среда, 3. фебруар 2016.

Predstavljamo vam Centar za očuvanje tradicionalne kulture (COTK) ''Desanka Đorđević''




Kulturnik podržava sve autentične kulturne aktivnosti. Stoga nas posebno raduje što možemo da vam predstavimo rad jedne mlade grupe entuzijasta, koja se bavi predstavljanjem i popularizacijom narodnog stvaralaštva.



Centar za očuvanje tradicionalne kulture (COTK) ''Desanka Đorđević'' je osnovan aprila meseca 2013. godine u Beogradu, od strane obrazovanih umetnika, profesionalaca u oblasti kulture, kao i mladih ljudi koji se školuju za rad u oblasti kulture i umetnosti.


Osnovan je sa ciljem da sačuva i javnosti predstavi srpsku tradiciju i narodno stvaralaštvo.  COTK se, od početka, svojski bacio na sakupljanje igara, pesama, melodija, narodnih nosnji, a sve u cilju njihovog očuvanje i ponovne afirmacije. Posebna pažnju se poklanjaja radu sa decom i omladinom, kako bi kod njih razvila ljubav za narodnu tradiciju.



 
Centar za očuvanje tradicionalne kulture nosi ime slavne koreografkinje, Desanke Đorđević (1927-2011), koja je sakupljajući i prezentujući srpsku narodnu igru, ostavila neprocenjiv trag u svetu folklora. Sa ponosom COTK nosi njeno ime i sa ljubavlju će čuvati tradiciju narodnih igara, a sve u skladu sa njenim rečima: 
 
“Deco, ako želite da se bavite narodnom igrom morate je voleti. Ja sam igri posvetila ceo svoj život. Ona me je održala i hvala joj”.

I na kraju evo prilike i da pogledate delić onoga šta oni rade (Bre devojče, bre đavolče). Kulturnik im želi puno uspeha u daljem radu i spreman je uvek da podrži ovakve kulturne poduhvate. 

1 коментар: