понедељак, 1. фебруар 2016.

44. FEST BRIŠE GRANICE!

od 26. februara do 6. marta



Povodom 44. FEST-a u ponedeljak, 1. februara u svečanoj sali  Skupštine grada (Starog dvora) tačno u podne održana je konferencija za medije.



Od prošle godine  FEST je napravio snažan zaokret u smislu definisanja svog identiteta, a ove godine te brojne novine su postali standardi. I ove godine najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa. Na 44. FEST-u biće prikazano 110 premijernih filmova svrstanih u 12 programskih celina. 


Podnaslov ovogodišnjeg FEST-a je BRIŠE GRANICE, jer je umetnost refleskija savremenog života. Svedoci smo da su našu svakodnevnicu obeležile masovne migracije, koje će biti obrađene u posebnoj programskog celini SEOBE.  Migracije, koje svakodnevno pune stupce novinskih članaka, inspirisale su filmske autore, te ćemo se na ovu pojavu osvrnuti u nekoliko filmova: Mediteran, Bruklin, Dipan i Rasprskavanje.

U okviru FEST klasik programa prisetićemo se i nekih starijih ostvarenja, koja su obrađivala ovu neveselu tematiku. U fokusu ovogodišnjeg FEST-a je pojedinac koji se budi i uzima svoju sudbunu u svoje ruke. Ishod takvog smelog, ali neophodnog čina pogledajte na ovom renomiranom festivalu. 


44. FEST, koji će se održati od 26. februara do 6. marta, predstaviće veliki broj filmova malih kinematografija. U Beograd nam dolaze filmovi iz: Vijetnama, Gvatemale, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije, Albanije, a naravno da neće izostati ni oni sa engleskog, francuskog, španskog, ruskog, nemačkog, kineskog i japanskog govornog područja. Ove godine žene rediteljke zauzimaju značajno mesto na repertoaru FEST-a sa dosad rekordnim brojem od 18 filmova. Svojevrsni rekorderi su i reditelj Tomas Vinterberg sa dva filma na programu, koliko će ih imati i japanski reditelj Sion Sono, a hrvatska glumica Ksenija Marinković je apsolutni pobednik, jer ćemo je gledati u čak pet filmova.  FEST će otvoriti debitantski film Vlažnost reditelja Nikole Ljuce.


On što posebno raduje je podatak o preko 20 rediteljskih debija. U glavnom programu van konkurencije naći će se i najvažniji holivudski filmovi i favoriti za Oskara kao što su Bruklin, Kerol, Pod lupom, Dankinja, Trambo i Sikario. 

Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Kraljica Pustinje Vernera Hercoga, 99 Domova Ramina Bahranija, Ave Cezare Itana i Džoela Koena, Mladost Paola Sorentina, Nerazuman čovek Vudi Alena, Jastog Jorgosa Lantimosa, Komuna i Daleko od razuzdane gomile Tomasa Vinterberga, Ubica Hu Hsiao Hsiena, Imati 17 godina Andre Tešinea...

Ovogodišnje programske celine su:

  • GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM-ukupno 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi. Predsednik žirija glavnog takmičarskog programa je reditelj Pavel Lungin. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik a biće dodeljena i nagrada žirija;
  • SRPSKI FILM (takmičarski) u okvuru koojih će biti prikazani i manjinske koprodukcije (posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije: najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje) sve ukupno  će biti prikazano 17 filmova, od kojih nekoliko premijerno: Dobra žena Mirjane Karanović, Otadžbina Olega Novkovića, Procep Dejana Zečevića. Nagrade su u istim kategorijama kao i u okviru glanog takmičarskog programa,a dodeljivaće ih internacionalni petočlani žiri na čijem je čelu Dragan Bjelogrlić;
  • GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE;
  • FEST 44;
  • FOKUS EVROPA;
  • GRANICE - treći takmičarski program u kome se takmiči 11 subverzivnih filmova iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske;
  • THRILLS & KILLS;
  • PLAZMA FESTIĆ- u saradnji sa BAMBIJEM – novina za najmlađe filmofile, koju KULTURNIK pozdravlja i podržava, a koja će se održati  27.-28. februara i predstaviti 4 ostvarenja za najmlađe, ali i za tinejdžere.  Selektori su izdvojili slovenački Julija i alfa Romeo, čiju će se ekipa pokloniti najmlađoj publici; 
  • DOKUMENTFEST;
  • MICROWAVE;
  • FEST KLASIK – obeležava 20 godina od smrti Nebojše Đukelića kroz projekcije filmova koje je on odabrao, uz njegov poslednji intervju, kao i dokumentarac o njegovom radu. U okviru ove programske celine biće prikazano nekoliko filmova kao svojevrsni omaž nedavno preminulom Dejvidu Bouviju;
  • SPECIJALNE PROJEKCIJE. 

 


Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana. Za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice,  Thrills & Kills i Microwave - Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće debitantski film Vlažnost reditelja Nikole Ljuce. Skupštine grada je ove godine za ovu kulturnu manifestaciju odvojila 122 % više sredstava nego lane. 

