уторак, 2. фебруар 2016.

Katmandu VS Preko Himalaja i Gobija


Uporedna analiza knjiga



Katmandu, Stevan Pešić, Prosveta, 1988. 5000 primeraka
I
Preko Himalaja i Gobija, Snežana Radojčić, 2015, 2000 primeraka.


Nemoguća misija- uporediti neuporedivo. Važno je čitati, kažu. Da, ali je važno i šta. Obe knjige su putopisne i opisuju slične predele, ali...

Katmandu, kultna knjiga osamdesetih, pored CA bliza Milana Oklopčića, prepuna dubinskih utisaka, filozofije, raskošnog opisa stila života, omaž i barokna freska jednog načina života potpuno različitog od našeg. Sadržajna, puna impresija, puna mesta za promišljanje i zamišljanje. Ovo je jedna od najboljih  putopisnih knjiga u istoriji srpske književnosti. Put kroz nadrealne svetove prepune ezoterije, melanholije i mudrosti... Almanah priča o deci koja žive u kućama nalik na velike bele lale, o supi od anđelovog perja i o pastrmki koja govori nemački, o slavujima koji izleću iz čaše vina, o čoveku koji mislima topi sneg, o veštačkim rajevima. Istinska hrana za dušu, koja oplemnjuje. 

Preko Himalaja i Gobija je egocentrični putopis koji to nije, putovanje koje se svodi na introspekciju, na negativan stav prema svemu nepoznatom i neshvatljivom (kakav je smeštaj i kako se domaćini upinju da što više opelješe putnike), podozriv putopis koji se zaustavlja na površini, ne zaranjajući u suštinu, zagledan u svoj ego, od kojeg ne vidi svet oko sebe ili ne želi da se prepusti i upije nove uticaje. Niti da ih podeli sa svojim čitaocima. 

"Usrana šminka defilira našim putem za Katmandu
Razvićemo tamna jedra na vjetru kao nekad
Prokleta mogućnost izbora mora da postoji
Idemo za Katmandu!"

(Azra, Put Za Katmandu)



Razlika između ova dva putopisa je suštinaska i predstavlja distancu u načinu i shvatanju sveta oko sebe. Razlikuju se poput vremena  u kojima su pisana. Prva je puna topline, zapažanja, pozitivne energije, a druga ogoljena, sebična u davanju i primnjanju i suzdržano-obazriva prema nepoznatom. Kalkulanska. Prva je oda radosti, čoveka koji ume i želi da se raduje i da slavi život u svakom pogledu, a druga veliča borbu i preživljavanje, prihvata svet, prilagođava mu se i pokorava i ne želi da ga menja.

Vaše je da odlučite šta je ono što očekujete od knjige koju čitate. Ako vam se neka knjiga koju čitate ne sviđa, slobodno je odbacite. Ne gubite vreme. Nađite ono što vam ispunjava dušu, što vas krepi. Vaše vreme je dragoveno. Izbor je bar bogat. Ne potcenite starije knjige, naprotiv! Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар