среда, 04. септембар 2019.

ИКОНЕ И КАЛИГРАФИЈЕ МАРИЈЕ БАБОВИЋ
Mesto: Galerija SINGIDUNUM Kneza Mihaila 40
Vreme: 4- 13.9.2019.
Марија Бабовић је иконописац зрелог израза и препознатљивог сензибилитета. Њен рад је дубоко истраживачки али у потпуном складу са иконописачким канонима.

Она испитује простор, композицију и цртеж кроз најразноврсније формате и технике. Ради минијатуре на дасци, илуминације на папиру и пергаменту, јајчане темпере на дрвеним панелима од класичних величина до великих формата на хартији и платну. Учествовала је и у изради фрески у црквама.Уз све то, озбиљно и креативно се бави калиграфијом, коју комбинује са иконом, или прави илуминације по узору нас редњoвековну црквену уметност.

Њен цртеж је слободан, потекао изпажљивог посматрања више предложака и  директног цртања четком, површине су живе, ликовно богате, колористички засићене и звонке, а орнаментика и калиграфија у фином складу са исликаним делом.

 Изузев неоспорних ликовних вредности њен рад одисе духовношћу  и дубоком посвећеношћу.


Јасна Николић, академски сликар и иконописацМарица (Марија) Бабовић je  рођена 07. септембра 1969. године у Тузли. Иконописом и калиграфијом се бави више од двадесет година. Учествовала на бројним изложбама у Србији и иностранству.

Самостални уметник, члан УЛУПУДС-а. Живи и ствара у Београду.

Нема коментара:

Постави коментар