понедељак, 6. мај 2019.

XII Španski metar – Najbolje iz hispano filmske ponude

Dvanaesto izdanje festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, održaće se od 15. do 27. maja na tri lokacije u Beogradu, donoseći ljubiteljima hispanske kinematografije više od dvadeset ostvarenja koja bude najrazličitije emocije, zbog čega ovaj festival s pravom važi za jedno od omiljenih prolećnih filmskih druženja u gradu!

Uzbudljivi, hrabri, emotivni i provokativni, filmovi koje prikazuje ovogodišnji Španski metar donose teme sa različitih meridijana, pokazujući da za kvalitetne filmske priče granice ne postoje. Pored filmova iz Španije, publici će biti predstavljena ostvarenja iz Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

Ovogodišnju filmsku avanturu otvara ciklus posvećen kultnoj rediteljki i scenaristkinji Pilar Miro, u okviru kojeg će po dva filma biti prikazana svake večeri od 15. do 17. maja u Jugoslovenskoj kinoteci. Pilar Miro je svojim jedinstvenim filmskim glasom i televizijskim rukopisom označila dolazak čuvenog rediteljskog trojca u periodu tranzicije, koji su uz nju činile Hosefina Molina i Sesilija Bartolome. Ovaj program 15. maja u 19 časova otvara film „Beltenebros“ koji joj je, osim deset nominacija za nagradu Goja, doneo i Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Ciklusom „Ženski ugao“ festivalski program nastaviće se od 18. do 20. maja u Domu omladine Beograda uz filmske priče koje su režirale španske rediteljke. Bilo da je reč o već poznatim problemima ispričanim iz novog ugla ili su u pitanju sasvim nove teme, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije. Program 18. maja u 19 časova otvara film „Karmen i Lola“ Aranće Ećevarije, dirljiva priča o dve Romkinje koje brane svoju ljubav uprkos osudi i nerazumevanju sredine

„Savremeni film“, glavni festivalski program, ove godine održava se od 23. do 27. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda i donosi čak dvanaest izvanrednih ostvarenja novije hispanske kinematografije. Novina je i to što nekih dana će biti prikazana čak tri filma!

Filmovi iz Španije, Meksika, Argentine, Kolumbije i Perua dirnuće, ali i nasmejati publiku i podstaći ih da razmišljaju o životu na sasvim nove načine. Ciklus će 23. maja u 19 časova otvoriti film „Autor“ Manuela Martina Kuenke, nominovan za čak devet Goja nagrada, od kojih je osvojio dve u kategoriji za najboljeg glavnog glumca odnosno za najbolju sporednu glumicu. Alvaro, glavni junak ove priče, opsednut je željom da napiše roman. Međutim, za razliku od njegove bivše supruge, talentovane i priznate književnice, njemu pisanje ne ide za rukom, zbog čega će inspiraciju potražiti u komšiliku nespremnom za Alvarove manipulacije.

Nakon beogradske publike, ciklus „Savremeni film“ moći će da pogledaju i novosadski filmofili. Dvanaest ostvarenja biće prikazano od 3. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

U okviru pratećeg programa festivala, 25. maja u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupiće poznati španski glumac i muzičar Fran Perea, domaćoj publici najpoznatiji po igranju Markosa, jednog od glavnih junaka popularne serije „Seranovi“.

Ulaznice za Španski metar u prodaji su na blagajnama kulturnih centara gde se projekcije održavaju. Za filmove Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci i „Ženski ugao“ u DOB-u cena ulaznica iznosi 200 dinara, dok se karte za „Savremeni film“ u DKC-u mogu kupiti po ceni od 300 dinara.

Dvanaesto izdanje Španskog metra organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i u saradnji sa ambasadama Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua. 


PROGRAM -Ciklus: Pilar Miro

 

 

Mesto: Jugoslovenska kinoteka
Cena ulaznice: 200RSD


15/5

19:00 -Beltenebros (ulaz besplatan)


Madrid, 1962. godina. Više od dvadeset godina od završetka Građanskog rata, engleski komunista po imenu Darman vraća se u Španiju kako bi ubio izdajnika komunističke partije.


21:00 Krila sreće


Karmen, žena koja se bavi restauracijom umetničkih dela, doživljava seksualni napad nedugo nakon ponovnog susreta sa sinom jedincem. Ali psihički razdor koji oseća ne dotiče čoveka sa kojim živi. Razočarana, odlučuje da se sama otisne na putovanje u prošlost.


