понедељак, 22. фебруар 2016.

Gosti 44. FEST-a




Ovogodišnji FEST posetiće članovi ekipa više od 20 filmova koji će sa publikom razgovarati posle projekcija i koji će se predstaviti medijima na press konferencijama. Specijalni gosti biće Victoria Abril i John McTiernan, kojima će biti uručen Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

Čuveni ruski reditelj Pavel Lungin je predsednik Žirija Glavnog programa, a publika će imati prilike da prisustvuje master class-ovima koje će održati Lungin i McTiernan. Prijavljivanje za master class-ove se vrši putem formulara na sajtu koji se nalazi pod selekcijom press.

Kalieaswari Srinivasan je glavna glumica u filmu Dipan koji je osvojio Zlatnu palmu na prošlogodišnjem festivalu u Kanu. Ona tumači mladu ženu sa Šri Lanke koja se udružuje sa bivšim vojnikom tamilskih tigrova i jednim siročetom kako bi se zajedno predstavljali kao lažna porodica i lakše emigrirali u Francusku.

Ekipa filma Novajlija, glumac Anthony LaPaglia, reditelj Kai Barry, glumica Noemie Merlant i producent Srđan Stakić ponovo će posetiti Srbiju, nakon što su deo filma snimali pre nekoliko godina u Beogradu i na Mokroj gori.

Pet filmova iz glavnog takmičarskog programa imaće svog predstavnika na FEST-u. Američki reditelj iranskog porekla, Ramin Bahrani, predstaviće svoj novi film 99 Homes. Bahrani je poznat po ostvarenjima poput Man Push Cart, Chop Shop i Goodbye Solo, koji su prikazivani u Kanu, Veneciji, Berlinu i Sandensu. Ovaj triler se bavi posledicama ekonomske krize u Americi i prati porodicu koja je suočena sa gubitkom kuće usled nagomilanih dugova.

Nemački reditelj Florian Gottschick predstaviće svoj drugi igrani film, Svetla noć, koji se bavi kompleksnim odnosima između četvoro ljudi tokom jednog dugog, letnjeg vikenda u provinciji. Elie Wajeman je francuski reditelj koji takođe dolazi sa drugim filmom, Anarhisti koji prati čoveka sa misijom da se infiltrira u grupu anarhista krajem 19. veka. Meksička glumica Leidi Gutierrez gostovaće povodom filma Odabrane koji govori o osetljivoj temi prostitucije.  Mađarica Lili Horvath dolazi sa rediteljskim debijem  Dete srede, a Hadar Morag iz Izraela takođe će predstaviti svoj debi Zašto si me ostavio.

U takmičarskom programu Srpski film našle su se i manjinske koprodukcije, te će tako FEST posetiti veliki broj ekipa filmova iz regiona. Zvizdan, veliki festivalski favorit i nosilac mnogobrojnih nagrada, predstaviće reditelj Dalibor Matanić, producentkinja Ankica Jurić Tilić, glavni glumci Tihana Lazović i Goran Marković, kao i Nives Ivanković i Slavko Sobin koji su se našli u sporednim ulogama. Film S one strane premijerno je prikazan na Berlinalu, a FEST-ovoj publici će ga predstaviti reditelj Zrinko Ogresta, scenarista Mate Matišić, producent Ivan Maloča, kao i glumica Ksenija Marinković, koja se igrom slučaja našla u čak pet filmova koji će biti prikazani na FEST-u. Komediju koja ruši rekorde gledanosti u Hrvatskoj, Narodni heroj Ljiljan Vidić, predstaviće glumci Stjepan Perić, Dražen Čuček i Đorđe Kukuljica.

Film Brat Dejan sniman je u potpunosti u Srbiji, glavnu ulogu tumači Marko Nikolić, a gruzijski reditelj Bakur Bakuradze će posetiti festival. U sprsko-korejsko-slovenačkoj produkciji, naučno fantastičnom filmu Procep reditelja Dejana Zečevića, glavne uloge tumače glumci Katarina Čas, Ken Foree i Monte Markham koji će se, pored domaće ekipe filma, predstaviti publici.

Četvorica reditelja iz takmičarskog programa Granice predstaviće svoje filmove- III će predstaviti ruski reditelj Pavel Khaleev, Bunker nemački reditelj Nikias Chryssos, Mrvice španski reditelj Miguel llanso, i H. američki reditelj Daniel Garcia.

Turski reditelj Can Evrenol gostovaće povodom filma Baskin, a reditelj Tomaž Gorkič i producent Zoran Dževrdanović povodom filma Idila, koji će biti prikazani u programu Thrills and Kills.

Iz Slovenije će gostovati glavni glumac filma Julija i Alfa Romeo Dario Nožić Serini i producent Andrej Stritof, kao i reditelj Jan Cvitkovič i producent Aleš Pavlin koji će predstaviti komediju Šiška Deluks.   

Kineski film Anđeo: recept za život predstaviće ekipa filma na čelu sa rediteljem Yang Hu-om, a ruski film Bez granice predstaviće reditelj Rezo Giginešvili i glumci Ravšana Kurkova, Ina Čurikova i Oleg Basilašvili.

Kao članovi Žirija Glavnog takmičarskog programa Beograd će posetiti Gjermund Gisvold - norveški pisac i scenarista  i Janko Popović Volarić - hrvatski filmski, pozorišni i televizijski glumac.

Gosti FEST-a će biti i u sastavu Žirija Srpski film a to su: Kozmina Stratan - mlada rumunska glumica, Nevio Marasović - hrvatski filmski reditelj i Bernd Buder - nemački filmski novinar i festivalski programski direktor. 

Žirij programa Granice ugostiće hrvatskog novinara i filmskog kritičara Marka Njegića, dok će u Žiriju za nagradu Nebojša Djukelić  gost FEST-a biti  filmski kritičar iz Hrvatske, Stjepan Hundić.



Нема коментара:

Постави коментар