понедељак, 6. мај 2019.

V Manifestacija "Muzeji za 10"


Manifestacija "Muzeji za 10" peti put biće održana od 13. do 19. maja, a ovogodišnja tema je "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije".

Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija pripremaju se brojni sadržaji, kojima će biti obeleženi Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja.

Osim izložbi, programi će obuhvatiti autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerte i druge aktivnosti.



Narodni muzej u Beogradu širom otvara vrata svog renoviranog prostora na Trgu Republike, tako da će pored stalne postavke na tri nivoa, publika uživati u aktuelnoj gostujućoj izložbi "Berninijeva škola i rimski barok", imati priliku da prisustvuje seriji predavanja povodom 175 godina Narodnog muzeja, brojnim radionicama, monodrami, operskom koncertu, nastupu ansambla "Kolo", predstavljanju Beogradske mumije, kao i tematskim i stručnim vođenjima kroz stalnu postavku i u lapidarijumu u Velikom Barutnom magacinu.

U Istorijskom muzeju Srbije, pored izložbe "Kraj Velikog rata 1917-1918" planirano je izvođenje predstave "Vreme časti i ponosa", o razvoju velikog ratnog i ličnog prijateljstva dvojice gorostasa srpske istorije, vojvode Živojina Mišića i vojvode Stepe Stepanovića i duodrame "Brat i sestra", jednočinke posvećene Nadeždi i Rastku Petroviću.

Ispred Konaka kneza Miloša posetioci će se upoznati s pričom o istoriji starog Topčidera, razvoju parkovskog dela naselja i saznati o celokupnoj srpskoj istoriji 19. veka.



Brojni programi u Novom Sadu, od radionice za izradu rimskih ženskih frizura u Zavičajnoj zbirci Muzeja grada Novog Sada u Sremskim Karlovcima, preko igranke u Muzeju Vojvodine "Poziv na tvist pod sjajem zvezda", otvorenog dečijeg kutka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, do izložbe starih automobila i radnih mašina u Luci Novi Sad.

Povodom izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u programu "Slika u gostima" novosadska publika će tokom vikenda (17-19. maj) imati specijalnu priliku da u Galeriji Matice srpske pogleda najpoznatiji portret Đure Jakšića "Devojka u plavom", dok će u isto vreme beogradska publika u Narodnom muzeju videti čuvenu sliku Uroša Predića "Nadurena devojčica".


Muzej naivne umetnosti Ilijanum Šid odlučio je da ovogodišnju manifestaciju posveti muzici i planirani su programi u kojima će se muzej približiti publici kroz interakciju sa klasičnom i popularnom muzikom u izvođenju školske dece i omladine iz Šida, dok će u Galeriji slika "Sava Šumanović", pored remek dela tog slikara, posetioci uživati u koncertu "Večernji oblaci".

Uz multimedijalnu prezentaciju Vršačko utvrđenje - strategija odbrane, Gradski muzej u Vršcu organizuje takmičenje u srednjovekovnim igrama i u pripremanju srednjovekovnog gulaša.

Bogat program biće i u Narodnom muzeju u Leskovcu prožet stručnim vođenjima, kreativnim radionicama, projekcijama filmova, predavanjima, predstavama, koncertima, čajankom za najstarije sugrađane.


U Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac u Raškoj, pored koncerta "Recital za violončelo i klavir", posetiocima će se putem izložbi, radionica i predavanja predstaviti Muzej rudničko - takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti i Muzej afričke umetnosti iz Beograda, kao i Muzej slatka iz Kraljeva.

Narodni muzej Toplice u Prokuplju organizuje veliku neolitsku naučnu žurku na arheološkom lokalitetu Vinčanske kulture u Pločniku, dok će u Narodnom muzeju u Čačku na izložbi "Tradicionala umetnost Kine" biti predstavljeno 40 radova izvedenih u tehnici tuš na pirinčanom papiru koju su realizovali umetnici iz grada Lešana.

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja, a tokom trajanja manifestacije "Muzeji za 10" ulaz će biti besplatan.


FOTO: Ivan Mitić

Нема коментара:

Постави коментар