom krajem 90-ih došli u Srbiju. Njen suprug, Milan Peters, u saradnji sa Živkom Nikolićem napravio film “U potrazi za čudesnim” kao prikaz učenja Gurđijeva. Tada se formirala i prva, osnovna grupa.
Napisala knjige: The Belchord Correspondence, 2007; Me-Me-Moore, izdanje na engleskom, i izdanje na srpskom Kako je Mimi dobila ime, za decu i roditelje

Vesna Redžić, dipl. arhitekta, član Gurđijev društva, jedna od urednica u časopisu Feniks. Živi i radi u Beogradu.

Predrag Rudić, dipl. filozof, preveo i izdao Pogledi iz stvarnog sveta, rani govori Gurđijeva, član Gurđijev društva, jedan od urednika u časopisu Feniks. Živi i radi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар