среда, 6. фебруар 2019.

Trideset godina Bitef teatra






Bitef teatar ove godine obeležava 30 godina pozorišnog trajanja. Trideset godina sprovođenja statutarnog i umetničkog koncepta osnivačice gospođe Mire Trailović. Njena vizija utemeljena je na novom, naprednom i eksperimentalnom viđenju pozorišta – u njegovom sadržajnom i formalnom smislu. 

Po ugledu na Bitef festival, koji je narastao u instituciju od globalnog kulturnog značaja u kontekstu Evrope i sveta, osnovala je pozorište koje će u svoj svojoj žanrovskoj raznolikosti pratiti puls Bitefa, biti nastavljač festivalskih tekovina kroz sezonu.

Veza Bitefa i Bitef teatra je organska i željena. Da bi na nju ukazali i primerom, dovoljno je zaroniti u istraživanje lika i dela osnivačice, te skrojiti umetničko delo – predstavu – koja ovaj međuzavisni odnos opisuje, problematizuje i analizira. Ova umetnička kreacija, planirana na sam dan rođendana Bitef teatra, 3. marta, u inicijalnom motivu ima želju ne samo da se poklonimo senima osnivačice, već i da sagledamo istorijski i socijalni kontekst u kome Bitef teatar nastaje i razvija svoju umetničku praksu. 

Portret Teatra je portret vremena u kom je teatar nastajao, a u odnosu na savremene pozorišne tekovine i njihovo implementiranje u našu kulturnu sredinu. Na mapi najhrabrijih umetničkih učinaka, najveći pozorišni iskorak u domaćoj sredini, napravio je upravo Bitef. Bitef teatar postao je bunker inovativnog i savremenog i istraživačkog pozorišta, u borbi za savremene umetničke tokove, a protiv palanačke učmalosti socijalnih gibanja. Borba Mire Trailović za Bitef i Bitef teatar, njena su borba za najbolje u umetničkom i funkcionalnom smislu – najsavremenije. Ona sama prava je narodna heroina fronta novuima u savremenoj pozorišnoj istoriji.


  „Bitef teatar trideset godina prati viziju osnivačice, Mire Trailović, Gospođe iz Velikog Sveta, kako ju je nazvao u svojoj izvanrednoj biografskoj studiji,  Feliks Pašić. Viziji naprednog, pozorišno novog, istraživačkog. Braneći mogućnost drugačijeg, avangardnog u svakom savremeno istorijskom trenutku, u odnosu na svaku ideološku trenutnu zadatost društva. Otimajući se od učmalih standarda palanačkog koncepta teatra. Sprovodeći ideju živog i polemičkog, društveno angažovanog teatra. Teatra foruma, teatra razgovora, inverzivnog teatra, teatra zajednice. Ovogodišnji rođendan posvećujemo osnivačici. Njenoj zaveri sa duhom pozorišta koja traje već trideset godina. Gospođe koja je postavila temelje svega inovativnog i plemenitog na polju definisanja pozorišta – sudara različitih jezika i teza, etika i estetika. Slobodno pozorište, pozorište koje služi slobodi. Oslobođeno mejnstrim stegama. Hrabro pozorište. Zagledano u sebe, u zajednicu i u svet. U stalnom kontaktu sa svetskim teatrom. Uvek prateći savremena teatarska gibanja pozorišnih istraživača i inovatora. 

Umetnički koncept i statut Bitef teatra, zapravo su visok zahtev i mnogo pitanja gospođe Mire Trailović. O prirodi pozorišta kao prirodi života. O životu u umetnosti i umetnosti života.  Odgovarajući stalno ponovo i iznova na njena sadržajne i formalne zahteve, pokušavamo da odbranimo prostor slobode, koji je oslobodila borbom za savremenu pozorišnu umetnost.“, 

rediteljka i urednica repertoara Bitef teatra, Jelena Bogavac

KulturniK koristi priliku da Bitef teatru čestita jubilej i poželi još mnogo upeha u daljem radu!  A vas od sutra informiše o ovim dešavanjima povodom jubileja. 



Povodom obeležavanja trideset godina rada Bitef teatra u martu mesecu planirana nekoliko programskih segmenata: 





Нема коментара:

Постави коментар