среда, 10. фебруар 2016.

OTVARANJE IZLOZBE "KAD SU ZENSKINJE POSTALE GRADJANKE"


Поводом обележавања  Дана државности Републике Србије Медија центар  „Одбрана“ у сарадњи са  Народним музејем из Београда  реализује изложбу „Кад су женскиње постале грађанке“. Изложба ће бити отворена у Великој галерији Дома Војске Србије 11. фебруара  са почетком у 13 часова.

Поставка изложбе “ Кад су женскиње постале грађанке“, аутора музејског саветника Гордане Станишић,  манифестација је улоге и значаја српске жене, освајање права и слободе кроз различите друштвене структуре, од времена када су прва женска деца добила могућност да се образују у мешовитим школама Кнежевине Србије, до слабљења успона и потенцијала модерног либералног друштва што се, сасвим логично, одразило и на статус еманципације жене – грађанке.


На изложби ће бити представљено 54 цртежа и графике српских уметника који су стварали кроз различите стилске епохе од друге половине 19. до средине 20. века – од Анастаса Јовановића, Стеве Тодоровића, Паје Јовановића и Уроша Предића, преко Бете и Ристе Вукановић, Љубе Ивановића,  Надежде Петровић, Косте Милићевића, до Зоре Петровић, Десе Глишић и других. Изложба је употпуњена репродукованим фото материјалом којим се, додатно документује време и стил живота жене у XIX и XX  веку. 

На отварању изложбе присутнима ће се обратити: пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја, а проф. др Симона Чупић ће отворити поставку.

Сви заинтересовани моћиће да да погледају изложбу до 17. марта 2016. године у Великој галерији дома Војске Србије сваког дана, осим недељом, у времену од 11 до 19 часова.

ДОБРО ДОШЛИ!

Нема коментара:

Постави коментар