петак, 19. фебруар 2016.

44. FEST - BeogradskI pobednik

Beogradskog pobednika ove godine dobijaju Viktorija Abril, Velimir Bata Živojinović i Džon Mektirnan  

Od prošle godine FEST dodeljuje posebno priznanje, nagradu Beogradski pobednik.


Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručen našem čuvenom glumcu koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije, Velimiru Bati Živojinoviću. Debitovao je 1955. ulogom u filmu Pesma sa Kumbare, i od tada ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji. Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica naše zemlje donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu Valter brani Sarajevo. 

U Jugoslovenskoj kinoteci će 29. februara biti održane dve projekcije - omaž Bati Živojinoviću - u 19h film Tri Aleksandra Petrovića, a u 21h film Breza  Ante Babaje.

Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo takođe će biti dodeljen i Viktoriji Abril, španskoj glumici. Viktorija je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i Italiji i Francuskoj. Čuvena je po ulogama u Almodovarovim filmovima Veži me, Visoke potpetice i Kika, ali i po filmu Ljubavnici koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu  u Berlinu.

U Jugoslovenskoj kinoteci će 27. februara biti prikazana dva filma u kojima Viktorija Abril tumači glavne uloge - od 17h Veži me Pedra Almodovara, a od 19h Žena koja je obrisala suze Teone Strugar Mitevske.


Džon Mektirnan, legendarni američki reditelj, biće nagrađen Beogradskim pobednikom za dosadašnje stvaralaštvo. Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su Predator, Umri muški, Lov na crveni oktobar i Afera Tomas Kraun.

28. februara će u Jugoslovenskoj kinoteci u 19h biti prikazan Mektirnanov film Lov na crveni oktobar.

Нема коментара:

Постави коментар