среда, 8. мај 2019.

Filmovi o novinarima na XII Beldocsu

izvor: UNSŽ
Autor: V. N.


Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji počinje danas i traje do 15. maja, među 120 filmova biće prikazana i dva dokumentaraca o novinarima.

Još jedan dan života (Another Day of Life) Raula de la Fuentea i Demijena Nenova je priča o tromesečnom putovanju poznatog poljskog novinara Kapušcinskog kroz poslednje bojište Hladnog rata – Angolu.

Dokumentarni film Nerešeni slučaj Hamaršeld (Cold Case Hammarskjöld) prati danskog novinara, reditelja i provokatora Madsa Brugera na putu do istine o misterioznoj smrti nekadašnjeg Generalnog sekretara UN Daga Hamaršelda.

Na XII Beldocs festivalu biće prikazano i nekoliko filmova različitih tematika koji bi mogli interesovati novinare.

U dokumentarnom filmu I dalje snimamo (Still Recording) dva mlada ljubitelja filma osposobljavavaju sirijsku lokalnu radio stanicu i studio za snimanje i uzimaju kameru da bi zabeležili sve što mogu pre nego što jednog dana i njih ne snimi kamera..

Film domaćih autora Sare Marković i Nikole Dragovića Na crnoj listi (The Blacklisted) prati događaje sa margina kineskog samita u Beogradu 2014, kada je policija kidnapovala grupu aktivista za ljudska prava iz zemalja EU, i postavlja pitanje šta biva kad prosečnog čoveka proglase za državnog neprijatelja?

Upoznati Gorbačova (Meeting Gorbachev) prikazuje otvorene razgovore reditelja Vernera Herzoga sa bivšim sovjetskim šefom države i jednim od ključnih političara 20. veka.

„Za Mihaila Gorbačova ovo je prvi put da je ikada dozvolio da ga ispituje umetnik koji otvoreno traži da čuje nešto drugo u odnosu na ono što bi profesionalni novinari želeli da izvuku iz njega“, navodi se u opisu filma.

Dokumentarac Dečak rata (Boy of War) prati osamnaestogodišnjeg dečaka Artioma koji ima samo jednu želju - da ide u rat i da se bori za svoju domovinu Ukrajinu – zato se oblači u kamuflažu, gleda ratne klipove na internetu, a u slobodno vreme vežba scene okršaja sa svojim prijateljima...

Festival uključuje i poseban program filmova i panel diskusija sa eminentnim stručnjacima na teme pravosuđa, pravičnosti i pravde pod nazivom Lavirinti pravde.

Celokupnu selekciju po kategorijama možete pogledati na OVOM linku.

Нема коментара:

Постави коментар