среда, 17. фебруар 2016.

Filmovi sa Berlinala koje ćemo gledati na FEST-u


Na 66. Internacionalni filmski festival u Berlinu. Od 11. do 21. februara biće prikazana 434 filma iz 77 zemalja sveta, a 18 će se nadmetati u glavnom takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medveda. 

Direktno sa Berlinala, na FEST stiže preko deset ostvarenja svetskog filma. Na Berlinalu će biti prikazano pet srpskih filmova, između ostalog i Vlažnost, reditelja Nikole Ljuce, koji će otvoriti 44. FEST. Ovo je njegov debtantski igrani film, a koautorka scenarija je Staša Bajac. Miloš Timotijević našao se u glavnoj ulozi i tumači biznismena čija žena (Tamara Krcunović) nestaje bez objašnjenja, što on pokušava da sakrije od okoline i održi privid savršenog života koji je izgradio. Vlažnost se na Berlinalu prikazuje u selekciji Forum koja prikazuje nove trendove u svetskom filmu, sveže narativne forme i nove glasove, sa posebnim akcentom na debitante i inovativna dela mladih reditelja.
Festival je otvorio novi film braće Koen, Ave Cezare, prikazan u glavnom programu van konkurencije. Ovo je drugi put da je četvorostrukim Oskarovcima ukazana ta počast, nakon što je 2011. njihov film True Grit otvorio 61. izdanje festivala. Film je smešten u pedesete, u zlatno doba Holivuda, i prati jedan dan u životu čoveka zaduženog da rešava probleme filmskih studija, i to dan u kome će morati da reši vrlo ozbiljne probleme. Glavne uloge tumače Džordž Kluni, Skarlet Johanson, Džoš Brolin, Tilda Svinton, Rejf Fajns i Čening Tejtum.
U takmičarskom programu Berlinala naći će se film Komuna danskog reditelja Tomasa Vinterberga.  Na FEST-u ćemo pored ovog gledati još jedan Vinterbergov film, Daleko od razuzdane gomile, a pre tri godine je FEST-ova publika imala prilike da vidi njegov višestruko nagrađivani, za Oskara nominovani film Lov. Komuna prati razvoj jedne komune u Kopenhagenu i međusobne odnose, sukobe i previranja koja se dešavaju u grupi prijatelja, s posebnim fokusom na bračni par koji započinje celu stvar u svojoj velikoj kući u predgrađu.
Imati 17 godina takođe će se naći u takmičarskom programu. Režiju potpisuje čuveni francuski reditelj Andre Tešine kome je ovo treća šansa da osvoji Zlatnog medveda. U ovom portretu dva zbunjena mladića koja pokušavaju da ovladaju svojim emocijama, Tešine ispituje kako je to odrastati u drugačijim društvenim okolnostima. Dok prolaze godišnja doba, selo u planinama jugozapadne Francuske postaje psihološki pejzaž odnosa dva mladića koji balansira između prezira i privlačnosti.
U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film Dominika Mola, Vesti sa Marsa. Ova crna komedija prati Filipa Marsa u njegovom pokušaju da sa svima bude dobar- dobar otac, prijateljski nastrojen bivši muž, predusretljivi kolega i brat pun razumevanja. Očekivano, ceo svet je protiv njega, a posebno njegovi najbliži. Ovo je malo drugačija vrsta porodičnog filma, gde se otac nalazi iznenada suočen sa izazovnim spletom okolnosti koje mu u početku teško padaju, ali na kraju pomažu da se ponovo poveže sa svojom porodicom. 
Program Panorama Special prikazaće film Megin plan. Rediteljka Rebeka Miler (Rebecca Miller) ćerka čuvenog pisca Artura Milera i supruga Denijela Dej-Luisa, izgradila je ime za sebe u svetu nezavisnog filma. Njena najnovija romantična komedija prikazana je u Torontu i bavi se komplikovanim ljubavnim vezama između Megi, oca njenog deteta, i njegove bivše žene. U ovim zamršenim nitima veza, sa prijemčivim humorom i očitim uživanjem u svojim ulogama našli su se glumci Greta Gervig, Itan Hok i Džulijen Mur.
 
S one strane (manjinska srpska koprodukcija) je novi film nagrađivanog hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, koji će premijerno biti prikazan u selekciji Panorama, a na FEST-u će se naći u takmičarskom programu Srpski film. Ova psihološka drama nastala je prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s decom pre 20 godina preselila u Zagreb, bežeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, na površinu isplivava tajna koju se sve te godine trudila da sakrije. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski.
U okviru programa Kulinarskog filma biće prikazano ostvarenje Noma, gurmanska bajka.  Ako posmatramo kuvanje kao jezik, a sastojke kao reči koje ga formiraju, onda je Rene Redžepi jedan od najvećih pesnika tog jezika. U ovom filmu reditelj Pjer Dešan pravi portret kuvara koji je stalno u potrazi za novim ukusima i metodama pripreme, koji vodi svoj tim sa pažnjom i motiviše ih na neobične načine. Takođe prikazuje Redžepija kao čoveka koji je uz pomoć svoje strasti, kreativnosti i talenta prevazišao sve prepreke i kuvanjem izgradio svoj put od dna do vrha sveta.
LOLA na Berlinalu je selekcija koja prikazuje najbolja ostvarenja nemačkog filma, tj filmove koji su se našli u širem izboru za nagradu nemačke filmske akademije (Lola).  Tri filma iz ove selekcije biće prikazana na FEST-u. 
 
Više od decenije posle izuzetno uspešnog filma Zbogom, Lenjine, reditelj Volfgang Beker vraća se sa filmom Ja i Kaminski. Naslovnu ulogu, kao i u prethodnom filmu, tumači Danijel Bril koji igra uobraženog novinara. On planira da napiše biografiju legendarnog, ali zaboravljenog slikara Kaminskog. Beskrupulozni novinar pronalazi povučenog slikara i vodi ga na suludo putovanje po Evropi da pronađu njegovu ljubav iz mladosti, u pokušaju da usput izvuče što više tajni i pikanterija za svoju knjigu.
U FEST-ovom programu Granice biće prikazana dva filma iz ove selekcije. Noćna mora prati sedamnaestogodišnju Tinu koju nakon jedne lude noći u gradu počinje da progoni misteriozno čudovište. Nakon što roditelji počnu da planiraju da je pošalju u ludnicu zbog njenih fantazija, Tina se suočava sa čudovištem. Počinje da ga krije u sobi, hrani ga, i zbližava se s njim, kao sa divljom životinjom, polako shvatajući da je stvorenje možda samo inkarnacija njenih strahova.
Bunker je mračna, uvrnuta, duhovita priča o detinjstvu, odrastanju i obrazovanju. Da bi se fokusirao na svoj rad, student iznajmljuje sobu u kući neobične porodice koja ga dočekuje raširenih ruku. Posle nekog vremena, porodica ga pritiska da postane tutor njihovom osmogodišnjaku kome su nametnuli stroga pravila zbog kojih nema priliku da uživa u detinjstvu. Kada se student udruži sa dečakom u nameri sa se suprostavi dominantnim roditeljima, situacija će se oteti kontroli...


.  




 

Нема коментара:

Постави коментар