уторак, 7. мај 2019.

PRVI FESTIVAL ASSITEJ-a ZA DECU I MLADE


 
ASSITEJ Srbije udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade pokreće Prvi Festival ASSITEJ-a Srbije, koji se će se održati od 9. do 11. maja pod nazivom Pokrenimo priču širom bepgradskih pozorišta. U pitanju je pozorišni festival za decu i mlade,  nacionalnog i takmičarskog karaktera, koji će okupiti na jednom mestu profesionalne stvaraoce u pozorištu za decu i mlade iz Srbije,  a koji su članovi Udruženja.
Kao domaćin festivala, Pozorište lutaka „Pinokio“ na svojoj sceni ugostiće od 9. do 11. maja pet od ukupno devet predstava, dok se preostale predstave izvode na matičnim scenama u Beogradu – tri predstave na sceni UK Vuk Karadžić i Bitef teatra i jedna na matičnoj sceni u Novom Sadu. Prodaja karata vrši se na blagajni pozorišta u kojima se predstave izvode.

Na Festivalu se donose dve podjedanko važne nagrade:

- nagrada za najbolju predstavu po odluci Stručnog žirija u sastavu: Milena Depolo, Jelena Bogavac, Jelena Popadić Sumić, Marijana Cvetković, Anita Stojanović, David Alić, Dragiša Kosara, Emil Kurcinak i Petar Lukić.

- nagrada za najbolju predstavu po odluci Žirija pedagoga u sastavu: Sanja Terić, Jelena Stojiljković i Vesna Šojić.




 

ASSITEJ Srbije okuplja više od 50 članova među kojima su institucionalna pozorišta za decu i mlade, pozorišta nezavisne scene, festivali i programi festivala posvećeni mladoj publici, ustanove kulture koje u svom programu neguju profesionalni pozorišni izraz za decu i mladu publiku i pojedinci, umetnici i umetnički saradnici svih profila.


RASPORED PROGRAMA:


U četvrtak 9. maja u okviru glavnog takmičarskog programa biće izvedene predstave „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“, pozorište Boško Buha (UK Vuk, scena Kult od 12h, uzrast 5+); „Vanja“, Pozorište za decu Kragujevac (Pozorište lutaka Pinokio, 16h, uzrast 7+); „Ženidba Dušanova“, umetnička grupa Hop.La! (Bitef teatar, klub, 19h, uzrast 10+).
U petak, 10. maja biće izvedene predstave „Luda noć u pozorištu“, Dečije pozorište Čarapa (Pozorište lutaka Pinokio, 10h, urast 3+); „Carevo novo odelo“ Bitef dens kompanija (Bitef teatar, 12h, uzrast 5+); „Legenda o mesečevoj princezi“ Pozorište lutaka Niš (Pozorište lutaka Pinokio, 17h, urast 10) i „Na vukovom tragu“, pozorište mladih Novi Sad (Narodno pozorište, scena Raša Plaović, 19h, uzrast 10).
Poslednjeg dana festivala, u subotu 11. maja u okviru glavnog programa na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“ biće izvedene predstave „Mesingani konj“, Pozorište lutaka Pinokio od 17h (uzrast 5+) i „Ispod površine“, Stanica –Servis za suvremeni ples (uzrast 7+).

Нема коментара:

Постави коментар