16/5

19:00 -Tvoje ime truje mi snove



Inspektor Anhel Barsijela istražuje misterioznu smrt čoveka koji je u parku Retiro osvanuo sa metkom u slepoočnici i pištoljem u ruci. Ono što na početku izgleda kao samoubistvo, na kraju se pretvara u zamršeniji slučaj. Leš se dovodi u vezu sa druga dva ubistva i neraščišćenim računima iz Građanskog rata. Istraga dovodi Barsijelu do Hulije Buendije, devojke sa burnom prošlošću pred kojom će pokleknuti. Nastala po principu retrospekcije, priča prati tri vremenska okvira: period Španskog građanskog rata, 1942. i 1952. godinu.

21:00 -Gari Kuperu, koji si na nebesima…


Andrea Sorijana, sa svojih četrdesetak godina, oduvek je ostavljala po strani lične probleme i romantične veze, jureći za profesionalnim uspehom. Međutim, teška bolest će je naterati da preispita svoj život, posao, prijateljstva, muškarce, što izaziva psihičku i emotivnu krizu i vodi je ka drastičnoj odluci.

17/5

19:00 -Vrtlarev pas


Dijana, vojvotkinja od Belflora, pametna je i atraktivna mlada dama koja je zaljubljena u svog sekretara Teodora, koji je pak veren za Marselu, dvorsku damu vojvotkinje. Dijana, obuzeta ljubomorom i zavišću, pokušava da razdvoji dvoje ljubavnika. 

21:00 -Pričaćemo večeras


Viktor, inženjer odgovoran za nukleranu elektranu Sapater, pored razvoda koji je na pomolu, sina homoseksualca i nove veze, suočava se i sa problemima na poslu. Samo nekoliko dana pre otvaranja elektrane, jedan inženjer, njegov blizak prijatelj, krivac za tešku nesreću na poslu i alkoholičar, upozorava ga na mogući problem sa radom stanice. Ništa ne garantuje istinitost njegovog upozorenja, ali da bi se ono proverilo, otvaranje se mora otkazati.

Ciklus: Ženski ugao

 

 

Mesto: Dom omladine Beograda
Cena ulaznice: 200RSD


18/5

19:00 -Karmen i Lola

21:00 -Kratki metar iz ženskog ugla


“Kratki metar iz ženskog ugla” je godišnji program kratkometražnih filmova čiji su reditelji žene, koji organizuje Trama, koordinator filmskih, video i multimedijalnih smotri i festivala. 

Na Španskom metru 2019. biće predstavljeno pet kratkometražnih filmova nastalih između 2014. i 2018, koji obrađuju najrazličitije teme i koji su svaki put sve oslobođeniji materijalnih i simoličkih prepreka. Selekcija koju žanrovski čine drame, komedije, ljubavni ili horor filmovi, od kojih su četiri filma fikcija, a jedan eksperimentalni.


19/5

19:00 -Marija (i svi ostali)
21:00 -Ljubav i strah

20/5

19:00 -Na razmeni
21:00 -Uz vetar

Ciklus: Savremeni film

 

 



Savremeni film i ove godine hvata se u koštac sa izazovima dvadeset prvog veka. Kroz, prema našem mišljenju, najbolje aktuelne filmove snimljene na španskom jeziku pokušavamo da ponudimo odgovore na brojna pitanja. 

Poigravaćemo se sa inspiracijom koja muči protagonistu drame „Autor“ (Manuel Matin Kuenka, 2017), opsednutog željom da napiše roman, a kome profesor savetuje da se fokusira na ljude, i pokušaćemo, zajedno sa Marijom, da počnemo život iz nova nakon što nam porodica pomrsi konce u filmu „Marija (i ostali)“ (Neli Regera, 2016). Navijaćemo čas za šarmantnog galeristu, čas za pomalo mrzovoljnog umetnika u argentinskom hitu „Moje remek-delo“. 

Borićemo se protiv predrasuda u nagrađivanoj dugometražnoj drami „Karmen i Lola“ (Aranća Ećevarija, 2018) koja govori o dve Romkinje, tinejdžerke, koje uprkos diskriminaciji i osudi sredine, odlučuju da brane svoju romantičnu vezu. 

Smejaćemo se uz penzionisani bračni par u pokušaju da odbrani svoj dom i svoj mir od dece koja žele da se usele nazad kod roditelja u meksičkoj komediji „Cuando los hijos regresan“ (Ugo Lara Ćavez, 2017).


Mesto: Dvorana kulturnog centra Beograda
Cena ulaznice: 300RSD



23/5

19:00 -Autor



 Alvaro se razvodi od svoje žene Amande, uspešne spisateljice bestselera, i odlučuje da se suoči sa svojim snovima- da napiše veliki roman. Ali nije sposoban za tako nešto; nema ni talenta ni mašte…Pod mentorstvom svog profesora pisanja, istražuje temelje romana, sve dok jednog dana ne otkrije da se fikcija piše stvarnošću. Alvaro počinje da manipuliše svojim komšijama i prijateljstvima kako bi stvorio priču, stvarnu priču koja prevazilazi fikciju....



