недеља, 4. фебруар 2018.

СОПРАН ГАБРИЈЕЛА УБАВИЋ ГОСТУЈЕ У ОПЕРИ ЉУБАВНИ НАПИТАК



                 
 Сопран Габријела Убавић гостоваће 5. фебруара у опери Гаетана Доницетија „Љубавни напитак“, која ће од 19:30 часова, под диригентском управом Ђорђа Станковића, бити изведена на Великој сцени.

У овој комичној опери, чија се радња дешава у малом италијанском селу крајем 18. века, Убавићева, која је дипломирала соло певање на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Николе Китановског, наступиће у роли младе и богате девојке Адине, док је улога Неморина, младог сељака, заљубљеног у њу, поверена  тенору Љубомиру Поповићу.

Баритон Владимир Андрић певаће улогу наредника Белкореа, бас Михаило Шљивић биће надрилекар Дулкамара, а сопран Татјана Митић девојка из села - Ђанета.

У представи учествовују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
„Љубавни напитак“ је премијерно изведен 5. новембра 2003. године, у режији Пламена Карталова.

Сценограф је Борис Максимовић, костимограф Љиљана Орлић, кореограф Владимир Логунов, док је асистент редитеља била Ивана Драгутиновић Маричић.


Први значајни међународни успех, Габријела Убавић постиже 2010. године улогом Памине у Моцартовој „Чаробној фрули“, у театру Ј.К.Тyла у Плзену (Чешка).

Након тога уследиле су и друге улоге: Gilda (Verdi – Rigoletto), Norina (Donizetti-Don Pasquale), Romilda (Handel – Xerxes), Adina (Donizetti - L’elisir d’amore), као и наступи широм Европе: Немачка, Аустрија, Швајцарска, Чешка, Пољска, Италија...

Наредне године номинована је за престижну Чешку уметничку награду „Талyа“, управо за улогу Ђилде.

У новембру 2012. године на Међународном такмичењу Антонин Дворжак у Карловим Варима осваја другу награду у категорији Опера, Награду диригента такмичења „Франтишек Дрс“, и Награду театра Ј.К.Тyла Плзен - деби у Штраусовој опери „Арабела“ у улози Зденке у сезони 2013-2015.

Рођена је у Пожаревцу, где је завршила ниже и средње музичко образовање, инструментални (клавир) и теоретски смер.

После дипломирања у класи професора Мијаиловића, одлази у Беч где своје вокално усавршавање наставља са проф. Маријом Склад Сауер.

Завршила је постдипломске студије на Универзитету за музику и извођачке уметности (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) у Бечу - одсек сценско извођење/ опера и музичка драма, у класи проф. Никлер и Парик.

Наступала је на многим фестивалима, културним манифестацијама, у ТВ емисијама... у Србији, Италији, Француској, Грчкој, Чешкој републици...

Похађала је мастер клас Хозе Куре у Nancy Opera Passion у Нансију у Француској, 2007. године.

Наступала је као солиста у Кармини Бурани“ Карла Орфа 2010. године под диригентском палицом Милоша Крајција, са „Filharmonia Dolnoslaska Europera“ у Пољској и са „Europera Jugendorchester“ у Немачкој и Чешкој.

Поред оперског репертоара, Габријела има богат и концертни репертоар.

У њену биографију уписани су и бројни реситали са наступа широм наше земље, али и у Француској - у Нансију и Мецу.

Нема коментара:

Постави коментар