недеља, 4. фебруар 2018.

46. FEST -OBLIK VODE I POJAVNI ZNACI FAŠIZMA




Oblik vode (The Shape of Water) Giljerma del Tora iz 2017. na prvu loptu deluje kao bajka o nemoj devojci i čudovištu iz bare i njihovoj ljubavi u jednom i okrutnom hladnoratovskom i birokratskom okruženuju. Ali to je i sjajna analiza pojave fašizma i njenih razvojnih oblika, pre svega otpor, strah i mržnja od svakog oblika drugosti, i ljudske empatije i ljubavi s druge strane. Za razliku od našeg sveta, ovde su tegovi u ravnoteži. 


Giljermo del Toro stavlja u pravcu u kojem je krenuo još 2006. filmovima Panov lavirint i Helboj. To što glavna junjakinja hedikepirana po svim aspektima osim po humanosti živi iznad bioskopa nije nimalo slučano. Kao i to da tako proganjano stvorena utočište pronalazi upravo  u sigurnosti mraka prazne bioskopske dvorane. 



Dole se sanjaju snovi, a nema devojka u stanu iznad živi svoj sumorni život. No, njen svet se iz korena menja kada upoznaje čudnovato  riboliko – reptilsko stvorenje iz močvare koje je izloženo torturi kao u koncentracionom logoru u Gvantanamu. I dok militanti planiraju da uzlete u nebo, iznenađenje dolazi iz vode. 


Devojka i zver to je u Baltimoru 1962. godine nešto što rigidni, vojni priručnici ne prepoznaju i ne razumeju. A kada se nešto ne razume, onda je tu sumnja i podozrivost, pa bes i nasilje. 


Sali Hopkins ubedljiva u roli marginalizovane čistačice, kao i njena koleginica Оktejvija Spenser (kao da je izašla iz crtaća o Tomu i Džeriju). Majkl Šenon, sjajan u ulozi nepokolobljivog fašiste. Trpeljivi i dobroćudni, cimer, Ričard Dženkins. Dag Džons uspešno transformiran u čudnovatog vodozemca, uz mnogo sitno i brižljivo ugrađenih detalja industriste i scenografije tog vremena, kostimi, maske, pastelne boje. 


Spajajući naizgled nespojivo, rušeći sve predrasude, Giljermo ubacuje i strip i operu, i religiju i sektaštvo, i erotiku i ljubav, ideologiju i rasizam, sve ih dovodeći na tron paganskom božanstve prema kojem niko nije ravnodušan, a u formatu kolor, crno-belog i nemog filma. 


Film je u Veneciji uzeo 2017. Zlatni lav. Američki filmski institut proglasio je Oblik vode jednim od deset najboljih filmova 2017. godine. Nominiran je u čak 13 kategorija za prestižnu nagradu Oskar, a osvojio 4; za najbolji film, režiju, scenografiju i muziku. Od sedam nominacija, film je osvojio dve nagrade Zlatni globus u kategorijama najboljeg reditelja i najbolje originalne muzike. Britanska akademija za film (BAFTA) pohvalila je ovaj film sa 12 nominacija. XXIII Dodela nagrada Izbor kritičara (Critics' Choice Award) za najbolji film izabala je upravo ovaj film.

Нема коментара:

Постави коментар