FEST ove godine iskoračuje iz mraka bioskopskih sala, te u godini Šekspira, sa najnovijom ekranizacijom Magbeta gostuje u Narodnom  pozorištu. Sjajni dokumentarac o životu rok heroine Dženis Džoplin, možete odgledati u prostoru UK Parobrod. Tom prilikom biće priređen i prigodan razgovor sa našim rok kritičarima, a ceo događaj biće krunisan i koncertom, čije se pojedinosti još drže u tajnosti, ali smo saznali da se radi o mladoj kantautorki Ani (Kulturnik bi predpostavio Ćurčin?). Gastrofilm Noma davaće se u restoranu Komunale. Tako, da ako ogladnite neće biti problema. FEST će nam, pratići svetske trendove, predstaviti i jednu TV seriji, preciznije dve epizode; Poslednji panteri, koja je snimana prošle godine u Beogradu, baš u vreme FEST-a. 

Ove vesti podržavam, ali me čudi (i donekle plaši??) odluka da FEST ove godine opasno zakoketira sa distributersko-potrošačkim hramovima u kojima se prikazuju visokobudžetska celuloidno-dvd-ostvarenja. Naime, ove  godine FEST se širi i na Ušće, tačnije CINEPLEXX Ušće Shopping center. Ako je u pitanju želja da se obrazuje nova publika i usmeri i ka nekomercijalnim, umetničkim filmovima, kao i filmovima iz manjih kinematografija i to pozdravljam. Lično nisam ljubitelj prostora, gde se uz karte za filmove prodaju i kokice, gazirana pića i čokoladice. Užasavam se i grozim da mi neko žvaće i srče na uvce, dok gledam film. Kao i da bulji i osvetljama me svetlošću ekrana mobilnog telefona. Poseta bioskopu, treba da podrazumeva poseban bonton, koji bi trebalo objaviti na društvenim mrežama. On podrazumeva dolazak na projekciju na vreme, kao i dobar običaj da gledaoci ostanu na svojim mestu do potpunog prestanka rada projektora (a koji se vremenski poklapa sa okončanjem filmske odjavne špice i paljenjem svetala u sali). Bauljanje i guranje u mraku, ne priliči publici ovog filmskog festivala. 

Najavljen je dolazak ekipa iz filmova: Dheepan, The Angel: The Prescription For Liffe, III, Crumbs, 99 Homes, Nachthelle, Šiška Deluxe, H., Blue Hour, Las Elegidas, Julija i alfa Romeo, Baskin, Der Bunker, Les Anarchistes, S one strane, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Zvizdan… Gost ovogodišnjeg FEST-a biće  i legendarni reditelj Džon Mektirnan i čuveni glumac Entoni la Palja. Ekipa Kultrunika, ipak se najviše raduje dolasku i druženju sa divom Almodovarovih filmova,  Viktorijom Abril. 


I ove godine o programu i vestima vezanim za festival možete se informisati pored FEST-ovog veb sajta: www.fest.rs i Facebook stranice i pomoću aplikacije za Android i  iOS mobilne uređaje, a koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store.

Karte za FEST16 biće puštene u prodaju od 6. februara. Za projekcije u Sava centru mogu se nabaviti na blagajni Sava centra. Novost je da  će za filmove koji se prikazuju u Sava centru karte moći da se nabave i online, kao i putem Eventima (na Eventim prodajnim mestima). Nekadašnji kilometarski redovi ispred Sava centra pripadaju nekoj romantično-mazohističko-setnoj prošlosti. Kupci online kompleta karata dobiće personalizovanu FEST karticu za ulazak na projekcije, svojevrsan FEST-ov BUS-PLUS. 

Karte za projekcije van Sava centra (za projekcije u drugim bioskopskim salama) kupuju se isključivo na blagajnama TIH sala. 

U prvih sedam dana vazi popust od 10% na komplet karata po terminima.

Cene karata nisu menjane i iznose:

  • Sava centar: svečano otvaranje 26.2. u 19h- 500 RSD. Projekcije od 9h 200din, 11h i 13.30h 250din, 16.30h 300din, 19h i 22h 350 din, 24h 250 RSD;
  • Dom omladine Beograda: 12.30h, 15h, 22.30h 250din, 17.30h i 20h 300 RSD;
  • DKCB: 12h, 14.30h, 22h 250din, 17h i 19.30h 300 RSD;
  • Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska): 18h i 20h 250 RSD;
  • Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova): 17h i 21h 250din, 19h 300 RSD;
  • Fontana: 15h, 17h, 250din, 19h, 21h 300 RSD;
  • Cineplexx Ušće: 16.30, 17.30h, 19h, 19.30h, 20h, 21.30h, 22.30h 350 RSD.

 Izlazak iz filmske sale ove godine podrazumeva projekciju filma Magbet u Narodnom pozorištu 2. marta u 19.30 (350 din, radno vreme blagajne: od 11 do 15h i od 17h do početka predstave, a nedeljom od 17h časova do početka predstave), kao i dokumentarca Dženis Džoplin, mala plava devojka - 29. februara u 18.00 u UK"Parobrod", koji će pratiti panel diskusija i koncert (500 din).



Нема коментара:

Постави коментар