петак, 02. фебруар 2018.

PRIČA O ONIMA KOJI ODLAZE I ONIMA KOJI OSTAJU Elene Ferante

„Kao devojčica sam zamišljala da, izvan granica rejona, Napulj nudi čudesa. Neboder glavne železničke stanice, na primer, pre nekoliko decenija na mene beše ostavio snažan utisak zbog tog svog laganog uzdizanja, sprat za spratom, tog skeleta koji mi se činio tako visokim i odvažnim. Kakvo sam samo čuđenje osećala prolazeći Trgom Garibaldi, vidi samo koliko je visok, govorila sam Lili, Karmen, Paskvaleu, Adi, Antoniju, svim tadašnjim prijateljima s kojima sam koračala ka obali mora, ka rubu bogatih kvartova.“

Treća knjiga serijala „Napuljske priče“ dovodi nas u sedamdesete godine XX veka. 

Glavne junakinje Lila i Elena su odrasle žene i vode potpuno različite živote. Lila je nakon udaje i rođenja sina napustila muža i sada jedva sastavlja kraj sa krajem od radničke plate. Elena je uspela da napusti stari kraj i posle završetka fakulteta objavila je uspešan roman koji joj je otvorio vrata obrazovanog visokog društva. 

Svaka se na svoj način bori da izbegne zagrljaj života u bedi, siromaštvu, neznanju i potčinjenosti kome su se otrgle, obe plivaju velikim morem mogućnosti koje je novo vreme donelo, sve vreme bivajući neraskidivo povezane.

Izdavač: Booka

Нема коментара:

Постави коментар