четвртак, 18. фебруар 2016.

Plazma Festić



Ove godine na FEST se vraćaju filmovi posvećeni mlađoj publici selekcijom Plazma Festić, ali nesumnjivo će i oni malo stariji uživati u ovim ostvarenjima.


Pesma mora je animirani film irskog reditelja Toma Mura (Tomm Moore), poznatog po prethodnom animiranom ostvarenju, The secret of Kells. Oba filma su bila nominovana za Oskara, a mnogi kritičari ih stavljaju u isti rang sa najboljim naslovima Diznija i Piksara. Ipak, ovaj film se izdvaja po jednoj bitnoj činjenici- animacija nije rađena kompjuterski već ručno, a animatori su bili pod uticajem keltske narodne umetnosti, ali i slikara Klea i Kandinskog. Glavni junaci su Ben i njegova mlađa sestra Saoirse, koji kreću put mora da oslobode vilinska bića od čari keltske boginje. Saoirse otkriva da je selki, mitsko biće koje ima sposobnost da menja obličje i živi kao foka ili ljudsko biće. Ova magična priča je duboko ukorenjena u keltskoj mitologiji i obiluje čarobnim bićima za koje verovatno nikad niste čuli. Reditelj se pobrinuo da film bude baš po meri dece- slušao je sugestije svoje mlade publike na test prikazivanjima i shodno tome menjao određene delove priče. Izjavio je da je bilo interesantno upoređivati sugestije, jer su se odrasli više fokusirali da ukažu na greške u logici priče, dok se deca nisu bavila mudrovanjem, već su se koncentrisala na odnose između likova. „Deca su inteligentnija publika od odraslih,“ zaključio je Mur. 



PROJEKCIJE

28. Feb | 14:30 | 250 RSD




Poslednji vuk je novi film francuskog reditelja Žan Žak Anoa, poznatog po ostvarenjima kao što su La victoire en chantant (Oskar za najbolji strani film), Ime ruže i Sedam godina na Tibetu. Zabrana ulaska u Kinu koja mu je nametnuta zbog tog filma konačno je podignuta kako bi Ano u kineskoj provinciji Unutrašnja Mongolija snimio svoj novi film. Kineski producenti dugo su pokušavali da pronađu reditelja koji bi adaptirao popularni istoimeni bestseler, ali niko se nije usuđivao da se upusti u projekat koji je zahtevao rad sa pravim vukovima. Ano je već imao iskustva u radu sa životinjama i bio je dorastao izazovu- dreseri su tri godine radili sa grupom vukova kako bi ih savršeno istrenirali za potrebe snimanja. Krajem šezdesetih, tokom Kulturne revolucije, bistri pekinški student Čen Džen je poslat u daleku provinciju da podučava lokalno nomadsko stanovništvo. Ipak, ispostaviće se da on može mnogo više da nauči od njih o životu u skladu sa prirodom i divljim životinjama. Film je sniman i u 3D tehnologiji, a kritičari ga karakterišu kao fantastično vizuelno iskustvo, posebno izdvajajući neverovatne kadrove predela od kojih zastaje dah, kao i napete akcione sekvence.


PROJEKCIJE

27. Feb | 19:00 | 350 RSD


29. Feb | 17:30 | 300 RSD





Julija i Alfa Romeo je film za nešto starije- one koji su u godinama kad je vreme za prvo zaljubljivanje. Autori scenarija su Danilo Bećković i Dimitrije Vojnov, autori prošlogodišnjeg bioskopskog hita Mali Budo, a režiju potpisuje slovenački reditelj Blaž Završnik. Glavni junak je Tilen, zgodni srednjoškolac koji se zaklinje na večnu ljubav svojoj devojci u nadi da će mu dozvoliti da spava s njom. Njegov svet će biti prodrman iz korena kada nastupi serija tragičnih događaja zbog koje počinje da veruje da je na njega bačena kletva koja ga sprečava da bude sa Sarom, njegovom pravom srodnom dušom. Konačno uspeva da povrati život na pravi put uz pomoć najboljeg prijatelja, misterioznog proroka, i moći ljubavi. Reditelj i glavni glumac Dario Nožić Serini biće gosti FEST-a.


PROJEKCIJE

27. Feb | 16:30 | 350 RSD


28. Feb | 14:30 | 250 RSD





Nove avanture Aladina je francuska komedija reditelja Artura Benzakena. Popularni francuski komičar i glumac Kev Adams igra glavnu ulogu- lopova koji sa prijateljem radi kao Deda mraz u robnoj kući, i planira pljačku posle radnog vremena. Pre nego što krenu u akciju, opkoljava ih grupa dece koja odbija da ih ostavi na miru dok ne čuje neku bajku- primoravajući glavne junake da improvizuju priču o Aladinu. Radnja se prebacuje u bajkoviti Bagdad i prati dobro poznate avanture Aladina- duh iz lampe, osvajanje princeze, suočavanje sa zlim vezirom, sve je tu, ali na način koji do sad još niste videli.


PROJEKCIJE

28. Feb | 16:30 | 350 RSD



Plazma, brend kompanije Bambi generalni je sponzor Dečijeg Festa pod nazivom PLAZMA FESTić, koji se ove godine održava u okviru manifestacije FEST 2016.

Нема коментара:

Постави коментар