петак, 5. фебруар 2016.

Nacionalna selekcija 44. FEST-a



Nakon što je prošle godine sa velikim uspehom uvedena nacionalna takmičarska selekcija, FEST će i ove godine predstaviti i nagraditi najbolje domaće filmove koji su obeležili godinu za nama. Internacionalni petočlani žiri kojim predsedava Dragan Bjelogrlić dodeliće nagrade za najbolji film, najbolji scenario, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i najbolji debi kao i nagradu žirija. Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi u čijem stvaranju je učestvovala Srbija kao manjinski koproducent. Ovi filmovi neće se takmičiti za glavne nagrade, već za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije- najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

U nacionalnoj selekciji biće prikazano 19 filmova- neke smo već imali prilike da gledamo u bioskopu i informišemo se o njima, poput filmova Panama, Pored mene, Amanet, Sizif K, Porodica i Smrdljiva bajka, a neki će svoj bioskopski život započeti premijerom na FEST-u.

Čast da otvori festival imaće upravo domaći film- Vlažnost, reditelja Nikole Ljuce. Ovo je njegov debtantski igrani film, a koautorka scenarija je Staša Bajac. Miloš Timotijević našao se u glavnoj ulozi i tumači biznismena čija žena (Tamara Krcunović) nestaje bez objašnjenja, što on pokušava da sakrije od okoline i održi privid savršenog života koji je izgradio. Film će svetsku premijeru imati u selekciji Forum na predstojećem Berlinalu.

Još jedna debitantkinja, ali dobro poznata domaćoj publici - Mirjana Karanović ovog puta našla se u ulozi rediteljke filma Dobra žena, za koji je i napisala scenario. Ona takođe tumači i glavnu ulogu, ženu koja u trenutku kada saznaje da je bolesna, biva primorana da se suoči sa strašnom istinom o prošlosti svog muža. Film je premijerno prikazan na prestižnom festivalu Sundance, a zatim putuje na festival u Geteborgu.

Reditelj Oleg Novković takođe će premijerno prikazati domaćoj publici drugi deo svojevrsne trilogije koju je započeo filmom Beli Beli svet. Film Otadžbina se bavi životima izbeglih, prognanih, odbačenih i neprihvaćenih i posledicama nemilosrdnog građanskog rata 90 -tih na ovim prostorima. Po rečima reditelja  “film ispituje mogućnost iskupljenja i ponovnog života posle apokalipse i zločina.” Autorka scenarija je Milena Marković, a film je svetsku premijeru imao na festivalu u Varšavi.

Apofenija je drugi dugometražni film novosadskog reditelja Marina Maleševića. U filmu, po scenariju Dragana Stankovića, četiri lika se u toku šest dana upoznaju, ulaze u određene ljudske relacije i sticajem okolnosti završavaju na spiritualnoj seansi. Glavne uloge tumače Aleksandar Đurica, Boris Komnenić i Ljubomir Bandović.
Procep je najavljen na prošlogodišnjem FEST-u, a publika će već na ovogodišnjem moći da pogleda ovaj srpski naučnofantastični film. Radnja počinje kada američki vojni satelit pada negdje na teritoriju Vojvodine, a tim sastavljen od američkih i srpskih agenata biće poslat da pronađe podatke s leta i istraži olupinu. Reditelj je Dejan Zečević, scenaristi Milan Konjević i Irac Beri Kiting, a film je urađen u srpsko-slovenačko-južnokorejskoj koprodukciji.

Brat Dejan (manjinska srpska koprodukcija) je nastao u rusko-srpskoj koprodukciji, a režiju potpisuje reditelj gruzijskog porekla Bakur Bakuradze. Film je snimljen u Srbiji i glavnu ulogu tumači Marko Nikolić koji igra bivšeg generala primoranog da potraži utočište u planinskom selu nakon optužbi vezanih za njegovu vojnu prošlost. Premijera je održana na filmskom festivalu u Lokarnu, gde je film bio u takmičarskoj selekciji.

Višestruko nagrađivani filmovi Zvizdan (manjinska srpska koprodukcija) i Ti mene nosiš (manjinska srpska koprodukcija) nakon mnogobrojnih svetskih festivala predstaviće se i FEST-ovoj publici. Zvizdan je bio hrvatski kandidat za Oskara, i osvojio je brojne nagrade od kojih je najvažnija nagrada žirija u selekciji Izvestan pogled u Kanu. Ova filmska priča obuhvata tri decenije, a smeštena je u dva susedna sela na Balkanu, čija je istorija opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Tihana Lazović i Goran Marković tumače tri ljubavna para čije su romanse osuđene na propast. Ti mene nosiš je debitantski film rediteljke Ivone Juke i bio je crnogorski kandidat za Oskara. U filmu se prepriću tri porodične priče, a može se reći da im je zajednička tema odnos ćerki i očeva.

S one strane (manjinska srpska koprodukcija) je novi film nagrađivanog hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, koji će premijerno biti prikazan u selekciji Panorama na predstojećem Berlinalu. Ova psihološka drama nastala je prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s decom pre 20 godina preselila u Zagreb, bežeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, na površinu isplivava tajna koju se sve te godine trudila da sakrije. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski.

Život je truba (manjinska srpska koprodukcija) je komedija koja prati mladi bračni par i njihove dve porodice čije će razmirice i netrpeljivost kulminirati na prazničnoj večeri. Režiju potpisuje Antonio Nuić, a u glavnim ulogama su se našli Bojan i Goran Navojec, Bogdan Diklić i drugi. Narodni heroj Ljiljan Vidić (manjinska srpska koprodukcija) od početka godine ruši rekorde gledanosti u hrvatskim bioskopima. Ova komedija u režiji Ivana Gorana Viteza smeštena je u Drugi svetski rat i prati četu partizana koja se prijavljuje na šou za talente čiji pobednik će imati priliku da nastupa pred Hitlerom- i potencijalno iskoristi šansu da okonča rat.

U pod-selekciji niskobudžetnih filmova, Microwave, ove godine našla su se tri filma. Film Porodica Saše Radojevića premijerno je prikazan na prošlogodišnjem FAF-u, dok su druga dva premijere. Otvorena je drama sa elementima horora o opsesivnom odnosu dve devojke, debitantski dugometražni film Momira Miloševića koji je do sad privlačio pažnju nagrađivanim žanrovskim kratkim filmovima. Inspirisan filmom Scarlet Street Frica Langa, Paluba ispod Terazija prikazuje beogradsko podzemlje i svet savremene umetnosti kroz noir prizmu. Režiju potpisuje multimedijalni umetnik Dejan Vlaisavljević Nikt, a scenario su sa njim napisali Dušan Zarić i Ilija Labalo.

.

Нема коментара:

Постави коментар