петак, 26. фебруар 2016.

BDP-Prazan grad



 

Nova scena BDP-a pretvorena je u Prazan grad. U kratkom intervalu gledam koj jedan komad reditelja  Dukovskog. Ovog puta kamerniji vidi se iz aviona. 


U pitanji  tragikomedija o susretu dva brata koji se bore na različitim stranama u ratu. Na ničijoj zemlji u napuštenom gradu. U gluvo doba noći, kada obe zaraćene strane planiraju da ga osvoje. 

Ta dva brata na početku u maskirnim uniformama i pod fantomkama ispostavlja se da su Stefan Kapičić (kome je ovo diplomska predstava na FDU) i mladi glumac Miodrag Radonjić. 

Šta da rade dva brata: da li da se poredaju kratkotrajnom zadovoljstvu ili da pokušaju da raščiste zamršene međusobne odnose?


Praizvedba “Praznog grada” bila je u aprilu 2007. godine u danskom PLAN-B teatru. Ovo je prvo izvođenje na srpskom jeziku. Dejan Dukovski opet posteže temu tragike ovdašnjih prostora, rata, mržnje, ljubavi i vernosti. Postapokaliptično okruženje i duhoviti dijalog otkrivaju svu besmislenu snagu posledica velikih svetskih strategija i politika, ali i ulivaju nadu u ono lјudsko u nama. Da li?

Scenografiju potpisuju Manojlović, Neda Spalojković i Mina Lazarević, kostime Maria Marković, muziku Vladimir Pejković.

Нема коментара:

Постави коментар