21:00 -Moje remek-delo




Artur je šarmantan i beskrupulozan galerista. Renso je mrzovoljan slikar čija karijera ide nizvodno. Iako ih spaja staro prijateljstvo, nemaju skoro nikakvih sličnosti. Galerista na sve načine pokušava da pogura prijateljevu karijeru, ali stvari idu od loših ka gorim. Sve dok ne dođe na jednu ludu i ekstremnu ideju koja se čini kao moguće rešenje.


24/5

19:00 -Rosa Ćumbe



Radnja se dešava u oktobru, mesecu intenzivne religioznosti koja okružuje protagonistkinju. Priča govori o teškom životu policajke Rose Ćumbe koja, našavši se nenadano u ulozi bake, treba da povrati svoje majčinske navike nakon što joj je njena osamnaestogodišnja ćerka Šejla ukrala ušteđevinu i odlučila da napusti svog sina.


21:00 -Karmen i Lola



Karmen je romska tinejdžerka koja živi na periferiji Madrida. Kao i svaka druga Romkinja, osuđena je na život koji se ponavlja iz generacije u generaciju: da se uda i odgaja što je više moguće dece. Ali jednog dana upoznaje Lolu, nesvakidašnju Romkinju koja sanja da ide na fakultet, crta grafite i drugačija je od ostalilh. Karmen brzo razvija bliskost sa Lolom i zajednički brane svoju romansu, uprkos preprekama i društvenim diskriminacijama.



25/5

17:00 -Marija (i svi ostali)


Otkako joj je majka umrla, Marija brine o ocu i braći. Upravo zato će joj se čitav svet srušiti kada njen otac izjavi da će se oženiti svojom medicinskom sestrom. Sa 35 godina ona će morati da menja svoj život.


19:00 -Kada se deca vrate



Bračni par Manuel i Adelina uživa u svojoj penziji, sada kada njihovo troje dece najzad živi samostalnim životima. Ali jednog dana, zbog različitih situacija, svi se vraćaju kući. Manuel i Adelina moraju da osmisle plan kako bi ih najurili i povratili mir u svom domu.




21:00 -Šampioni




Marko, profesionalni košarkaški trener koji u privatnom životu prolazi kroz krizu, odjednom se našao u situaciji da trenira ekipu osoba sa intelektualnim poteškoćama. Ono što u početku predstavlja problem završava se kao životna lekcija.




26/5

17:00 -Večnost



 Vilka i Faksi, bračni par osamdesetogodišnjaka, žive usamljeno na jednom udaljenom mestu u peruanskim Andima, koje se nalazi na više od pet hiljada metara nadmorske visine. Suočavaju se sa siromaštvom i nemilosrdnim protokom vremena, moleći svoje bogove da im najzad dođe sin jedinac da ih spasi.



19:00 -Zmajeva odbrana


Samjuel, Hoakin i Markos su tri stara prijatelja koji žive u centru Bogote. Osećaju se sigurno zahvaljujući ustaljenoj rutini koja im omogućava da ignorišu svoje neuspehe. Međutim, dolazi dan kada moraju da se suoče sa stvarnošću, što će im uzdrmati živote.



21:00 -Teret


“Teret” je priča o akciji i romansi koja se odvija u Novoj Španiji krajem 16. veka. Govori o napetom i dinamičnom putovanju jednog Indijanca tameme i mlade Špankinje plemićkog porekla, kroz široko prostranstvo Novog Sveta u potrazi za pravdom. Tokom veoma napornog puta, tenzije i razlike među protagonistima se umanjuju, a nežna osećanja izlaze na površinu.



27/5

19:00 -Mama


Viktorija prima neočekivanu posetu...njena ćerka Silvija, sa kojom ne priča duže vreme, traži joj da čuva Nikol, njenu sedmogodišnju unuku. Viktorija je jedna zatvorena i nezavisna osoba, koja naizgled uživa u svojoj samoći. Nikol svojom sjajnom energijom, malo po malo, osvaja njenu ljubav. Ovo je film koji priča o svakodnevnici, oproštaju, malim stvarima, važnosti vremena, porodici i životnim vrednostima.



21:00 -Na razmeni




Hulija je studentkinja treće godine arhitekture koja odlučuje da provede godinu dana na studentskoj razmeni u Berlinu. To je prvi put da Hulija, bez mnogo razmišljanja i vođena sopstvenom intuicijom, odlazi od kuće.


Нема коментара:

Постави коментар