четвртак, 01. фебруар 2018.

Vinsent se vraća u DKCB i sa sobom nosi i nominaciju za najveću filmsku nagradu!

 
VINSENT SE VRAĆA U DKCB SA NOMINACIJOM ZA NAJVEĆU FILMSKU NAGRADU
“S LJUBAVLJU, VINSENT: MISTERIJA VAN GOGA” 
Od 1. do 7. februara svakog dana od 19h u Dvorani kulturnog centra Beograda 
 
NAKON VELIKOG USPEHA FILMA “S LJUBAVLJU, VINSENT: MISTERIJA VAN GOGA” U CELOM SVETU USLEDILA JE I NOMINACIJA ZA OSKAR U KATEGORIJI ZA NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM. USLED VELIKOG INTERESOVANJA BEOGRADSKE PUBLIKE VINSENT SE VRAĆA U DVORANU KULTURNOG CENTRA BEOGRADA DO 1. do 7. FEBRUARA SVAKOG DANA OD 19H!
 
 
 
 
Od oskarom nagrađenih producentskih kuća Breakthrough films i Trademark stiže nam još jedno fantastično filmsko ostvarenje, uz još jednu nominaciju. Ovoga puta za najveću filmsku nagradu - Oskar. Jedinstven filmski triler, prvi u potpunosti oslikan film u istoriji kinematografije. Remek delo o jedinstvenom umetniku Vinsentu van Gogu nominovano je i za Zlatni globus, i nagrađeno za najbolju animirani film sa EDA nagradom koju mu je dodelio Ženski savez filmskih novinarki.

Nakon prepunih specijalnih projekcija u Domu Omladine Beograda uz razgovore se autorima i projekcija u Dvorani kulturnog centra Beograda publika koja želi da ponovi ovo nesvakidašnje iskustvo ili da po prvi put pogleda film može to učiniti od danas svakog dana od 19h u Dvorani Kulturnog Centra Beograda, kao i u bioskopima Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Domu kulture Pirot, Kulturnom centru Leskovac, a uskoro i u Kulturnom centru Valjevo, Bačka Palanka i Vrnjačka Banja.

Film govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. veka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom van goga. Ovaj revolucionarni tehnički i umetnički posao je trajao šest godina. Svaki od 65.000 frejmova filma su zapravo ulja na platnu, koja su oslikana od strane tima od čak 125 slikara iz celog sveta, koristeći istu tehniku koju je koristio i sam Van Gog.
 

Dorota Kobijela

 Povodom nominacije za Oskar rediteljka Doroti Kobijela i Hju Velčman, ekskluzivno su  izjavili:
 
“Sve ovo počelo je na tavanu baš pred moj 30-ti rođendan, kada sam se osetila izgubljeno povodom onoga što radim u životu. I neverovatno je da je to dovelo dovde. Ponosna sam da smo prvi poljski dugometražni animirani film koji je nominovan za Oskara. Jednako sam ponosna da sam ove godine jedna od dve žene rediteljke nominovane u ovoj kategoriji, u kojoj su do sada samo 4 žene nominovane od ukupno 72 nominovanih. Možda je ovo godina kada možemo da počnemo da menjamo ovu neravnotežu. Najviše od svega ponosna sam na svoje slikare (preko 60% njih su žene), moje glumce i ekipu. Oni su verovali u ono što su mnogi smatrali ludim - da oslikaju ceo film uljem na platnu rukom. Ja sam samo mali deo na čelu sjajnog tima sanjara! Naš rad je podržavao Vinsent, zato bih volela da je ovde, da mogu i njemu da se zahvalim!"

Dorota Kobijela, rediteljka
 

Hju Velčman

 “Nisam mogao da spavam sinoć... bio sam jako nervozan. S ljubavlju, Vinsent je poljsko-britanska koprodukcija. Ne samo da je prvi poljski dugometražni animirani film nominovan za Oskara, već prvi poljski animirani dugometražni film u istoriji koji je animirala žena, moja supruga Dorota. Mnogo sam ponosan na nju, i zahvalan joj što me je uključila u ovo čudesno putovanje kao ko-scenaristu i ko-reditelja. Takođe, kao Britanac, ponosnan sam da je ovo prvi dugometražni animirani film iz Britanije koji nije produciran nacionalnim blagom! Jako sam zahvalan Akademiji za to što je prepoznala i odlikovala naš ljubavni rad, jer to zaista pravi razliku u svetu za male filmove kao što je naš, među $100m plus studijima. Zaista, njihova odluka menja život filmskih stvaralaca poput nas."  

Hju Velčman, ko-reditelj
 

svečana projekcija, Dom Omladine Beograda, decembar 2017. FOTO:Marko Petrović za 2i Film

Film je imao svetsku premijeru na francuskom festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije publike, na kome je i osvojio nagradu publike. Film je do sada osvojio 13 nagrada publike uključujući Anesi, Filmski festival u Šangaju, Sao Paolu, Vankuveru itd. U Berlinu je osvojio nagradu za najbolji evropski animirani dugometražni film na 30. Evropskim filmskim nagradama, a zatim je nominovan za Zlatni globus (Golden Globe) za najbolji dugometražni animirani film od strane Hollywood Foreign Press. Pored toga među nagradama su i nagrada za najbolji animirani dugometražni film na festival u Šangaju i Palm Springsu, gde je nominovan za izvanredno dostignuće za scenario u animiranim dugometražnim produkcijama.

Među hvaljenim vrhunskim svetskim umetnicima su slikari Vladimir Vinkić i Biserka Petrović koji su se publici predstavili u Domu Omladine i otkrili tajne ovog čarobnog stvaralačkog procesa! Pročitajte njihov intervju OVDE.

Film možete pogledati svakog dana u Dvorani Kulturnog Centra Beograda od 1. do 7. februara od 19h, bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Domu kulture Pirot, Kulturnom centru Leskovac, a uskoro i u Kulturnom centru Valjevo, Bačka Palanka i Vrnjačka Banja.  Bioskop je u domaćim bioskopima od 21. decembra u distribuciji 2i film.

Нема коментара:

Постави коментар