петак, 12. фебруар 2016.

44. FEST - Žiri programa Granice



Takmičarski program Granice sastavni je deo FEST-a od prošle godine, a reč  je o kontroverznim, subverzivnih filmovima koji preispituju i brišu granice. Ova selekcija je posveta sličnom programu koji je početkom sedamdesetih, odnosno na samom početku FEST-a, kreirao Dušan Makavejev. U programu Granice se takmiči 11 filmova iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske. Žiri će nagraditi najbolji film i dodeliti specijalno priznanje, a nagrada se dodeljuje u saradnji nedeljnika NIN i CEBEF-a. Filmovi iz programa Granice se prikazuju u Domu omladine od 20h i 22.30h, a reprizno u Dvorani kulturnog centra od 12h i 17h.

Predsednik žirija je Slobodan Šijan, kultni srpski reditelj. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, a zatim i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bavio se eksperimentalnim filmovima i tv programima, a osamdesetih je režirao neke od najboljih filmova domaće kinematografije- Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Kako sam sistematski uništen od idiota i Davitelj protiv davitelja. Bio je direktor Jugoslovenske kinoteke i profesor filmske režije na nekoliko fakulteta.

Marko Njegić hrvatski novinar i filmski kritičar, radi kao filmski kritičar i novinar dnevnog lista Slobodna Dalmacija, bio je saradnik Filmskog festivala u Splitu, radijske emisije Odiseja u eteru, časopisa za filmologiju i filmsku kritiku Hrvatski filmski ljetopis i portala popcorn.hr, kao i član Vijeća za film i medijsku djelatnost Grada Splita. Uređivao je prvi hrvatski filmski mesečnik Hollywood, kao i nedeljni prilog „Reflektor“ u Slobodnoj, i objavio je knjigu FILMoteka kao kompilaciju filmsko-kritičarskog rada. Bio je član FIPRESCI žirija filmskih festivala u Motovunu i Ljubljani, i član žirija Festivala mediteranskog filma Split.

Dragan Jovićević srpski novinar i filmski kritičar, diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti, i magistrirao na Fakultetu dramskih umetnosti, gde piše doktorat o žanrovima u srpskom filmu. Objavio je filmske knjige Krugovi i kletve, Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike i roman Poslednja kap. Radio je kao asistent režije i scenarista na nekoliko kratkometražnih filmova i u organizaciji više od dvadeset međunarodnih filmskih festivala. Programski je direktor Festivala srpskog filma fantastike. Trenutno je urednik kulture u nedeljniku NIN, a nekada je istu funkciju obavljao u dnevnom listu Danas.

“Ideja koja povezuje filmove ovogodišnjeg programa Granice (Mrvice, Demon, Bunker, Noćna mora, Evolucija, H, III, Ludo, Svinjari, Tag, Tužni čas) je sukob, sa jedne strane potisnutog iskonskog, a sa druge savremenog poretka koji se pokazuje kao oboleo. To iskonsko nije obavezno prikazano kao čisto zlo, već ponegde i kao lek koji zapravo pomaže problematičnom sistemu da dođe do kraja. Odlučujući se da prikažu konflikt onog vidljivog (racionalnog) i podsvesnog, koje neumoljivo izlazi na površinu, autori filmova su zapravo reagovali na turbulentnu savremenu svetsku situaciju, zapravo niz kriza zbog kojih nam se čini da je svet na ivici velikog rata. Autori, razočarani u vidljiv poredak, kao da u pomoć prizivaju iracionalno, beže u taj svet,” dodao je Đorđević.


Нема коментара:

Постави коментар