понедељак, 22. фебруар 2016.

"Priča nad pričama" Matea Garonea na 44. FEST-u (Salma Hayek, John C. Riley, Vincent Cassel)




Priče braće Grim i Andersena su poznate svima, ali je verovatno mali broj ljudi čuo za kolekciju bajki napuljskog pesnika Đanbatista Bazilea iz 17. veka koje su inspirisale čuvene autore. Njegove originalne verzije Pepeljuge, Uspavane lepotice i Ivice i Marice daleko su mračnije od ispoliranih verzija koje se sada prepričavaju, i upravo to je privuklo reditelja Matea Garonea da ih adaptira za filmsko platno. „Zaljubio sam se u Bazileove priče, one su koren svih evropskih bajki. Bio sam zadivljen vizuelnom snagom i originalnošću tih priča i likova, hteo sam da se oprobam u tom fantastičnom okruženju, u žanru fantazije, što nije tako često u Italiji. Hteo sam da istražujem ovaj žanr a da istovremeno zadržim veoma ličan pristup,“ rekao je Garone.


Za film Priča nad pričama odabrao je tri priče koje se prepliću u imaginarnom kraljevstvu. Nekada davno, postojala su tri susedna kraljevstva, svako sa veličanstvenim dvorcem iz koga su vladali kraljevi i kraljice, prinčevi i princeze. Jedan kralj je bio bludnik, drugi očaran neobičnom životinjom, dok je jedna od kraljica bila opsednuta željom da dobije dete. Čarobnjaci i vile, zastrašujuća čudovišta, ogri i stare pralje, akrobate i kurtizane, protagonisti su ove slobodne interpretacije čuvenih bajki Đanbatiste Bazilea.



U prvoj, kralj (Džon Si Rajli) kreće na opasnu misiju u okean kako bi ubio morsku neman i doneo njeno srce svojoj ženi (Selma Hajek), koja veruje da će joj to pomoći da zatrudni. Nakon što pojede srce čudovišta, kraljica zaista rodi dete, ali magija deluje i na nevinu kuvaricu koja ga je pripremala, tako da na svet dolazi par magičnih albino blizanaca rođenih od dve majke.


U drugoj priči, promiskuitetni kralj (Vensan Kasel) zaljubljuje se kada čuje pesmu za koju pretpostavlja da dolazi od mlade devojke. Ipak, vlasnica prelepog glasa je zborana starica koja na morbidne načine pokušava da se podmladi kako bi osvojila atraktivnog kralja.


Treća priča uključuje još jednog ekscentričnog kralja koji počinje da gaji buvu i hrani je dok ne postane ogromna. Bizarni ljubimac mu je očigledno draži od sopstvene ćerke, budući da organizuje ritualno takmičenje u čijem centru je mega-buva, a pobednik dobija ruku njegove ćerke- što naravno rezultira katastrofom.

Iako deluje da je filmsko tržište prezasićeno adaptacijama bajki, ovo je film koji može da se pohvali apsolutnom originalnošću. U nadrealnom svetu koji je Garone kreirao vide se uticaji i Monti Pajtona i Tima Bartona, ali uspešno balansira između crne komedije i alegorijske dubine. Garoneova prethodna dva filma, Gomorra i Reality bavila su se korumpitanim strukturama moći i njihovim uticajem na različite aspekte društva. U Priči nad pričama on transformiše taj motiv u prenaglašeno izobličavanje kapitalističkih fantazija koje teraju ljude da rade razne sulude stvari. Na kraju dovodi u pitanje taj čuveni kraj „i živeli su srećno do kraja života“- iako svoje likove dovodi do te tačke, ipak ništa nije sigurno.


Film je premijerno prikazan u Kanu gde je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu, a Garone je za svoja prethodna dva filma, Reality i Gommora osvojio Gran pri žirija u Kanu. Film Gommora je, takođe, osvojio Evropske filmske nagrade za najbolji film, režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju kameru i najbolji scenario u 2008. godini, i bio je nominovarn za BAFTA nagradu. Priča nad pričama je njegov prvi film na engleskom jeziku.



Mateo Garone je rođen 1968. godine u Rimu, gde je diplomirao na Umetničkoj školi 1986. godine, radio kao astitent kamere pre nego što će posvetiti nekoliko godina slikanju. Režirao je jedan kratki film, Silueta, i jedan dokumentarni Oreste Pipolo - Svadbeni fotograf. Njegov debitantski igrani film, Zemlja u sredini osvojio je Specijalnu nagradu žirija i nagradu Čiputi na Festivalu omladinskog filma u Torinu. Nakon njega, snimio je filmove Gosti, Rimsko leto, Balsamer  i Prva ljubav. Godine 2008. Garone režira film Gomora koji je osvojio Gran pri na Kanskom filmskom festivalu. Ovaj film je, takođe, osvojio Evropske filmske nagrade za najbolji film, režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju kameru i najbolji scenario u 2008. godini. Garone je producirao film Đanija Di Gregorija Ručak usred Avgusta koji je osvojio mnoštvo nagrada, među kojima je i nagradu za najbolji prvi film na Filmskom festivalu u Veneciji. Godine 2012, Garoneov film Stvarnost prikazan je u takmičarskom programu Festivala u Kanu i osvojio je Gran pri žirija.


Odlomak iz filma možete pogledati ovde. 




PRIČA NAD PRIČAMA - Il racconto dei racconti

    Država:     Italy / Fr / UK
    Program:     Fest 44
    Trajanje:     125'
    Režija:     Matteo Garrone
    Scenario:     Giambattista Basile, Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
    Uloge:     Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones
    Festivali:     Kan, Karlove Vari, Helsinki, Rio de Žaneiro, Ouklend, Ostin, Talin / Cannes International Film Festival, Karlovy Vary Film Festi
    Muzika:     Alexandre Desplat
    Produkcija:     Archimede, Le Pacte, RAI Cinema
    Distribucija:      MCF MegaCom Film



04. Mar | 22:00 | 350 din, Sava centar
05. Mar | 13:30 | 250 din, Sava centar
06. Mar | 21:00 | 300 din, Fontana

Нема коментара:

Постави коментар