уторак, 7. мај 2019.

Opera Sankt Peterburga gostuje u Beogradu




U vreme kada nas maj uskraćuje za sunčeve zrake i vraća u zimsku garderobu ozarenost trebamo tražiti u duhovnoj sferi- u kulturi. A baš nam u prvu pomoć, pored mnoštva drugih kulturnih sadržaja dolaze operski umetnice iz Sankt Peterburga sa dve dijametralno različite predstave. Na mestu nekadašnje Stambol kapije, gde je sada gradilište, dakle s mesta stradanja i iz dela Zemuna koji meštani zovu Muhar dolaze nam dva francuska komada koji se igraju na tom jeziku, a izvode je Rusi. Oni već deceniju sarađuju sa Madlenijanumom, a 2017. su gostovali sa dva ruska komada.

Sada, malo menjaju ploču. Dolaze posle Helsinkija, Talina, Rige, Varšave, Moskve, Nice, Bakua, a pre Finske, Grčke i Izraela.


Opera Sankt-Peterburga, jedno od najboljih i najnagrađivanijih muzičkih pozorišta u Rusiji gostovaće 8. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu sa predatavom "Lovci bisera" Žorža Bizea (klasičan komad, koloritna scenografija i kostimi), a dva dana kasnije na sceni Opere i teatra "Madlenianum" sa "Faustom" Šarla Gunoa (ekperimntalnio delo).  



U prvom delu publika će imati priliku da vidi bajkoviti i raskošni svet istoka, a radnja se dešava u podvodnom carstvu, u džunglama, pećinama, pa čak i na nebu. Kada je "Faust“ u pitanju, Aleksandrov kaže da je glavni junak spreman da za drugu mladost plati bilo koju cenu, ne hajući za posledice.


Oba dela režijra Jurij Aleksandrov, a nagrađene su najvišom pozorišnom nagradom Sankt-Peterburga „Zlatni sofit“. O ovom događaju osnivač i stalni umetnički rukovodilac teatra, nacionalni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov kaže:

„Meni su boravak u Beogradu i veliko prijateljstvo između Srbije i Rusije jako važni. Izuzetna mi je čast što smo u Srbiji u vreme našeg značajnog praznika Dana pobede. Madlenianum je mlado pozorište sa talentovanim umetnicima, a Narodno pozosrište je slično našem teatru u Sant Peterburgu. Kada sam izašao na scenu shvatio sam da je taj prostor jako sličan sceni u našem pozorištu. Ovo nije komercijalno gostovanje. Sve troškove pokriva grad Sankt-Peterburga. Ima tu i malo politike, u smislu praznika-Dana pobede nad fašizmom.“ 


Karte su u prodaji na blagajnama Narodnog pozorišta, Opere i teatra Madlenianum i Muzeja Zepter, kao i putem sajtova pozorišta.


Нема коментара:

Постави коментар