четвртак, 1. фебруар 2018.

Raspisan foto konkurs VI Beogradskog Irskog Festivala – za pobednika vredna nagrada!


Beogradski Irski Festival, čije će se šesto izdanje održati od 9. do 18. marta, raspisao je foto konkurs na temu: „Granice i Periferije”, a pobednika očekuje vredna nagrada.

Granica, imenica
1. linija koja odvaja dve zemlje, administrativne podele, ili druga područja,
2. ivica ili međa nečega, ili deo blizu nje,
3. ukrasni ram oko ivice nečega.

Periferija, imenica
1. spoljašnje ograničenje ili ivica područja ili objekta,
a. sinonimi: ivica, spoljna ivica, margina, granica, perimetar, obim, rub, pogranična linija;
2. marginalna ili sekundarna pozicija, ili aspekt, grupe, teme ili sfere bavljenja
a. “prelazak moći iz centra na periferiju “

Prijavljeni radovi mogu biti inspirisani bukvalnim ili apstraktnim interpretacijama ovogodišnje teme foto konkursa Festivala “Granice i Periferije”. Na primer, fizičke, geografske i topografske granice, kao što su reke Beograda koje su nekada formirale granice između velikih carstava (Otomansko i Austro-Ugarsko) ili manjine, imigranti i drugi članovi društva čiji se svakodnevni život odvija na margini života u Srbiji i Irskoj. 

Učesnici takođe mogu imati apstraktniji pristup ovoj temi, kao što je na primer granica između stvarnosti i fantazije, prošlosti i sadašnjosti, činjenice i fikcije.

Rok za slanje radova je 28. februar 2018. godine, a uži izbor učesnika konkursa biće objavljen 5. marta. Pobednika konkursa internacionalni žiri proglasiće 12. marta, kada će biti otvorena izložba fotografija koje su ušle uži izbor. Izložba će biti otvorena do 18. marta. Glavna nagrada je GoPro Kamera.

Radovi se šalju na adresu info@irishfest.rs, a sve prijavljene fotografije biće prikazane na Facebook stranici Festivala: www.facebook.com/BelgradeIrishFestival.  

Učesnici konkursa mogu da prijave do 3 fotografije. Fotografije moraju biti u JPG formatu, 5400 x 3600 piksela, i sa najboljim kvalitetom kompresije. Fajlovi niske rezolucije neće se uzimati u obzir. Prijavljeni radovi mogu biti u boji ili crno beloj tehnici. Sva dodatna pitanja u vezi forme ili prijave radova možete postaviti putem gore navedenog emaila.

Internacionalni žiri radiće u sastavu: 

·        David Pujadó, Barcelona, fotograf, vlasnik galerije, kustos i direktor Beogradskog meseca fotografije. Od 2013. živi i radi u Beogradu gde vodi fotografsku galeriju Бартcелонa u kojoj je prikazano više od četrdeset izložbi. Od 2015. godine organizuje Beogradski mesec fotografije, godišnji festival posvećen izlaganju i promociji fotografije u Beogradu;
·        Kasia Kaminska, fotografkinja i dizajnerka koja živi i radi u Dablinu u Irskoj. Član je i osnivač nagrađivanog kolektiva za dizajniranje fotografskih knjiga “Read That Image”. Izlagala je redovno u Irskoj od 2010. godine. Diplomirala je fotografiju na Dablinskom institutu za tehnologiju 2013. godine;
·        Nigel Swann, rođen 1962 u Portadownu, u Severnoj Irskoj. Studirao je na National College of Art and Design u Dablinu. Posle diplomiranja 1985. godine, sa diplomom iz skulpture, počeo je da radi u Londonu na poslovima vezanim za fotografsku industriju. Godine 1997, vratio se u Irsku i otvorio Swann Production, s ciljem da privuče i olakša rad međunarodnih fotografskih produkcija u Irskoj.

Beogradski Irski Festival foto takmičenje organizuje u saradnji sa kompanijom Comtrade i manifestacijom Beogradski mesec fotografije.

Uslovi konkurisanja:

Konkurs je otvoren za sve bez obzira na državljanstvo i profesionalni status (kako za amatere tako i za profesionalce) koji žive na teritoriji bivših jugoslovenskih republika. Nema ograničenja teme osim već opisanog u pravilima i definiciji oblasti na koju se konkurs odnosi, ili ako je drugačije utvrđeno zakonom države u kojoj se izložba održava. Prijava može biti odbijena u slučaju da sponzor ili njegov agent zaključi da ne odgovara pravilima i uslovima izložbe. Prijavljeni radovi moraju biti autorske fotografije onoga ko prijavljuje rad, na fotografskoj emulziji ili digitalne. Sama prijava rada smatraće se deklaracijom da je rad lično vaš (pseudonimi nisu dozvoljeni). Ovim učesnik konkursa dozvoljava sponzorima da delimično ili u celini reprodukuju prijavljeni materijal za potrebe publikacija i/ili medijske promocije izložbe. Ovo takođe može da podrazumeva objavljivanje materijala u niskoj rezoluciji na vebsajtu. Organizator Izložbe ne preuzima odgovornost za zloupotrebu autorskih prava. Slike mogu biti izmenjene, elektronski ili drugačije od strane autora. Prihvaćene forme fotografskih radova uključuju analognu i digitalnu fotografiju, foto-manipulaciju i kolaž.

 Kompletan tekst konkursa možete pronaći na sajtu Festivala:



Šesto izdanje Beogradskog Irskog Festivala (BIF), koje će se od 9. do 18. marta održati pod sloganom „Springtime In Belgrade!“, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture.

Program Festivala inspirisan je Evropskom godinom kulturne baštine, za koju je 2018. proglašena od strane Evropskog parlamenta, pa publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

Tokom Festivala nastupiće jedan od najpoznantijih irskih kantautora – Mundy, vlasnik albuma sa platinastim tiražima u Irskoj i veoma slušanih pesama. Singl "To You I Bestow" iz rane faze njegove karijere objavljen je na popularnom soundtracku za čuveni filma Baza Luhrmanna „Romeo i Julija“.

BIF će obeležiti stotu godišnjicu prvog svetskog rata 14. marta predavanjem o učešću 10. Irske Divizije na Solunskom Frontu uz predavače sa Univerziteta u Dablinu i Beogradskog Univerziteta. U okviru Irske filmske nedelje biće predstavljena najznačajnija irska ostvarenja, između ostalog, dokumentarac “Talking to my Father” arhitekte Simona Walkera o njegovom ocu, vodećem irskom arhitekti modernističkih struktura - Robinu Walkeru, kao i “Medicated Milk” rediteljke Aine Stapleton, igrani film o Luciji Joyce, plesačici i ćerki Jamesa Joycea.

Tu je i izložba "Borderlands” renomiranog irskog fotografa Nigela Swanna, kao i festivalski foto-konkurs.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.



Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Honorary Consulate (Srbija), Irski filmski institut, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Comtrade, Jameson, Guinness, Turistička organizacija Beograda, Jugoslovenska Kinoteka i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće. 


Beogradski Irski Festival online:
Twitter - https://twitter.com/IrishFestBGD

Нема коментара:

Постави коментар