среда, 3. фебруар 2016.

Zvizdan će razbesneti sve koji mrze



Dalibor Matanić jedan je od najzaposlenijih i najnagrađivanijih hrvatskih reditelja. Privukao je pažnju svojim drugim filmom Fine mrtve djevojke, koji je osvojio Zlatnu arenu u Puli, a usledili su brojni nagrađivani kratkometražni i dugometražni filmovi. Matanićevo najnovije ostvarenje, Zvizdan, mnogi nazivaju vrhuncem njegove karijere i najuspešnijim hrvatskim filmom u skorijoj istoriji. Višestruko nagrađivan film imao je veoma uspešan festivalski život koji je započeo premijerom u Kanu u prestižnoj selekciji Izvestan pogled (Un certain regard) gde je osvojio nagradu žirija. Ovo je ogroman uspeh za hrvatsku kinematografiju koja je prvi put posle 35 godina imala predstavnika na Kanskom festivalu.

Zvizdan prikazuje tri priče koje se odigravaju u kasno leto u Dalmaciji u tri različita perioda- 1991, 2001 i 2011. Mladi hrvatski glumci Goran Marković i Tihana Lazović našli su se u glavnim ulogama- u svakom segmentu tumače druge likove čija je ljubav osuđena na propast. U prvoj priči, Jelena, devojka iz srpskog sela, i Ivan, mladić iz susednog hrvatskog sela, planiraju da se presele u Zagreb i pobegnu od rastućih tenzija u njihovom rodnom kraju. Ali Jelenin brat je mobilisan i čvrsto odlučan da sprekine sestrinu vezu.  Deset godina kasnije, Matanić se vraća istom predelu prikazujući ono što je od njega ostalo posle sukoba. Srpkinja Nataša vraća se u svoj dom sa majkom i angažuju majstora Antea da im pomogne oko renoviranja. Između Nataše i Antea rađa se privlačnost, ali ožiljci iz prošlosti im stoje na putu. Poslednja priča prikazuje Luku, mladića koji sa prijateljima dolazi na žurku u svoje rodno mesto i suočava se sa Marijom, bivšom devojkom Srpkinjom koju je napustio kad je zatrudnela.

Matanić se posredno bavi ratom prikazujući tenzije u periodu pre i posle sukoba, ali u njegovom fokusu su ljudi i njihove emocije. “Ovaj je film jako nježan i poetičan, toliko da će razbjesniti sve koji mrze. To je filmsko ogledalo koje sam htio postaviti pred takve koji trate živote na negativne osjećaje tako da se može reći da je film vrlo vrlo angažiran. Politika? Nacije? O tome je upravo film, koliko su kad se dotaknu najviši ljudski principi takvi pojmovi nebitni. Zbilja na kraju života neće se mjeriti tko je bio veći Hrvat ili Srbin, već će se svi pitati jesu li nekoga mogli više usrećiti i bit će im sigurno nepovratno žao ako su ikome svojim prezirom i netrpeljivošću nanijeli zlo,” izjavio je Matanić u jednom intervjuu.

Zvizdan je bio hrvatski kandidat za Oskara, i osvojio je čak šest Zlatnih arena na festivalu u Puli, za najbolju režiju, kostim, glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović), sporednu mušku ulogu (Dado Ćosić), sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), kao i glavnu nagradu za najbolji film. Osvajao je nagrade na festivalima u Kotbusu, Sarajevu, Kairu, Korzici, Gentu i Minsku i nominovan je za Nagradu Lux 2015 Evropskog parlamenta. Prikazan je na festivalima u Roterdamu, Karlovim Varima, Palm Springsu, Busanu i još preko 50 drugih festivala širom sveta, a imaće veliku čast da otvori međunarodni festival u Trstu gde će biti prikazan van konkurencije.

Ekipa filma Zvizdan će se pokloniti beogradskoj pubilici na 44. FEST-u.

Projekcije
28. Feb | 19:00 | 350 RSD
Sava centar
29. Feb | 11:00 | 250 RSD
Sava centar
03. Mar | 15:00 | 250 RSD
Fontana

Нема коментара:

Постави коментар