уторак, 23. фебруар 2016.

Beogradski Šopen Fest 2016


Beogradski Šopen Fest (BŠF) je internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija, čija je preteča Šopenijada, respektabilna, pijanistička revija mladih talenata, sa tradicijom postojanja od preko 25 godina, koja je iznedrila danas svetski priznate pijaniste. Peti Beogradski Šopen Fest se održava u Beogradu od 26. februara do 1. marta.

BŠF populariše klasičnu muziku, predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora čovečanstva, poznatog u istoriji muzike kao "pesnik klavira" - Frederika Šopena. Domaćin manifestacije od 2010. godine je najstarija beogradska muzička škola Stanković. Projekat BŠF je specifičan, inovativan i kreativan događaj za Srbiju i region, i kao takav svojim programima obeležava dva značajna datuma: 1. mart – datum rođenja velikog kompozitora, i 17. oktobar – datum njegove smrti.

Beogradski Šopen Fest 2016 organizuje umetničko udruženje Kreartiva i MŠ Stanković, kao domaćin festivala, a održava se u dva ciklusa:
  • Prvi programski ciklus Jubilej rođenja F. Šopena, 26.02 - 01.03.2016.
  • Drugi programski ciklus Godišnjica smrti F. Šopena, 14 - 17.10.2016.
Tokom dva programska ciklusa, festivalske aktivnosti obuhvataju: pijanističko takmičenje za mlade talente (učenike i studente klavira iz Srbije, regiona i Evrope), koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice za decu, BŠF predstavlja stvaralaštvo velikog kompozitora, i pogled na Šopena kao večitu inspiraciju u savremenim oblicima sveukupnog kulturnog izraza.

BŠF kao internacionalna profesionalno-stručna manifestacija, prevashodno okuplja omladinu - mlade pijaniste, učenike muzičkih škola, studente muzike, predstavnike struke - profesore, stručnu muzičku javnost, eminentne goste iz Srbije i inostranstva, ali i sve ljubitelje muzičke umetnosti uopšte, nezavisno od obrazovanja i starosnog doba. BŠF je takođe i koncept promocije mladih talenata i pijanizma po gradovima Srbije i regiona, održavanjem ciklusa Odjeci Šopen Festa, tokom cele godine.

Iz programa ovogodišnjeg Šopen Festa izdvajaju se četiri koncerta: nastup Aljoše Jurinića, mladog pijaniste iz Hrvatske i Simfonijskog orkestra RTS-a, dirigent Bojan Suđić u 27. februara Kolarčevoj zadužbini; pijanistički resital Mihajla Zurkovića 29. februara u Skupštini grada; koncert "Šopen kao inspiracija", 1. marta u Skupštini grada i koncert "Fest gosti" 28. februara u svečanoj sali MŠ Stanković na kom će se predstaviti mladi talenti muzičke škole Vladimir Đorđević iz Jagodine i Orkestar El Sistema Srbija.

Više informacija o Beogradskom Šopen Festu možete da pronađete ovde

Program

Petak, 26. februar
Svečana sala MŠ Stanković
Pijanističko takmičenje

Subota, 27. februar
Svečana sala MŠ Stanković
Pijanističko takmičenje
11:00 – Velika sala Kolarčeve zadužbine
Mala škola bontona – Kako se sluša Šopen
12:00 – 14:00 Dečiji kulturni centar Majdan
Muzičke radionice za decu – Litl piano
20:00 – Velika sala Kolarčeve zadužbine
Aljoša Jurinić – klavir (Hrvatska) & Simfonijski orkestar RTS, Bojan Suđić – dirigent (Srbija)

Nedelja, 28. februar
10:00 – Fakultet muzičke umetnosti – Majstorske radionice
16:00 – Svečana sala MŠ Stanković – Stručno predavanje / Susret sa umetnikom:
Međunarodno takmičenje Frederik Šopen – nekad i sad
Aljoša Jurinić, Dragoljub Katunac i Dragomir Bratić
18:00 – Svečana sala MŠ Stanković
Koncert Fest gosti: MŠ Vladimir Đorđević, Jagodina i Orkestar El Sistema Srbija19:00 – El Sistema u Srbiji i svetu – program socijalne inkluzije – Đurđa Papazoglu i Marijana Milošević Simić


Ponedeljak, 29. februar
19:30 – Skupština grada Beograda
Dodela nagrada i Koncert pobednika Takmičenja
Mihajlo Zurković (Srbija) – Pijanistički resital

Utorak, 1. mart
19:30 – Skupština grada Beograda – Svečano zatvaranje
Humanitarni koncert Šopen kao inspiracija



Нема коментара:

Постави коментар